sreda, 1. december 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 23. februar 2015, ob 0. uri, ogledov: 15145

Vezana knjiga računov – spremembe pri gotovinskem poslovanju društev in ostalih davčnih zavezancev

Društva | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Decembrska sprememba Zakona o davčnem postopku je prinesla nekaj sprememb glede izdajanja računov. Spremembe se nanašajo na primere, ko društva izdajajo t.i. »ročne račune« oziroma račune na »paragonskih blokih.« Vezane knjige računov bodo morali zavezanci uporabljati od 31. 1. 2015 dalje.
Vezana knjiga računov vsebuje več obrazcev računov. Vsaka vezana knjiga ima svojo serijsko številko, ki je odtisnjena na vsakem obrazcu v knjižnem bloku. Zavezanec mora vezano knjigo računov pred prvo izdajo računa potrditi pri davčnem organu. Davčni organ pa vodi evidenco o izdanih vezanih knjigah računov po posameznem izdajatelju in evidenco o potrjenih vezanih knjigah računov po posameznem zavezancu.
 
Vezano knjigo računov mora za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabljati vsak zavezanec za davek, ko izdaja računa z uporabo računalniških programov oz. elektronskih naprav ni mogoča zaradi okvare računalniškega programa ali elektronske naprave oz. zaradi izpada električne energije.


Sicer pa že od 1. februarja 2015 velja, da klasično izdajanje računov, napisanih na paragonski blok ali na osebni računalnik in nato stiskanih, ni več možno!
 Spremembe se torej nanašajo na primere, ko se izdajajo računi, ko društvo prejme denar v zameno za neko storitev ali blago (npr. organiziran planinski izlet, alpinistično šolo, prejme kotizacijo za izobraževanje, proda knjigo, planinski dnevnik, itd...). V vseh teh primerih bo po novem potrebno račun izdati na omenjenih overjenih računih in ne bo več možno na kateremkoli obrazcu ali papirju.
V primeru izdaje računov preko elektronskih blagajne zgoraj napisano ne velja. V teh primerih račun natisne blagajna enako, kot je veljalo do sedaj in overitev ni potrebna (v tem primeru veljajo določena pravila glede blagajne same).

Če društvo uporablja portal eDavki, vezano knjigo računov potrditi elektronsko preko portala z vpisom serijske številke vezane knjige računov. Ostala društva vezano knjigo računov predložijo v potrditev osebno na finančnem uradu in sicer na predpisanem obrazcu. Seznam finančnih uradov s naslovi, kontakti in delovnim časom je na voljo na spletni strani Finančnega urada Republike Slovenije. Izjemoma bodo odprti tudi v soboto, 31. 1. 2015, med 8. in 13. uro.
 
V primeru plačila članarine napisane spremembe ne veljajo, saj članarina ni plačilo za blago in storitev in se zato v tem primeru račun ne izda. Sprememb glede tega ni, ampak še vedno velja, da v primeru, da član društva plača članarino v gotovini, mu društvo izda blagajniški prejemek (za katerega ne velja, da mora biti overjen), ne pa tudi računa.
 
Namen te določbe je zagotoviti večjo sledljivost pri izdanih računih brez uporabe računalniškega programa oziroma elektronske naprave pri gotovinskem poslovanju.
 
Za kršitve obveznosti v zvezi z izdajo računov pri gotovinskem poslovanju so določene tudi globe (21. člen novele ZDavP-2H).

Dobro je vedeti:
PDF Odgovor FURS na vprašanje o članarini (158 kB)

Pripenjamo tudi koristen filmček z navodili o izpolnjevanju vezane knjige računov.
 

Vir: 
CNVOS,

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (2)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih