četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 30. januar 2015, ob 0. uri, ogledov: 7622

Manj je več – tudi v planinskih vaseh

Koče | Narava | Splošno | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Avstrijski projekt Planinske vasi je kot primer dobre prakse pri uresničevanju določil Alpske konvencije na področju turizma nagovoril tudi slovenske turistične in planinske delavce ter predstavnike gorskih občin in različnih ministrstev. Gibanje na lastno moč, užitek na visoki ravni in bližina brez nespoštljivosti so osnovna vodila planinskih vasi, ki sta jih na povabilo Planinske zveze Slovenije in Ministrstva za okolje in prostor RS v četrtek, 29. januarja 2015, na sejmu Alpe-Adria: Turizem in prosti čas v Ljubljani predstavila Christina Schwann in Roland Kals.
Projekt Planinske vasi je v Avstriji vzbudil veliko zanimanja in danes je vanj vključenih že več kot dvajset regionalno enakomerno razporejenih gorskih občin. Zaradi pozitivnega odmeva se zanj zanimajo tudi na Bavarskem, v manjšem obsegu so se že vključili tudi na Južnem Tirolskem v Italiji. Izjemno uspešen primer dobre prakse želimo kot potencialni prispevek k trajnostnemu turizmu podrobneje predstaviti tudi v Sloveniji, je uvodoma poudaril podpredsednik PZS Miro Eržen.

Avstrijska planinska zveza je v sodelovanju z avstrijskim ministrstvom za kmetijstvo, vode in okolje vzpostavila projekt Planinske vasi, ki pod pokroviteljstvom Alpske konvencije v krajih s planinsko tradicijo razvija trajnostne oblike turizma v skladu z naravnimi danostmi, vaško kulturo in kompetencami na področju planinske dejavnosti, kar v te kraje privablja številne pohodnike, plezalce, planince, turne smučarje in druge, ki za svoje dejavnosti ne potrebujejo veliko turistične infrastrukture. Kot je poudaril sodelavec projekta Roland Kals, se je trajnostno naravnan projekt, ki korenini v letu 2003, sprva zdel malce nora ideja, a z leti se je izkazalo, da je tovrstni turizem v slogu Manj je več vse bolj aktualen za ciljno skupino turistov, iščočih visokokakovostne storitve. Ne pomeni le turistične ponudbe v prvinski naravi, ampak tudi osredotočenost prebivalcev k trajnostnemu razvoju, skladno z naravnimi danostmi in lokalnimi vrednotami na področju kulture in okolja, saj morajo vasi za vključitev zadostiti posebnim kriterijem, ki postavljajo omejitve glede velikosti, nadmorske višine, videza, turistične infrastrukture, prometne dostopnosti … Gonilo planinskih vasi so tri osnovna vodila: gibanje na lastno moč, užitek na visoki ravni in bližina brez nespoštljivosti, osnova za medsebojno sodelovanje planinske zveze in vasi pa podpis deklaracije, ki je za prebivalce pravi praznik in pomemben družabni dogodek.

planinske_vasi_2
Planinske vasi sta kot primer dobre prakse pri uresničevanju določil Alpske konvencije na področju turizma v Ljubljani predstavila Roland Kals in Christina Schwann. (foto Manca Čujež)

Vključenost v projekt danes odraža zadovoljstvo občine in njenih prebivalcev, ki so ponosni, da je njihov dom, kjer ni vedno najpreprosteje preživeti, prostor, kjer drugi preživljajo dopust, se je o projektu skozi praktično prizmo razgovorila koordinatorica Christina Schwann. Planinske vasi nagovarjajo majhno nišo ljudi, ki želijo doživeti neokrnjeno gorsko pokrajino in najti mir, kar je v današnjem hitečem in glasnem svetu posebna vrednota. Planinske koče tako niso le zatočišče za planince, ampak tudi kotiček za druženje in kulinarična doživetja, k čemur spadajo tudi označene in vzdrževane poti. Ker kulturno pokrajino oblikuje kmetijstvo, je eden bistvenih elementov tudi trženje lokalnih pridelkov in izdelkov. Planinske vasi morajo zagotavljati čim širšo paleto z naravo in lokalno skupnostjo uglašenih dejavnosti v vseh letnih časih: od plezanja, pohodništva, alpinizma in v manjšem obsegu tudi turnega kolesarstva do turnega smučanja, krpljanja, teka na smučeh in sankanja – lahko individualno ali znotraj pripravljenih paketov, če gostje želijo vodenje ali udeležbo na različnih tečajih.

planinske_vasi_3
Projekt Planinske vasi je vzbudil zanimanje številnih slovenskih turističnih in planinskih delavcev ter predstavnikov gorskih občin in različnih ministrstev. (foto Manca Čujež)

Projekt, ki se v Avstriji od leta 2008 financira iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in s strani ministrstva za okolje, je po šestletni zagonski fazi danes v javnosti prepoznan kot pomemben turistični gradnik, sta še izpostavila avstrijska gosta. Dejavnost gorskih središč, ki temelji na odgovornem odnosu tako prebivalcev kot gostov do gora, uživa velik ugled, občine si močno prizadevajo, da bi bile vključene in povratne informacije turističnih delavcev, ki projektu dajejo življenje, so zelo pozitivne. Kot enkratno priložnost za sodelovanje med akterji v gorskih območjih vidi planinske vasi tudi Blanka Bartol s slovenske kontaktne točke za Alpsko konvencijo, ki je izrazila upanje, da bo kakšna ideja padla na plodna tla. Sodeč po živahni debati udeležencev po predstavitvi slovenski turistični delavci vidijo priložnost v planinskih vaseh, prav tako pa si ob prostovoljnem ohranjanju planinskih poti in vzdrževanju planinskih koč želi tudi Planinska zveza Slovenije igrati aktivno vlogo znotraj turistične zgodbe, kot je za konec poudaril Eržen.

Manca Čujež

Fotogalerija

 Manca Čujež

Podpredsednik PZS Miro Eržen

  foto Manca Čujež1 / 13

Predstavitev projekta Planinske vasi na sejmu Alpe-Adria: Turizem in prosti čas

  foto Manca Čujež2 / 13

Roland Kals in Christina Schwann, avstrijska sodelavca projekta

  foto Manca Čujež3 / 13

Christina Schwann

  foto Manca Čujež4 / 13

Roland Kals

  foto Manca Čujež5 / 13

Planinske vasi so se v Ljubljani predstavile na povabilo Planinske zveze Slovenije in Ministrstva za okolje in prostor RS.

  foto Manca Čujež6 / 13

Roland Kals in Christina Schwann s tolmačko Jano Veber

  foto Manca Čujež7 / 13

Predstavitev projekta Planinske vasi je na sejmu Alpe-Adria vzbudila veliko zanimanja.

  foto Manca Čujež8 / 13

Razveseljivo zanimanje za avstrijski projekt gorskih občin

  foto Manca Čujež9 / 13

Planinske vasi iz prve roke - v teoriji in praksi

  foto Manca Čujež10 / 13

Blanka Bartol s slovenske kontaktne točke za Alpsko konvencijo

  foto Manca Čujež11 / 13

Tudi PZS želi igrati aktivno vlogo znotraj slovenske turistične zgodbe.

  foto Manca Čujež12 / 13

Glas o avstrijskih planinskih vaseh se širi po alpskem prostoru.

  foto Manca Čujež13 / 13

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih