sobota, 28. januar 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 21. oktober 2013, ob 0. uri, ogledov: 3974

Skupščina BMU 2013 v Sloveniji: PZS polnopravna članica BMU

Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
11 držav in 32 predstavnikov planinskih zvez Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Albanije, Turčije, Grčije, Bolgarije, povabljene Italije in gostiteljice Slovenije so se sestali na redni skupščini Balkan Mountaineering Union (BMU) v PUS Bavšica, kjer smo jih gostili Slovenci, PZS.
Odlično vzdušje med prijatelji planinci in dobro sodelovanje že kažejo sadove. Generalne skupščine BMU, ki bo potekala od 18. do 20. oktobra 2013, so se v Planinskem učnem središču Bavšica poleg predstavnikov gostiteljice - Planinske zveze Slovenije - udeležili predstavniki Planinskih zvez Črne gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Albanije, Turčije, Grčije, Bolgarije in Italije, skupaj 32 udeležencev. Udeleženci so se zbrali v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, si ga ogledali, nato pa prek Predela nadaljevali pot proti Bavšici in Planinskemu učnemu središču Bavšica, kjer je naslednji dan potekal osrednji del skupščine BMU.

Dnevni red je obsegal 12 točk, med njimi tudi poročanje o aktivnostih v 2013, o Skupščini UIAA 2013 v Švici, o kateri je poročal generalni sekretar PZS Matej Planko, o Evropskem planinskem forumu (European Mountaineering Forum) sta spregovorila predstavnika CAI (Italija) Giorgio Godina in Riccarda de Eccher, Živko Temelkoski je predstavil odpravo BMU na najvišji vrh Irana Damavand (udeleženec iz Slovenije je bil Darko Urbančič) ... Med glavnimi točkami je skupščina je glasovala o polnopravnem članstvu Planinskih zvez Hrvaške in Slovenije, za katerega sta zvezi letos zaprosili po obdobju pridruženega članstva in v skladu s sklepi upravnih odborov. Skupščina je obe zvezi za polnopravni članici potrdila soglasno.

Predsednik PZS Bojan Rotovnik je na skupščini BMU predstavil PZS in njene planinske poti, značilnosti in posebnosti, podpredsednik PZS Borut Peršolja je predstavil delo mladih in delo z mladimi v PZS s poudarkom na programih Ciciban planinec in Mladi planinec ter prenovi teh dveh programov v 2011. Med predlogi, ki so bili podani na Skupščini BMU, je bil potrjen predlog za odpravo BMU v letu 2014 na Elbrus (konec julija, začetek avgusta) in za leto 2015 zimski vzpon na Ararat. Bolgarija je predlagala akcijo 'Ten Balkan Picks' z 10 najvišjimi vrhovi vseh držav/planinskih zvez, ki so jo članice BMU potrdile. Planinska zveza Slovenije predlagala (zanjo predsednik Bojan Rotovnik) Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje in prikaz planinskih koč Balkana na Google map na spletni strani BMU (http://www.bmumagazine.com/). Planinske zveze so podprle idejo o zbiru planinskih koč Balkana na enem mestu in prikaz le-teh na Google map, PZS pripravi navodila, kaj vse morajo planinske zveze posredovati, in tehnične podrobnosti za programerja BMU spleta. Zelo so bili navdušeni tudi glede Balkanskega planinskega orientacijskega tekmovanja, vendar bodo za končno odločitev preverili v ustreznih odborih svojih planinskih zvez. Tehnične podrobnosti in pravilnik bosta pripravili Planinski zvezi Slovenije in Srbije in jih predstavili na naslednji skupščini BMU. Planinska zveza Bosne in Hercegovine, zanjo generalni sekretar Tarik Grabus, je predstavila planinske mladinske delavnice in predlagala izvedbo mladinskega planinskega tabora, in sicer je bila sprejeta odločitev, da bo v letu 2014 v Makedoniji za starostno skupino mladih od 18 do 21 let.

Predsednik Planinske zveze BiH Deljo Zijad je vse zbrane povabil na 2. mednarodni simpozij Planinstvo v funkciji turizma, ki bo letos imel glavni naslov: Planinski objekti v funkciji turizma in bo potekal od 1. do 3. 11. 2013 v okolici Sarajeva, s svojim predavanjem o planinskih objektih v Sloveniji bo na njem sodeloval tudi predsednik PZS Bojan Rotovnik. V letu 2014 bo tema simpozija Atraktivnost v funkciji turizma.

Naslednja seja BMU bo od 30. 5. do 1. 6. 2013 na Hrvaškem ob praznovanju 140-letnice Planinske zveze Hrvaške (HPS) na otoku Mljet. Na sejo so predstavniki članic BMU povabili tudi CAI.

Delegate in goste smo gostitelji ob ogledu Slovenskega planinskega muzeja popeljali tudi na ogled doline Bavšice z Matijevim čebelnjakom, Bovca s slapom Boka, trdnjave Kluže, Info centra TNP, spomenika dr. Juliusa Kugyja in zaključili zasedanje na Vršiču pri Erjavčevi koči.

Planinsko zvezo Slovenije so na Skupščini BMU zastopali predsednik PZS Bojan Rotovnik, podpredsedniki PZS Borut Peršolja, Slavica Tovšak in Tone Jesenko, generalni sekretar PZS Matej Planko in Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi in koordinatorica mednarodnih aktivnostih PZS, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani pa je zbrane delegate sprejel vodja muzeja in podpredsednik PZS Miro Eržen. 

Zdenka Mihelič

Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

 Foto Zdenka Mihelič1 / 44

 Foto Zdenka Mihelič2 / 44

 Foto Zdenka Mihelič3 / 44

 Foto Zdenka Mihelič4 / 44

 Foto Zdenka Mihelič5 / 44

Predsednik BMU Jovica Ugrinovski

  Foto Zdenka Mihelič6 / 44

Župan Občine Bovec Siniša Germovšek

  Foto Zdenka Mihelič7 / 44

 Foto Zdenka Mihelič8 / 44

 Foto Zdenka Mihelič9 / 44

 Foto Zdenka Mihelič10 / 44

 Foto Zdenka Mihelič11 / 44

 Foto Zdenka Mihelič12 / 44

 Foto Zdenka Mihelič13 / 44

 Foto Zdenka Mihelič14 / 44

 Foto Zdenka Mihelič15 / 44

 Foto Zdenka Mihelič16 / 44

 Foto Zdenka Mihelič17 / 44

 Foto Zdenka Mihelič18 / 44

 Foto Zdenka Mihelič19 / 44

 Foto Zdenka Mihelič20 / 44

 Foto Zdenka Mihelič21 / 44

 Foto Zdenka Mihelič22 / 44

 Foto Zdenka Mihelič23 / 44

 Foto Zdenka Mihelič24 / 44

 Foto Zdenka Mihelič25 / 44

 Foto Zdenka Mihelič26 / 44

 Foto Zdenka Mihelič27 / 44

 Foto Zdenka Mihelič28 / 44

 Foto Zdenka Mihelič29 / 44

 Foto Zdenka Mihelič30 / 44

 Foto Zdenka Mihelič31 / 44

 Foto Zdenka Mihelič32 / 44

 Foto Zdenka Mihelič33 / 44

 Foto Zdenka Mihelič34 / 44

 Foto Zdenka Mihelič35 / 44

 Foto Zdenka Mihelič36 / 44

 Foto Zdenka Mihelič37 / 44

 Foto Zdenka Mihelič38 / 44

 Foto Zdenka Mihelič39 / 44

 Foto Zdenka Mihelič40 / 44

 Foto Zdenka Mihelič41 / 44

 Foto Zdenka Mihelič42 / 44

 Foto Zdenka Mihelič43 / 44

 Foto Zdenka Mihelič44 / 44

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih