četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 11. februar 2014, ob 0. uri, ogledov: 6712

Srečanje markacistov MDO PD Kamniško-Bistriškega območja 2014

Poti | Društva | Turno kolesarstvo | 
Komisija za planinske poti | Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V petek, 7. 2.2014, so se v planinskem domu PD Komenda zbrali markacisti PZS MDO PD Kamniško-Bistriškega območja pod vodstvom načelnika markacistov OPP MDO PD KBO Alojza Pirnata.
Letnega srečanja se je udeležilo 31 markacistov, trije pripravniki, predsednik MDO PD KBO Jurček Nowakk, operater za kataster Samo Resnik, načelnik Komisija za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan, član GRS Miro Šušteršič in na zaključku tudi načelnik Komisije za planinske poti PZS Igor Mlakar, ki je imel kot član tehnične ekipe še obveznosti zaradi požledi v preteklem tednu.

V delovnem delu srečanja smo predelali sledeče teme:
  • poročila načelnikov o opravljenem delu v letu 2013,
  • plan akcij in izobraževanje markacistov v letu 2014,
  • kataster planinskih poti ..., problemi s prehodom na nov sistem Geopedija in uporaba le-tega preko spleta,
  • zaradi dolgoletne vroče teme o kolesarjih na planinskih poteh in o dvonamenski rabi planinskih poti smo na srečanje povabili načelnika KTK PZS Jožeta Rovana, da nam poda informacijo, kaj to turno kolesarstvo sploh je in kakšna so pričakovanja turnih kolesarjev. Po predavanju se je vnela burna razprava na to temo in veliko je bilo vprašanj glede meril, ki so jasno zapisana in bila sprejeta na Upravnem odboru PZS 31. 5. 2012 »Merila za dvonamensko rabo planinskih poti«. Večina v razpravi omenjenih »srečanj« s kolesarji na terenu so bili »downhill«kolesarji in ne turni kolesarji organizirani znotraj PZS-ja, vendar se pod čelado ne vidi, kdo je kdo. Skratka, na območju MDO PD KBO še ni nobena pot odprta za dvonamensko rabo in zato se po njej kolesarji ne smejo voziti, razen seveda na predelih, kjer so poti speljane, po cestah, kolovozih in vlakah, kjer pa vožnja ni sporna. Zaradi opažanj povečanega števila kolesarjev na določenih odsekih pešpoti, smo se dogovorili, da pripravimo predlog v okviru MDO PD KBO, da se pripravi točno določeno število tabel za prepoved vožnje s kolesi na planinski poti in se to pošlje na KTK PZS, sledil bo dogovor glede izvedbe. Padlo pa je tudi nekaj predlogov za odprtje poti ali pa določenih odsekov poti, ki pa jih je potrebno skupaj pregledati na terenu in potem ugotoviti ustreznost ..., pot do odprtja pa je glede na napisan zakon o planinskih poteh še dolga. Željo po odprtju pa seveda imajo tudi znotraj našega MDO PD, saj imajo odseke za turno kolesarstvo PD Blagovica, PD Moravče in sedaj še PD Kamnik Turno smučarski in kolesarski odsek.
  • Do točke razno pa sploh ni prišla tema požledi in sanacija uničenih poti na našem območju, saj so bile vse teme do konca nekako uperjene na to, kako bomo vse to uspeli posanirati, zato smo nekako neformalno izoblikovali sklep na srečanju: vse poti na MDO PD KBO do 800 m nadmorske višine, ki potekajo po z drevjem poraščenem terenu, se zaprejo zaradi varnosti planincev in delavcev, ki posledice ujme sanirajo. Po izkušnjah vsako podrto drevo predstavlja oviro, ki navede pohodnika, da naredi obhod, to pa še dodatno povzroča erozijo, ki jo bo že zaradi požledi in podrtega drevja preveč. Potrudili se bomo, da bomo kar najhitreje posanirali poškodbe na terenu in sproti obveščali javnost preko strani PZS o stanju na naših poteh. Žal imamo na celem območju samo 6 markacistov s potrdilom Osnove tehnike dela z motorno žago, kar je predpogoj za opravljanja dela na terenu. Na srečanju smo pričeli s pobiranjem prijav na tečaj, ki ga bo potrebno opraviti, kako pa bomo zagotovili prepotrebno zaščitno opremo za delo, pa še nismo uspeli doreči, upam pa, da se bo našel vir sredstev, da se nakup te opreme opravi.
  • Za leto 2014 je potrjenih 37 markacistov PZS, trije pa morajo v letošnjem letu še opraviti licenčno izpopolnjevanje za podaljšanje veljavnosti licence. Na PZS so bila posredovana tudi štiri poročila pripravnikov o delu v letu 2013.

Po delovnem delu srečanja pa smo nadaljevali z bolj družabnim delom, v katerem pa ni manjkalo rešitev problematike na terenu. 

Ob prijetnem druženju pa so se formirale tudi ekipe, ki bodo v tekočem letu na terenu pokazale kako se je potrebno poti lotit, da planinci lažje najdejo pravo pot do želenega cilja.
Gostujočemu planinskemu društvu PD Komenda pod okriljem MDO PD-ja hvala za prijeten ambient v njihovem domu.

Alojz Pirnat

Fotogalerija

 Foto Jurček Nowakk

 Foto Jurček Nowakk1 / 7

 Foto Jurček Nowakk2 / 7

Levo spredaj Alojz Pirnat, načelnik markacistov kamniško-bistriškega območja, in desno Jože Rovan, načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS

  Foto Jurček Nowakk3 / 7

Stoji Jože Rovan, načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS

  Foto Jurček Nowakk4 / 7

Razprava o dvonamenski rabi planinskih poti, spredaj Zdravo Bodlaj

  Foto Jurček Nowakk5 / 7

Operater za kataster Samo Resnik

  Foto Jurček Nowakk6 / 7

Stoji Igor Mlakar, načelnik Komisije za planinske poti PZS

  Foto Jurček Nowakk7 / 7

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih