sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 19. september 2014, ob 0. uri, ogledov: 6294

Na praznovanje na Valvasorjev dom pod Stolom, najbolj priljubljeno planinsko kočo 2014

Koče | Splošno | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Radovljica | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
»Planinska srenja je odločila, da za najboljšo planinsko kočo v Sloveniji redakcija časopisa Nedelo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije podeli priznanje naši gorski postojanki,« se pred praznovanjem 20. in 21. septembra veselijo na Valvasorjevem domu pod Stolom, ki ste ga planinci in bralci Nedela suvereno okronali za najbolj priljubljeno planinsko kočo.

Špica letošnjih dosežkov in obveza za naprej
»Poleg same urejenosti in opremljenosti doma, ki za naše planinske razmere vsekakor nudi nadstandarno namestitev, sem prepričan, da smo to lovoriko, ki nam ogromno pomeni, pridobili predvsem s kakovostnim delom, dobro hrano, odnosom do obiskovalcev in odprtostjo, saj z veseljem sprejmemo slehernega gosta, mu poskušamo ugoditi in si vzeti čas zanj. Včasih smo tudi preobremenjeni, ampak takrat ljudje to začutijo in razumejo. Gostje pridejo k nam iz sive vsakdanjosti, pridejo v drug svet, pridejo se sprostit, uživat v naravi, in če nam uspe del tega mozaika sprostitve izpolniti z našim delom in pristopom do gosta, planinca, potem smo svoje delo opravili dobro,« zatrjuje oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom Aleš Štefe, izjemno vesel naziva najbolj priljubljena koča, ki je tako za oskrbniško ekipo kot za lastnika, Planinsko društvo Radovljica, priznanje in dokazilo, da se je v preteklih letih pravilno vlagalo v obnovo doma in da sta tako dom kot okolica urejena planincem prijazno, da se ljudje tu dobro počutijo in se radi vračajo v toplo zavetje pod Stol. »Seveda pa prejeto priznanje pomeni tudi veliko obvezo za nadaljnje delo. Izzivov, ki so pred nami, me ni strah, saj imam ob sebi zares odlično ekipo ljudi, na katere se lahko v celoti zanesem in ki delo opravljajo kakovostno, z veseljem in dobro voljo. Ker nam ob strani stojijo tudi vodilni ljudje matičnega planinskega društva in vodilni iz lokalnih skupnosti, z veseljem sprejemamo nove izzive. Vsekakor se bomo trudili po svojih najboljših močeh in poskušali svoje delo opravljati kar najbolje tudi v prihodnje,« se oskrbnik, ki bo prvega oktobra preštel dve leti oskrbniškega domovanja na Valvasorjevem domu, zaveda teže priznanja, ki je pika na i letošnjega dela na domu. »Valvasorjev dom je letos dobil dva certifikata – za okolju prijazno kočo in družinam prijazno kočo, priznanje za najbolj priljubljeno kočo pa je špica dosežkov, seveda pa tudi obveza za naprej, da poskušamo skupaj z oskrbniško ekipo obdržati ta sloves,« poudarja tudi Valentin Rezar, predsednik PD Radovljica, enega najstarejših in največjih planinskih društev v Sloveniji, ki poleg Valvasorjevega doma upravlja tudi Roblekov dom na Begunjščici in Pogačnikov dom na Kriških podih.

Varovanje naravnega okolja z roko v roki s prijaznostjo do obiskovalcev
Izbor najbolj priljubljene planinske koče, ki sta ga že tretje leto v sodelovanju izpeljala časnik Nedelo in Planinska zveza Slovenije, se je letos poleg prijaznih oskrbnikov, dobre hrane, postrežbe in drugih prijetnosti na koči oprl na dodano vrednost, saj so bralci lahko izbirali le med 53 kočami, ki so pridobile certifikat Družinam prijazna planinska koča ali Okolju prijazna planinska koča oziroma imajo vgrajeno čistilno napravo. »Skupna akcija Planinske zveze Slovenije in časnika Nedelo je primer dobrega sodelovanja nevladne organizacije z medijem. Tovrstne akcije pripomorejo k boljši prepoznavnosti planinskih koč pri nas. Akcija se je v treh letih od začetka vsebinsko dopolnjevala in nadgrajevala. Letos smo nabor sodelujočih koč zožili na planinske koče, ki imajo vgrajene čistilne naprave ali so prejemnice certifikata Družinam prijazna planinska koča ali Okolju prijazna planinska koča. Tako smo že v osnovi izpostavili planinske koče, ki se zavedajo pomena varovanja naravnega okolja. Drugi enako pomemben ali še pomembnejši dejavnik pa so ljudje, ki te objekte upravljajo in jim dajejo dušo. Gotovo je Valvasorjev dom pod Stolom primer dobrega dela in upravljanja planinskega društva Radovljica ter vseh zaposlenih na koči. Obiskovalci znajo to prepoznati in tudi nagraditi, gotovo so letos dobro izbrali,« je prepričan Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

valvasorjev__dom_pod_stolom_vir_pd_radovljica_m

Valvasorjev dom pod Stolom, arhiv PD Radovljica
 
Sobotno in nedeljsko slavje z oskrbniško ekipo Valvasorjevega doma
V finale se je prebila peterica: Koča na Blegošu, Koča pri Triglavskih jezerih, Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, Poštarski dom na Vršiču in Valvasorjev dom pod Stolom, ki je bil prepričljivi zmagovalec letošnjega glasovanja. »Samo v zadnjem krogu, ko smo izbirali med petimi finalistkami, je glasovalo več kot tri tisoč bralcev. Skoraj 1400 jih je menilo, da je najbolj prijazna koča Valvasorjev dom pod Stolom, ki je tako pridobila naziv Najbolj priljubljena planinska koča. Pred tem so bralci dvakrat zapored izglasovali dom na Dobrči. Oskrbnikom Valvasorjevega doma, ki je, kot kaže, osvojil srca planincev, iskreno čestitamo,« se veseli Helena Kocmur, odgovorna urednica Nedela, ki bo skupaj z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom plaketo Nedela in denarno nagrado oskrbnikom podelila v soboto, 20. septembra dopoldne. Vsi planinci, ki ste navijali za svojo kočo, vabljeni, da se udeležite podelitve.

Da bodo ob tej zmagoslavni priložnosti v nedeljo, 21. septembra, od 11. ure dalje pred Valvasorjevim domom pod Stolom zaigrale vesele note Dua King, ob 13.00 bo zbrane obiskal čarovnik Ata Miloš, hkrati pa se bodo na oltar človeške kulinarike darovala tri mala praseta, pa na nedeljsko praznovanje hudomušno vabi oskrbnik, ki poskrbi tudi za opravičilo za pozen večerni prihod domov. In zakaj je po mnenju Aleša Štefeta Valvasorjev dom še posebej priljubljen? »Naš, Valvasorjev dom, je 'večnamenski' planinski dom. Za nekatere pomeni to cilj gorniškega izleta, saj se k nam povzpnejo peš iz doline. Za druge smo izhodiščna točka za vzpon na okoliške vršace, predvsem Stol in Vajnež. Spet tretji se k nam pripeljejo z avtom in peš obiščejo okoliške res lepo urejene planine z razgledi, ki očarajo slehernega ljubitelja gora. Pozimi je pot do nas raj za sankače in turne smučarje, poleti za pohodnike in kolesarje. Dostopni smo z več strani, odprti pa vse dni v letu. Ne bo se vam zgodilo, da se vzpnete do nas in ostanete pred zaprtimi vrati doma. Kot ekipa si prizadevamo in se trudimo, da se vsak gost vrne v dolino z lepimi vtisi, zadovoljen tudi s hrano in postrežbo. Pripravljamo izključno domače, sveže jedi, pečemo domač kruh in se trudimo presenečati z novostmi v naši kulinarični ponudbi. To bo vodilo tudi za vnaprej in upamo, da bodo planinci in vsi gostje še naprej radi zahajali in se vračali v naš in vaš Valvasorjev dom!«

Planinska koča varno in prijazno zatočišče za slovenske in tuje ljubitelje gora
»Letos, ko je bilo vreme muhasto in nas je kar naprej 'pralo', se je še toliko bolj pokazal pomen prijaznosti koče: topla peč, na kateri si lahko posušil mokro obleko, okusen čaj, izvrstna enolončnica in, kar je še najvažneje, prijazna beseda oskrbnika,« še izpostavlja Kocmurjeva, ki tudi sama rada zahaja v hribe in prenočuje v kočah, ki seveda niso hoteli in to tudi ne bi smeli postati, a hkrati poudarja pomen vlaganja v urejanje infrastrukture, vzdrževanje estetike koč, ki naj obenem ohranijo svoj tradicionalni videz in z drobnimi izboljšavami poskrbijo tudi za boljše počutje planincev. »Planinske koče imajo namreč vlogo varnega zatočišča za ljubitelje gora, zato je še toliko pomembneje, da so planincem prijazne. Obenem se v naše hribe podaja tudi vse več tujcev, kar je izvrstna priložnost za krepitev turizma. Seveda je treba imeti ob vsem tem v mislih tudi skrb za naravo, brez katere tudi naših neokrnjenih gorskih biserov ne bi bilo. Spodbujanje planinskih koč k prijaznosti do planinca je tako simbolično tudi spodbujanje k skrbi za naravo. Glede na vse to smo prepričani, da se bo naša akcija v naslednjih letih še krepila, saj želimo tudi v prihodnje prispevati svoj delež k zavedanju o nujnosti skrbi za gorsko okolje.«

Pripravila Manca Čujež

PZS_znak_Napis_desno2m700

Nedelo_logo

 ------------------------------

Povezane novice:
Nedelo in PZS: Iščemo najbolj priljubljeno planinsko kočo 2014
Akcija: Iščemo najbolj priljubljeno planinsko kočo 2014
Za naslov najbolj priljubljene planinske koče v letu 2014 se bori le še 5 postojank
-
 Najbolj priljubljena planinska koča je Valvasorjev dom 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih