petek, 1. marec 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 20. november 2014, ob 0. uri, ogledov: 5867

Planinska založba PZS na slovenskih in himalajskih vrhovih

Planinska kultura | 
Odbor za založništvo in informiranje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Letošnja jesen je bogato obrodila tudi v Planinski založbi PZS, ki je 19. novembra pospremila izid novih edicij – angleške izdaje knjige Velikani Himalaje Vikija Grošlja, vodnika Razširjena slovenska planinska pot Gorazda Goriška, zemljevida Triglavski narodni park in koledarja Nazaj v planinski raj – ter predstavila založniške načrte za prihodnje leto. Na novinarski konferenci sta poleg planinskih piscev Vikija Grošlja in Gorazda Goriška sodelovala tudi vodja Odbora za založništvo in informiranje PZS Slavica Tovšak in generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.

Razširjena slovenska planinska pot, vodnik za vse, ki želijo prekrižariti Slovenijo na enega najzanimivejših načinov – peš, je delo mladega, a priznanega planinskega publicista Gorazda Goriška, pisca vodnikov, ki imajo v sebi »dušo« legendarnega Tineta Miheliča. Razširjena slovenska planinska pot od leta 1966 dopolnjuje Slovensko planinsko pot, obsega 44 ciljev po vsej Sloveniji – od najresnejših vrhov v visokogorju preko vrste gozdnatih hribov do blagih severovzhodnih gričev. Vodnik odlikujejo zgoščeni, natančni in sistematični opisi, kratka predstavitev ostalih pristopov na isti cilj, bogata grafična oprema in priročni format. Prvi vodnik RSPP priznanega pisca Jožeta Dobnika je izšel leta 1994, po dveh desetletjih pa je med planinci sodoben vodnik avtorja Gorazda Goriška, ki sta ga uredila Mojca Stritar Kučuk in Andrej Mašera. »Na vrhove Razširjene slovenske planinske poti ne vabim samo z enim pristopom, ampak jih nanizam več, kjer je mogoče, se poslužujem krožnih tur, v vodniku pa je tudi veliko možnosti za druge ture in pristope, ki so omenjeni ali natančneje opisani v vodniku. Kdor bo z navodili iz tega vodnika zahajal po naših gorah in nižjih hribih, bo imel dela za veliko časa,« je o dodani vrednosti vodnika z letnico 2014 povedal Gorišek, ki je gradivo zanj zbiral dobri dve leti, in še dodal: »Vodnik Razširjena slovenska planinska pot je v prvi vrsti namenjen vsem ljubiteljem narave. V njem niso samo visoke gore, prepadi in zavarovane plezalne poti, temveč tudi veliko sredogorskih ciljev, zaidemo tudi v Prekmurje. Prav tako je predstavljenih veliko kulturnih znamenitosti, kot so cerkve in gradovi, tako da bo v njem vsak našel kaj zase.«

IMG_8137

Matej Planko, Viki Grošelj, Gorazd Gorišek in Slavica Tovšak so predstavili nove izdaje Planinske založbe PZS. (foto Manca Čujež)

S slovenskih se preselimo na himalajske vrhove. Velikani Himalaje, štirinajsta knjiga vrhunskega alpinista, himalajca, gorskega reševalca in gorskega vodnika Vikija Grošlja, ki je pri Planinski založbi PZS izšla oktobra 2013, je novembra 2014 zaživela tudi v angleški izdaji z naslovom Giants of the Himalayas, ki jo je prevedla Mimi Marinšek Čadež, jezikovno pregledala Margaret Davis, oblikoval pa Gregor Stušek. Grošljeva poznavalska predstavitev vseh štirinajstih osemtisočakov, njegov oris zgodovine vzponov nanje s posebnim poudarkom na delovanju slovenskih alpinistov, ki so se z izjemnimi dosežki v Himalaji povzpeli v sam svetovni vrh, je tako v angleškem jeziku dosegljiva tudi svetovnemu bralstvu. »Da lahko Velikane Himalaje beremo v angleščini, je najprej zaslužna Bernadette McDonald, slovita kanadska pisateljica, ki se zelo zanima za svetovni alpinizem, s poudarkom na vzhodnoevropskih plezalcih. Lani je izdala knjigo o poljskem, za prihodnje leto pripravlja tudi knjigo o slovenskem alpinizmu, zato me je prosila za nekaj izvlečkov, kar je preraslo v prevod cele knjige. Drugi razlog so moji številni alpinistični kolegi po vsem svetu, tudi nekaj svetovno znanih avtoritet z Reinholdom Messnerjem na čelu, saj sem ugotovil, da je ceneje, če knjigo prevedem v angleščino, kot če teh sto in več prijateljev povabim v Slovenijo, jim organiziram tečaj slovenščine in jim nato podarim slovensko knjigo. Če dam šalo na stran, pa mi je v izjemno veselje, da bodo lahko ti radovedni bralci, kronisti, ne nazadnje vsi, ki jih slovenski alpinizem zanima, o njem v tujini brali na enem mestu, v eni knjigi. To se mi zdi posebej velik dosežek. Boljšo promocijo našega dela v tujini si je težko predstavljati,« je poudaril Grošelj, ki bo slavnostni govornik na svečani podelitvi najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2014 6. decembra 2014 v Ajdovščini, za prihodnje leto - ob 40-letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak, Makalu 1975 - pa že napoveduje novo odpravo veteranov te legendarne odprave v Himalajo s spominskim poklonom Nejcu Zaplotniku, Alešu Kunaverju, Stanetu Belaku in Borisu Erjavcu.

IMG_8094

Jesenska bera Planinske založbe PZS: koledar Nazaj v planinski raj, zemljevid Triglavski narodni park 1 : 50.000, vodnik Gorazda Goriška Razširjena slovenska planinska pot in angleška izdaja knjige Velikani Himalaje Vikija Grošlja. (foto Manca Čujež)

Planinski zemljevid Triglavski narodni park 1 : 50.000 pokriva območje skoraj celotnih Julijskih Alp, zato je zelo uporaben za vse, ki občasno zahajajo v te predele in si želijo zanesljive podatke. Po več letih je zemljevid doživel temeljito prenovo in planincem ponuja najnovejše razpoložljive informacije. Podatki o planinskih poteh so iz Katastra planinskih poti PZS, kjer jih planinska društva redno posodabljajo. »Prednost naših zemljevidov pred konkurenčnimi je ravno v kakovosti podatkov in s karto TNP začenjamo cikel novih izdaj. Načrtujemo izdajanje manjših serij in ob vsakem ponatisu posodobitev podatkov z upoštevanimi spremembami na terenu, s čimer bomo zagotavljali ažurnost in dvigovali kakovost naših izdaj,« je poudaril generalni sekretar PZS Matej Planko. Zemljevid – pa tudi vodnik Razširjena slovenska planinska pot – odlikuje posodobljena grafična podoba v skladu z novo celostno grafično podobo edicij Planinske založbe PZS. Izjemno privlačen je tudi planinski koledar za leto 2015 Nazaj v planinski raj, ki ga krasijo avtorske fotografije slovenskih vrhov, izbrane na razpisu PZS, letos pa ga izvirno dopolnjujejo še razglednice, kot nalašč za pošiljanje planinskih pozdravov in prazničnih želja.

Vodja Odbora za založništvo in informiranje PZS Slavica Tovšak je za konec predstavila delo odbora, ki se je v novem mandatu strokovno okrepil, imenovali so tudi urednika za kartografijo Andreja Stritarja, urednico Planinske založbe Mojco Stritar Kučuk, medtem ko nespremenjeno ostaja uredništvo Planinskega vestnika, ki se pripravlja na praznovanje 120-letnice prihodnje leto. Pred novo urednico so bili zahtevni projekti – stari dolgovi na eni in pogled v prihodnost na drugi strani. V letu 2015 lahko pričakujemo sklepno dejanje projekta Julijske Alpe v štirih knjigah s skupnim e-uvodom, plezalna vodnika Toneta Golnarja Kamniška Bela - Repov kot ter Slovenske vertikale Andreja Grmovška in Silvija Morojne. Nov program bo zajel še vodnik za zimsko pohodništvo Gorazda Goriška, vodnik večdnevnih izletov Od koče do koče, zbirko Počitnice v gorah, za najmlajše pa Planinski zabavnik.

Ob svežih natisih je zbranim čestitke izrekel tudi eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov in predsednik Olimpijske akademije Miro Cerar st.: »Čestitke Planinski zvezi Slovenije in avtorjem, ki jim izrekam priznanje predvsem s svojega osebnega odnosa kot ljubitelj narave. Gospod Gorišek, vaša knjiga bo darilo mojim otrokom, ki sledijo pogledom naše družine, so ljubitelji narave in bo to čudovit prispevek k osveščanju. Čestitam kolegu Vikiju, s katerim sediva skupaj v odboru za Bloudkova priznanja, in mu izrekam zahvalo, da je eden tistih, ki nas je popeljal na svetovni vrh planinstva, alpinizma, in čestitam krovni organizaciji, da Slovenci tako po množičnosti kot po kakovosti sodimo tako visoko.«

Naj vam nove dragocene pridobitve Planinske založbe PZS krajšajo čas doma in delajo družbo v gorah!

Manca Čujež


Fotogalerija

 Manca Čujež

Matej Planko, Viki Grošelj, Gorazd Gorišek in Slavica Tovšak so predstavili nove izdaje Planinske založbe PZS.

  foto Manca Čujež1 / 6

Gorazd Gorišek, avtor vodnika Razširjena slovenska planinska pot

  foto Manca Čujež2 / 6

Viki Grošelj s slovensko in angleško izdajo knjige Velikani Himalaje

  foto Manca Čujež3 / 6

Matej Planko je predstavil zemljevid Triglavski narodni park in koledar Nazaj v planinski raj.

  foto Manca Čujež4 / 6

Slavica Tovšak je predstavila delo Odbora za založništvo in informiranje PZS ter napovedala prihodnje izdaje.

  foto Manca Čujež5 / 6

Ob svežih izdajah je čestitke zbranim izrekel tudi Miro Cerar st.

  foto Manca Čujež6 / 6

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (1)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih