petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 17. april 2014, ob 0. uri, ogledov: 2989

110 let SPD Trst

Društva | 
Slovensko planinsko društvo Trst | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V letošnjem letu Slovensko planinsko društvo Trst (SPD Trst) praznuje 110. obletnico svojega delovanja, kar so na 60. rednem občnem zboru počastili s kulturnim programom in podelitvijo priznanj zaslužnim članom.
Občnega zbora, ki je bil 14. marca 2014 v prostorih Slovenskega kulturnega društva Barkovlje, se je udeležilo lepo število članov in ljubiteljev gora ter mnogo gostov prijateljskih društev, predstavnik Planinske zveze Slovenije in drugih organizacij.

Predsednica SPD Trst Marinka Pertot jih je pozdravila z naslednjimi besedami: »Spoštovani gostje, dragi prijatelji, drage planinke in planinci, lepo pozdravljeni na današnjem, jubilejnem občnem zboru. Prav v tem pomladnem času se je pred 110-imi leti v Trstu začela uresničevati, dolgo snovana zamisel o ustanovitvi nove podružnice Slovenskega planinskega društva, ki je imelo svoj sedež v Ljubljani. Dve leti po pripravljalnem, lepo obiskanem izletu na Učko, sta pobudnika pripravljalnega odbora dr. Josip Abram in dr. Otokar Rybar, 25. februarja 1904 sklicala'ustanovni shod' tržaške podružnice, ki je nastajajočemu društvu postavil temelje, določil njegove smernice in cilje. 30. aprila istega leta je bilo društvo priznano z vladnim odlokom, 3. maja pa tudi uradno priznano. Ustanovni občni zbor Tržaške podružnice Slovenskega planinskega društva je bil 7. maja 1904. Ob odprtju današnjega, 60. občnega zbora, smo se želeli spomniti tistih prvih korakov mladega društva in njegove prehojene poti in to s ponovno postavitvijo dela razstave, ki smo jo pripravili ob stoletnici društva; ob pomembni obletnici si jo je zamislila in jo pripravila arh. Patrizia Magnani. Ta pogled nazaj, ki osvetljuje svetle in manj svetle trenutke društvene zgodovine, naj ne bo zgolj obujanje spominov, naj bo predvsem bodrilo mladim, da bodo znali s trdno voljo, vztrajnostjo in ljubeznijo do gora nadaljevati po tej poti.«

Po nastopu Ženske vokalne skupine SKD, dekleta so zapela himno slovenskih plnincev in tri pesmi v barkovljanskem narečju ter pozdravu predsednice, so sledila poročila tajnice Sabrine Žezlina, blagajničarke Patrizie Krevatin in gospodarja Franca Starca ter poročila o delu sekcij. Za alpinistični odsek je poročilo prebral Jernej Bufon, za jamarski Maksi Kralj (poročilo pripravil Dejan Zobec), za mladinski odsek Katja Starec, za smučarski odsek Maksi Kralj (poročilo je pripravila Laura Venier), za predavateljsko dejavnost pa Marinka Pertot. Iz poročil je razvidno, da je društvo sicer delovalo po ustaljenih tirnicah, da so vseskozi iskali nove izzive in se prilagajali novim družbenim zahtevam. Zabeležili so celo rahel porast članstva (skupno je bilo 244 članov). Osrednja društvena dejavnost je izletništvo. V pretekli sezoni so načrtovali 27 izletov, zaradi slabega vremena jih je nekaj odpadlo, tudi sicer se krči število avtobusnih izletov. Posebno pozornost posvečajo mladim. Veliko otrok, se udeležuje planinske šole, uric plezanja ter mnogi mladi obiskujejo alpinistični tečaj. Žal pozneje prevladajo drugi interesi in obveznosti, tisto otroško navdušenje splahne in prav kmalu se oddaljijo od društvenega delovanja, čeprav odbor stalno išče novih strategij, da bi jim vlil čim trdnejšo ljubezen do gora in narave.
Zelo aktivni so člani alpinističnega odseka, ki pridno trenirajo na njihovi umetni steni v Športnem centru v Bazovici, v domačih in tujih gorstvih, se udeležujejo tekmovanj, prirejajo tečaje za začetnike in prijetne urice plezanja za otroke. Posebno dragocena je raziskovalna dejavnost jamarjev, ki so prišli v zadnjih letih do pomembnih odkritij.

Podelili so tudi priznanja zaslužnim članom; bronasti častni znak PZS so prejeli Livio Semec, Katja Starec, Patrizia Krevatin, Laura Venier; srebrni častni zank PZS: Franc Starec, Igor Pertot, Maksimiljan Kralj; zlati častni znak PZS pa je prejel Stojan Sancin.
Posebno priznanje je društvo podelilo ZSŠDI-ju za sodelovanje in stalno pomoč.

Svoj pozdrav so prinesli številni gostje: za SKGZ Marino Marsič, za ŠZ Sloga Viktor Stopar, za SPDG Vlado Klemše, za PD Integral Ljubljana Tomo Resinovič in za PD Tolmin Žarko Rovšček ter predsednik Primorsko - Nogranjskega MDO-ja Marko Vidmar, ki je v imenu Obalnega planinskega društva Koper podelil SPDT plaketo. Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je v svojem nagovoru poudaril velik pomen, ki ga ima SPDT med Slovenci v Italiji, in podelil društvu Jubilejno listino PZS ob 110-letnici delovanja.

Posebno občuten je bil tudi nastop predsednika ZSŠDI Ivana Peterlina.
Na koncu OZ so izvolili nov odbor društva

Izdali so čedno zgibanko Izleti in dejavnosti za leto 2014, iz katere je razviden bogat program društvenega delovanja. Srečanje obmejnih planinskih društev, ki bo 8. junija in katerega organizator je letos SPD Trst bodo posvetili tudi počastitvi 110-letnici društvenega delovanja. Povabili bodo vsa prijateljska društva in pripravili pester program in srečanje zaključili s kulturnim programom.  

Vir: Slo sport.

Fotogalerija

 Foto arhiv SPD Trst

 Foto arhiv SPD Trst1 / 9

 Foto arhiv SPD Trst2 / 9

 Foto arhiv SPD Trst3 / 9

Marinka Pertot, predsednica SPD Trst

  Foto arhiv SPD Trst4 / 9

 Foto arhiv SPD Trst5 / 9

 Foto arhiv SPD Trst6 / 9

 Foto arhiv SPD Trst7 / 9

 Foto arhiv SPD Trst8 / 9

Generalni sekretar PZS Matej Planko je predsednici SPD Trst predal jubilejno listino PZS ob 110-letnici društva

  Foto arhiv SPD Trst9 / 9

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih