petek, 27. januar 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 9. december 2013, ob 0. uri, ogledov: 8352

Podeljena najvišja priznanja PZS za leto 2013

Splošno | Društva | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 7. decembra 2013, je v Pokrajinskem muzeju Koper potekala svečana podelitev najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2013. Podelitev je Planinska zveza Slovenije pripravila v sodelovanju z Mestno občino Koper in Obalnim planinskim društvom (OPD) Koper.
Planinska zveza je ena največjih in najbolj množičnih  nevladnih organizacij v Sloveniji. Združuje na tisoče ljudi, ki pripomorejo širiti ljubezen do narave, čistega okolja, ohranjajo in skrbijo za urejene poti, širijo pozitiven planinski duh. In tudi letos je Planinska zveza Slovenije (PZS) posameznikom in PD za neutrudno prostovoljno delo podelila priznanja. Letošnja podelitev, ki so se je udeležili visoki gostje iz Nepala, Lovske in Ribiške zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije in Športne zveze Koper, je prvič potekala na južnem Primorskem;  v Kopru, na slovenski Obali, kjer se (v Ankaranu) konča tudi Slovenska planinska pot. Le-ta letos praznuje 60 let od odprtja in je najstarejša planinska vezna pot v Sloveniji, Evropi in najstarejša tovrstna pot na svetu. In kot je dejal predsednik PZS Bojan Rotovnik: »Izteka se letošnje praznovanje 120-letnice naše planinske organizacije, ki smo ga pričeli s slavnostno akademijo 27. februarja, na rojstni dan Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je Planinska zveza Slovenije. V letu 2013 smo obeležili tudi začetke podružnic SPD, ki so bile ustanovljene istega leta, leta 1893. Praznovanje pa zaključujemo na Obali, da s tem počastimo tudi Slovensko planinsko pot in njeno 60. obletnico.«

Pozdravne nagovore so zbranim prejemnikom priznanj, gostom, sodelujočim in ostalim namenili še podžupan Mestne občine Koper Daniel Cep, predsednik OPD Koper Aldo Zubin, ki je nedavno prejel visoko priznanje Državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem v letu2013, sekretar Ministrstva za kulturo, turizem in civilno letalstvo Nepala Madhu Sudan Burlakoti v spremstvu častnega generalnega konzula Nepala v Sloveniji mag. Aswina K. Shresthe in nekdanjega predsednika Planinske zveze Nepala Ang Tsheringa Sherpe. Pozdravne besede vodje Odbora za priznanja PZS Jožeta Melanška je prebrala članica odbora Irena Pečavar Čarman.

Čudoviti dogodek, ki so ga v sodelovanju z Mestno občino Koper in s PZS izvedli zelo prizadevni člani OPD Koper s predsednikom Aldom Zubinom na čelu, so s slovensko ljudsko in istrsko glasbo obogatili družina Batista, Emil Zonta s prijateljema, Vasilij Valenčič na klavirju in Pevska skupina OPD Koper, ki je bila ustanovljena januarja 2009 na vrhu Slavnika, njihove domače gore. Po prireditvi pa so zbrane popeljali tudi na ogled mesta Koper.

Pred prireditvijo so v avli Pokrajinskega muzeja Koper ob letošnji 60-letnici Slovenske planinske poti predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik OPD Koper Aldo Zubin in Ciril Velkovrh, avtor razstave fotografij s Slovenske planinske poti, odprli istoimensko razstavo, ki so ji glasbeno popotnico zaigrali učenci tamkajšnje glasbene šole.

Na prireditvi smo poseben del namenili 50. obletnici Komisije za odprave v tuja gorstva (KOTG) PZS, ki je v 50 letih svojega delovanja nanizala številne uspehe v visokih gorah Himalaje in sveta, in brez katere Slovenija in slovenski alpinisti ne bi bili prepoznavni na zemljevidu svetovnega vrhunskega alpinizma. Poleg alpinistično športnega udejstvovanja je prispevala tudi na humanitarnem področju, saj je leta 1979 v Manangu (Nepal) ustanovila Slovensko gorniško šolo za Nepalce, kjer so se številne generacije domačinov usposobile za varno delo v visokih gorah in katera je delovala vse do danes, ko so Nepalci dosegli raven znanja, ki jim omogoča samostojno delovanje. Zgodovinski pregled delovanja slovenskih alpinistov v Himalaji in drugod je predstavil Tone Škarja, dolgoletni načelnik KOTG PZS, ki je vodenje komisije prevzel za Pavletom Šegulo (1963-1975) in Alešem Kunaverjem (1975-1979).
PDF KOTG PZS 50 let, pregled delovanja - nagovor Toneta Škarje (206,54 KB)

Ob tej priložnosti sta Planinska zveza Nepala in Nepal najprizadevnejšim v Slovenski gorniški šoli v Nepalu ob 50-letnici KOTG PZS podelili priznanja. Prejeli so jih: Tone Škarja, Bojan Pollak, posmrtno: Aleš Kunaver, pobudnik Slovenske gorniške šole v Nepalu, in Planinska zveza Slovenije.


Prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2013:

PREJEMNIKI NAJVIŠJIH PRIZNANJ Planinske zveze Slovenije, SVEČANIH LISTIN PZS, za 2013 so: 
Lojze Abram (Slovensko planinsko društvo Trst), Ivo  Berdon - Giovanni (SPD Gorica), Silva Donko (PD Mariborski tisk), Rajko Ortan (PD Prevalje), Branko Planinc (PD Dol pri Hrastniku), Anton Purg (PD Ptuj), Jože Ružič (PD Matica Murska Sobota), Ivan Trobiš (PD Vojnik), Friderik Zobec (PD Skalca Hoče-Slivnica), Štefanija Žagmeister  (PD Pošte in Telekoma Ljubljana).

SPOMINSKE PLAKETE PZS, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje ob življenjskih jubilejih svojim najzaslužnejšim članom za njihovo dolgoletno zvesto in izjemno uspešno delo, so prejeli:
za 60 let: Ivan Eder (PD Pošte in Telekoma Maribor), Mirjam Frankovič Franetič (PD Sežana), Nevenka Furjan (OPD Koper), Julčka Partlič (PD Fram), Janez Sagadin (PD Fram), Bogdan Seliger (PD Horjul), Alenka Zorko (PD Ptuj), PD Pošte In Telekoma Ljubljana,
za 65 let: Ignac Breitenberger (PD Idrija), Anton Kresnik (PD Saturnus), dr. Andrej Koren (PD Maribor Matica), Franc Legat (PD Gorje), Vida Mali (PD Poljčane), Janez Petkoš (PD Bled),
za 70 let: Daniel Cilenšek (PD Krim), Ludvik Feltrin (PD Cerkno), Milorad Guzina (PD Pošte in Telekoma Ljubljana), Avgust Koncilja (PD Trbovlje), Inge Križe (PD Ruše), Klavdij Mlekuž (PD Dovje - Mojstrana), Emil Orel (PD Sežana), Jože Rožič (PD Tržič),
za 75 let: Franc Čretnik (PD Liboje), Albin Jakopič (PD Gorje),
za 80 let: Maks Paradiž (PD Prevalje),
za 90 let: Ivan Lužovec - Dušan (PD Maribor Matica), Leopold Urajnar (PD Saturnus).

Planinska zveza je ob tej priložnosti podelila tudi POSEBNA PRIZNANJA, ki so jih prejeli:
  • Urban Čepon (PD Vrhnika) - pisna pohvala PZS na predlog Raziskovalne skupine za diplomsko nalogo »Analiza delovanja čistilnih naprav za odpadne vode pri planinskih kočah«.
  • Organizacijski odbor taborov mladih planincev Savinjskega Meddruštvenega odbora Planinskih društev - pisna pohvala PZS za 30-letno organizacijo taborov mladih iz planinskih društev Savinjskega MDO PD-ja.
  • Ciril Velkovrh (PD Ljubljana-Matica) - zlati častni znak PZS za promocijo Slovenske planinske poti in planinstva na splošno s fotografskimi razstavami, ki jih je bilo do zdaj že več kot 300.
  • Planinska zveza Nepala -zlati častni znak PZS za dolgoletno zelo uspešno sodelovanje pri usposabljanju strokovnih kadrov in mednarodnem sodelovanju obeh zvez.

V imenu vseh prejemnikov priznanj se je zahvalil prejemnik najvišjega priznanja v Planinski zvezi Slovenije, svečane listine, Jože Ružič iz Planinskega društva Matica Murska Sobota, ki je v zanosnem govoru izrazil hvaležnost, veselje in željo po nadaljnjem udejstvovanje na tem področju prostovoljnega dela - v planinstvu.

Priznanja so velika čast in pohvala za njihov trud, ki ga že leta nesebično vlagajo v razvoj planinstva pri nas.

Razšli smo se z željo po nadaljnjem sodelovanju, po zvestobi prijateljstvu, goram in planinski organizaciji. Vsem prejemnikom priznanj se za opravljeno delo v planinski organizaciji zahvaljujemo in jim iskreno čestitamo.

Zdenka Mihelič

Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

Na odprtju razstave Cirila Velkovrha

  Foto Zdenka Mihelič1 / 23

Na odprtju razstave Cirila Velkovrha

  Foto Zdenka Mihelič2 / 23

Na odprtju razstave Cirila Velkovrha

  Foto Zdenka Mihelič3 / 23

Na svečani podelitvi najvišjih priznanj PZS za leto 2013 so v uvodu planinsko himno zapeli pevci in pevke Pevske skupine OPD Koper

  Foto Zdenka Mihelič4 / 23

 Foto Zdenka Mihelič5 / 23

Podžupan Mestne občine Koper Daniel Cep

  Foto Zdenka Mihelič6 / 23

Predsednik OPD Koper Aldo Zubin

  Foto Zdenka Mihelič7 / 23

Predsednik PZS Bojan Rotovnik

  Foto Zdenka Mihelič8 / 23

Družina Batista

  Foto Zdenka Mihelič9 / 23

 Foto Zdenka Mihelič10 / 23

50-letnico delovanja in uspehe Komisije za odprave v tuja gorstva PZS je odlično predstavil njen načelnik Tone Škarja

  Foto Zdenka Mihelič11 / 23

Priznanje Tonetu Škarji s strani Nepala in njihove planinske zveze

  Foto Zdenka Mihelič12 / 23

Priznanje Bojanu Pollaku s strani Nepala in njihove planinske zveze. Pollak je prevzel v imenu družine Kunaver tudi posmrtno priznanje za Aleša Kunaverja

  Foto Zdenka Mihelič13 / 23

Priznanje Planinski zvezi Slovenije s predsednikom Bojanom Rotovnikom s strani Nepala in njihove planinske zveze

  Foto Zdenka Mihelič14 / 23

Prejemniki priznanj Nepala in Planinske zveze Nepala s predstavniki iz Nepala

  Foto Zdenka Mihelič15 / 23

Prejemniki posebnih priznanj Planinske zveze Slovenije s predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom

  Foto Zdenka Mihelič16 / 23

Glasbena točka - Emil Zonta s prijateljema

  Foto Zdenka Mihelič17 / 23

Irena Pečavar Čarman

  Foto Zdenka Mihelič18 / 23

Prejemniki spominskih plaket PZS za 60 in 65 let s podeljevalci plaket

  Foto Zdenka Mihelič19 / 23

Pevska skupina OPD Koper

  Foto Zdenka Mihelič20 / 23

Prejemniki spominskih plaket PZS za 70, 75, 80 in 90 let s podeljevalci plaket

  Foto Zdenka Mihelič21 / 23

Prejemniki najvišjih priznanj PZS, svečanih listin PZS, za leto 2013, s predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom in vodjem Odbora za priznanja PZS Jožetom Melanškom

  Foto Zdenka Mihelič22 / 23

Jože Ružič iz PD Matica Murska Sobota se je zahvalil v imenu vseh prejemnikov tokratnih priznanj

  Foto Zdenka Mihelič23 / 23

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih