petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 16. junij 2014, ob 0. uri, ogledov: 5605

Dan slovenskih planinskih doživetij privabil v Bohinjsko Bistrico 1500 ljubiteljev gora

Splošno | Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 14. junija 2014, je bila Bohinjska Bistrica z okolico prizorišče številnih planinskih doživetij in pravega planinskega praznika. Na Dnevu slovenskih planincev oz. Dnevu slovenskih planinskih doživetij se je ob praznovanju 120-letnice Orožnove koče (prve koče Slovenskega planinskega društva) v Bohinju pod vršaci zbralo okoli 1500 planincev vseh starosti in območij Slovenije, ki se niso ustrašili deževne vremenske napovedi in so bili zato nagrajeni s prelepim dnevom. Ob tem smo odprli tudi poletno planinsko sezono, saj planinske koče v tem času odpirajo svoja vrata.
Planinska zveza Slovenije že več kot 30 let organizira Dan slovenskih planincev. V zadnjih treh letih pa je program obogatila in modificirala z raznovrstnimi dogajanji prek celega dne (od pohodov, izletov, ogledov do ustvarjalnih delavnic in pohodov za najmlajše planince, delavnic GRS, turnokolesarskih izletov ...) za vse starostne skupine - od najmlajših do odraslih planincev. Ob glavnem organizatorju Planinski zvezi Slovenije so bili soorganizatorji še PD Bohinjska Bistrica in PD Srednja vas v Bohinju ter Turizem Bohinj, izvedbo prireditve pa je podprla občina Bohinj. Letošnji vseslovenski planinski dogodek je bil posvečen 120-letnici Orožnove koče - prve koče Slovenskega planinskega društva (katerega naslednica je PZS). Odprtje razstave Orožnova koča skozi čas pa so Bohinjci izvedli na večer pred praznikom slovenskih planincev, razstavo pa si lahko  do konca junija ogledate v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici. Letošnja novost je bila možnost prihoda v Bohinjsko Bistrico z vlakom iz Ljubljane in Nove Gorice.

POVEZAVA DO FOTOGALERIJE
(Foto Andrej Rožič, Stanko Ivančič in Zdenka Mihelič)

Dogajanje v dopoldnevu se je odvijalo na več prireditvenih prostorih in na več različnih izletih, potepih, pohodih in kolesarskih turah - udeležbo si bodo udeleženci izbrali po svojih željah, povsod pa je bila udeležba brezplačna. Planinska zveza Slovenije je skupaj z soorganizatorji aktivnostim dala poudarek na kakovostni množičnosti in v skrbi za okolje povabila planince in ljubitelje gora na različne poti po Bohinjski Bistrici in v okolici - različnih zahtevnosti in dolžin, ter z javnimi prevoznimi sredstvi zagotovila tudi prevoz do izhodišč in nazaj. Z vodniki PZS in turnokolesarskimi vodniki Planinskih društev Srednja vas v Bohinju in Bohinjska Bistrica so se ljubitelji gora in prijetnega skupnega druženja tako podali do Orožnove koče na Planini za Liscem, na Rudnico, Vodnikov razglednik, Planino Zajamniki, nekateri so si ogledali Bohinjsko Bistrico z okolico, ljubitelji pedal in gora pa so se podali po južnih bohinjskih hribih.
Mladi in najmlajši planinci so se udeležili dveh vodenih družinskih izletov - do izvira Bistrice in na Rudnico. Pred dvorano Danica v Bohinjski Bistrici pa uživali v družabnih igrah, ustvarjalnicah na temo gora (glasba in gore, ustvarjanje s kamni, delavnica gorske reševalne službe) ter v plezanju na plezalnem stolpu PZS in v vožnji z žičnico gorske reševalce službe.
Za vse udeležence, ki so prišli od blizu in daleč, predvsem z namenom biti skupaj s prijatelji, se družiti ter doživeti planinstvo kot način življenja, je bilo poskrbljeno tudi za okrepčilo (jedačo in pijačo). 

Na slavnostni prireditvi v dvorani Danica v Bohinjski Bistrici so v kulturnem programu govorniki - župan Občine Bohinj Franc Kramar, predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Srednja vas v Bohinju Janez Korošec in predsednik PD Bohinjska Bistrica Damjan Gašperin - poudarili pomen in priljubljenost planinstva v Sloveniji, kjer pa še marsikje ne prepoznajo pomembnosti planinstva za turizem, a planinstvo je turizem in tega se v Bohinju zelo dobro zavedajo. V Bohinju je praktično zibelka planinstva, saj so se od tu štirje srčni možje prvič povzpeli na Triglav. Prav tako imamo na bohinjskem koncu najstarejšo kočo Slovenskega planinskega društva (katerega naslednica je PZS) - Orožnovo kočo na Planini za Liscem. Predsednik PZS Rotovnik je predsedniku PD Srednja vas v Bohinju Janezu Korošcu in nekdanjemu (dolgoletnemu) predsedniku PD Bohinjska Bistrica Janku Lapajnetu v zahvalo za dolgoletno in požrtvovalno delo v planinstvu poklonil knjigo Slovensko planinstvo.

Kulturni program so obogatili Moški pevski zbor Franc Urbanc, godba Bohinj in ansambel Nalet, ki je preštevilne zbrane planince, ljubitelje gora in udeležence popeljal v družabno popoldne.

Udeležencem tokratnega vseslovenskega praznika planinstva smo na prireditvenem prostoru predstavili  delo in dejavnosti PZS, edicije Planinske založbe PZS, Planinski vestnik, planinsko opremo, Vozne rede v Alpah 2014dejavnost Triglavskega narodnega parka in postaje gorske reševalne službe Bohinj. Ogledali pa so si tudi razstavi Planinske zveze Slovenije in razstavo Orožnova koča skozi čas v kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

POVEZAVA DO FOTOGALERIJE
(Foto Andrej Rožič, Stanko Ivančič in Zdenka Mihelič)

Skupaj z dnevom slovenskih planinskih doživetij je potekal tudi že 3. zbor praporščakov planinskih društev, udeležilo se ga je 50 praporščakov planinskih društev iz vse Slovenije, ki so slavnostni prireditvi s sprevodom ob spremljavi godbe dali dodaten slovesni značaj. Na zboru pa je tekla beseda o sprejetem Navodilu o uporabi grba, zastave in himne Planinske zveze Slovenije in o morebitnih predlogih za spremembo oz. dopolnitev Pravilnika o praporu, praporščakih in postopku, izmenjali so si izkušnje in primere dobrih praks na področju dela praporščakov PD, Meddruštveni odbor planinskih društev Koroške pa je predstavil tudi njihovo oblačilo praporščaka PD.

Na ta dan smo z Bohinjci praznovali tudi 60-letnico PD Bohinjska Bistrica, a praznovanje še ni zaključeno, saj se bo nadaljevalo 13. julija z dnevom bohinjskih planincev, 3. avgusta z dnevom alpske možine in 7. septembra z dnevom Bohinjske planinske poti.

Zdenka Mihelič

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih