sobota, 28. januar 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 3. oktober 2013, ob 0. uri, ogledov: 3134

Uspel 35. spominski pohod na Slavnik in praznovanje 120-letnice SPD/PZS

Društva | 
Obalno planinsko društvo Koper | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Ponovni dokaz, da so planinci neustrašni, je uresničenje napovedanega pohoda na Slavnik in slovesnosti ob 120-letnici planinstva na Slovenskem, za nedeljo, 29. septembra 2013.
Planinci se ne dajo: navkljub izrazito slabemu vremenu so člani Obalnega planinskega društva Koper in Meddruštvenega odbora (MDO) Primorsko-Notranjskih planinskih društev skupaj uspešno izpeljali načrtovano dogajanje. Seveda brez hrabrih, neustrašnih pohodnikov, ki jih niso odvrnili dež, megla in veter, ne bi bilo nič. Oni so bili ključni za uspešnost prireditve. Na vrh Slavnika (1028 m), kjer jih je čakal čaj, krof in dobra volja prirediteljev, so jih od jutra našteli več kot 400, zastopana so bila skoraj vsa društva, ki so zbrana v MDO PD-ju, pa tudi mnogi posamezniki iz drugih društev Slovenije (PD Ajdovščina ..., PD Bovec s predsednikom MDO PD Posočje Gregorjem Rupnikom in drugi, ki jih žal nismo evidentirali) in tudi Italije. Posebej pa so bili prireditelji veseli preko 50 planincev iz hrvaške Istre iz PD, Glas Istre in iz nekaterih drugih društev. Med njimi je bil tudi predsednik Planinske zveze istrskih društev Vladimir Rojnić.

Na vrh je iz Kopra prikolesarila tudi četica najhrabrejših kolesarjev in ene same kolesarke Kolesarskega odseka OPD Koper. Premočeni in neuničljivi so izžarevali radostno zadovoljstvo. Bilo jih je šest, z ostalimi, ki so »pricepali« kasneje, posamezno, pa so jih skupaj našteli preko deset. 

Kljub res neprijaznim razmeram, iz ure v uro slabšim, se je ob veseli pesmi Pevske skupine OPD Koper razvilo živahno domače vzdušje, nabito s pozitivno energijo, kot se za planince spodobi. Mnogi so počakali na slovesnost, ki se je odvijala pod šotorom v sproščenem in toplem ozračju navkljub vsej mokroti. 

Prvi del je bil bolj uraden. Pozdravnemu nagovoru predsednika MDO PN PD Marka Vidmarja je sledil svečani govor podpredsednice Planinske zveze Slovenije Slavice Tovšak, ki je na kratko orisala nastanek prvega slovenskega planinskega društva leta 1893, njegov nadaljnji razvoj ter škodo, ki sta jo povzročila nacizem in predvsem fašizem na Primorskem ... ter poudarila današnji pomen planinstva in delo, ki je združeno v planinskih društvih, združenih v PZS. Predstavila je pomen dela, ki ga opravljajo planinci - prostovoljci, od gradnje in vzdrževanja poti in koč, poudarila strokovno izobraževanje vodnikov in drugih, vzgoje in izobraževanja mladih, varstva narave, vključevanja nove dejavnosti ...

Neli Trbovc, povezovalka programa, je spomnila na dr. Viktorja Vovka, enega od najpomembnejših pobudnikov organiziranega planinstva v slovenski Istri po drugi svetovni vojni ter prvega in dolgoletnega predsednika PD v Kopru, hkrati tudi najzaslužnejšega pri postavitvi Tumove koče na Slavniku. Koprski planinci se ga spominjajo s hvaležnostjo, še posebej letos, ko poteka 120 let od njegovega rojstva in 60 let Slovenske planinske poti (SPP), saj je tudi eden tistih, ki se je vseskozi potegoval, da gre SPP čez Slavnik in do morja. Bil je tudi pomemben planinski pisatelj, zato je povezovalka predstavila njegov odlomek o razgledu s Slavnika (ki ga ta dan planinci žal niso mogli podoživeti) iz prispevka Slavnik in njegova okolica. 

Sledil je nagovor Janka Severja, predsednika Pokrajinskega sveta ZZB za vrednote NOB, ki je orisal pomen Slavnika in poti preko njega med NOB ter se spomnil bork in borcev, ki so tod hodili za to, da zdaj živimo v svobodni državi. Predsedniku OPD Koper Aldu Zubinu je vročil priznanje z besedami:
"Spoštovane tovarišice in tovariši Obalnega planinskega društva! V naši organizaciji izjemno cenimo vaš prispevek k pripravi in izpeljavi številnih vsakoletnih tradicionalnih pohodov po partizanskih poteh, pa seveda tudi za njihovo označevanje in vzdrževanje. Prav vi, planinke in planinci, ste v veliki meri zaslužni, da še živi še kako pomemben spomin na vrsto dogodkov, ki bi, brez vašega neutrudnega vzdrževanja in označevanja poti do obeležij, potonili v pozabo. Vsi smo vam za to neizmerno hvaležni. Za vaše plodno delo, na številnih področjih od leta 1949 dalje, ste že prejeli številna zaslužena priznanja, ki jih žal ne moremo stopnjevati. Današnja skromna spominska listina je zato bolj izraz naše pozornosti in zahvale, pa tudi izraz našega trdnega prepričanja, da bomo naše tradicionalne skupne akcije nadaljevali in nadgrajevali. Obalnemu planinskemu društvu Koper v imenu vseh naših območnih združenj izročam skromno spominsko listino za njegov neprecenljiv prispevek k ohranjanju spomina na naše junake in vrednot NOB."

Navzoče je pozdravil tudi predsednik Planinske zveze istrskih društev Vladimir Rojnić in poudaril pomen dolgoletnega druženja in sodelovanja vseh istrskih društev, slovenskih in hrvaških, kar moramo še razvijati in ohranjati.

Drugi del prireditve je sicer potekal v nekoliko okrnjeni obliki pod naslovom Raznolikost glasbe in besede pod Slavnikom. Oblikovali so ga pevke in pevci Pevske skupine OPD Koper (ustanovljene pred 5 leti, prav tu na vrhu Slavnika) z zborovodkinjo Mirjam Bonin in harmonikarjem Francem Plahuto ter Darinko Dekleva, predsednica PD Snežnik Ilirska Bistrica. Navdušujoče so predstavili nekaj istrskih pesmi, nato pa so zazvenele domoljubne in ljubezenske pesmi ... Za zaključek so skupaj s pohodniki vzneseno zapeli Vstajenje Primorske, ki je postala prav letos tudi uradna himna Primorske. 

S prelepim in veselim razpoloženjem pa niso prepričali dežja, da bi nehal svoje poslanstvo. Še kar je deževalo in deževalo ... A nastopajoči in nekateri obiskovalci ter prireditelji se niso pustili motiti, s pesmijo in plesom so nadaljevali družabno srečanje ...

Prireditelji so bili veseli, saj je bil za njimi zahteven dan, ki se je, navkljub vsemu, dobro iztekel. Zato so bili še kako veseli ene izmed pohval: »Prireditev je v celoti uspela, ker vam ljudje zaupajo, ne glede na vreme!« 

Uspeh potrjuje, da so takšna srečanja smiselna in pomembna, čeprav neprestano poslušamo, da kolektivnega duha ni več. Takšna srečanja nas povezujejo, pa ne samo družabno, tudi delovno, saj se med planinci utrjujejo prijateljske vezi in ustvarjajo nove, kar je bistveno za sodelovanje med društvi. Tu se začne načrtovanje sodelovanja, skupnih akcij itd., kar vse daje zagotovitev nadaljnjih skupnih poti planinstva v Istri in Sloveniji.

Prireditelji so hvaležni Radiu Koper in RTV TV Koper, da so se odzvali in kljub nemogočim pogojem celo prišli na Slavnik in pripravili oddaji.  

Maruška Lenarčič

Fotogalerija

 Foto Maruška Lenarčič

 Foto Maruška Lenarčič1 / 10

 Foto Maruška Lenarčič2 / 10

 Foto Maruška Lenarčič3 / 10

 Foto Maruška Lenarčič4 / 10

Kolesarji

  Foto Maruška Lenarčič5 / 10

 Foto Maruška Lenarčič6 / 10

 Foto Maruška Lenarčič7 / 10

 Foto Maruška Lenarčič8 / 10

 Foto Maruška Lenarčič9 / 10

 Foto Maruška Lenarčič10 / 10

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih