četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

Varstvo gorske narave

Prikazano: 1 - 20 od 598 zapisov
Stran  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
3. 7. 2024, Letošnje poletje odkrivajte Kamniško-Savinjske Alpe s hop on-hop off prevozom Splošno
  Potovanje okrog Kamniško-Savinjskih Alp bo tudi letos poleti preprosto in trajnostno. Obiskovalci in domačini se boste namreč na pot lahko odpravili z organiziranim krožnim prevozom, ki bo med 22. junijem in 1. septembrom vozil vse dni v tednu. Letošnja novost je nekoliko spremenjena trasa, saj bo kombi ustavljal tudi v občini Komenda.
23. 5. 2024, Ponovno se išče progasti gož Varstvo gorske narave
  Progasti gož je naša največja nestrupena kača, ki ima v Sloveniji najboljše pogoje za življenje v Slovenski Istri. Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, po prvi uspešni akciji ljubiteljske znanosti pred štirimi leti "Išče se progasti gož", ponovno prosijo prebivalce Slovenske Istre in obiskovalce za pomoč pri informacijah o pojavljanju te zanimive, redke in ogrožene vrste plazilcev.
2. 5. 2024, Kaj moramo vedeti o turnem kolesarjenju? Turno kolesarstvo
  Turno kolesarstvo je oblika gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev. Kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi.
1. 5. 2024, 20 let Nature 2000 v Sloveniji Varstvo gorske narave
  Natura 2000 je največje svetovno omrežje varovanih območij narave – razteza se v vseh 27 članicah Evropske unije. Letos v Sloveniji obeležujemo 20 let (1. maj 2004), odkar smo postali polnopravni člani Evropske unije, ob vstopu v katero smo v Sloveniji razglasili tudi območja Nature 2000. Danes nekaj več kot 37 % Slovenije pokrivajo območja Nature 2000. Kar 70 % slovenske Nature 2000 je v gozdovih, 20 % pa na kmetijskih zemljiščih.
21. 3. 2024, Gozdarji za Naturo 2000 - izobraževalna serija z 9 videi Varstvo gorske narave
  21. marec je mednarodni dan gozdov. Ob tej priložnosti v Zavodu Štirna in Zavodu za gozdove Slovenije predstavljajo izobraževalno serijo Gozdarji za Naturo 2000 in z njo primere dobre prakse upravljanja z gozdovi. Med konkretnimi ukrepi varstva narave v gozdovih Nature 2000 v video vsebinah predstavljajo ekocelice (Boč), habitatna drevesa (Raduha, Pohorje), odmrlo lesno biomaso (Ribnica, Kočevje) in mirna območja (Pokljuka). O negi gozda ter boleznih in škodljivcih so dva videa posneli v Počakovem in Ljubljani. Videa o obnovi in vzdrževanju vodnih virov v gozdu ter dvoživkah pa sta bila posneta v Kočevju in na Ljubljanskem barju.
4. 3. 2024, Naravovarstveni planinski večeri Varstvo gorske narave
  Vabljeni na naravovarstvene planinske večere! Potekali bodo ob določenih torkih s pričetkom ob 18.30 (predvidoma eno uro) preko spletne aplikacije zoom.
3. 3. 2024, 3. marec, svetovni dan prostoživečih vrst živali in rastlin Varstvo gorske narave
  Vsako leto 3. marca praznujemo svetovni dan prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst. Sam svetovni dan prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst so Združeni narodi razglasili v letu 2013, potem ko je bila že daljnega leta 1973, podpisana Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi in prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, s kratico CITES.
2. 3. 2024, Naravovarstvena zveza Smrekovec z novim vodstvom in novim vetrom v jadrih Varstvo gorske narave
  Naravovarstvena zveza Smrekovec (NZ Smrekovec) je na letošnji skupščini dorekla novo vodstvo. Sedež ostaja v Šoštanju. Aktivne članice zveze, ki združuje društva, ki sodelujejo v projektih so PD Šoštanj, PD Velenje, PD Črna na Koroškem in PD Ljubno ob Savinji.
19. 2. 2024, Filmski festival GoroVenture v Slovenskem planinskem muzeju Alpinizem
  Letošnji festival GoroVenture, ki se bo v Slovenskem planinskem muzeju že tradicionalno odvijal v februarju, med 22. in 25. februarjem 2024 ob 20. uri, bo povezoval alpinizem, plezanje ter gorsko naravo. Lepo vabljeni!
16. 2. 2024, Francoski film Mongolija: Dolina medvedov zmagovalec 18. FGF | urnik projekcij nagrajenih filmov Planinska kultura
  Zmagovalec 18. Festivala gorniškega filma je francoski film Hamida Sardarja Mongolija: Dolina medvedov, ki ga odlikujeta odličen scenarij in lepa pripoved, ki daje misliti, brez nepotrebnega moraliziranja. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 35 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah: najboljši alpinistični film je Transcendenca, najboljši plezalni Plezanje kot upor, najboljši film o gorah, športu in avanturi Tragedija na Haute Route, najboljši film o gorski naravi in kulturi Maurice Baquet: akord, najboljši kratki film pa Anatomija vzpona. Nagrajeni filmi bodo danes zvečer na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in celjskem Kinu Metropol, v Domžalah in Radovljici pa tudi v soboto.
8. 2. 2024, 250. obletnica rojstva Valentina Staniča | dokumentarni portret Alpinizem
  12. februarja 2024 mineva 250 let od rojstva slovenskega alpinista evropskega slovesa, narodnega prosvetitelja in človekoljuba Valentina Staniča. Med vsem drugim delovanjem je pri nas prvi izmeril višino Triglava, na Bavarskem pa slovi kot prvopristopnik na goro Watzmann, po njem se imenuje PD Valentina Staniča Kanal. Vabljeni k ogledu dokumentarnega portreta Valentin Stanič: duhovnik, alpinist, humanist v arhivu TV Slovenija.
15. 1. 2024, Drsanje na visokogorskih jezerih Triglavskega narodnega parka ni dopustno Varstvo gorske narave
  Nizke zimske temperature gladino visokogorskih jezer Triglavskega narodnega parka spreminjajo v ledeno skorjo. Opozarjamo, da drsanje na visokogorskih jezerih v edinem narodnem parku ni dopustno.
12. 1. 2024, Festival gorniškega filma ob polnoletnosti z najbogatejšim programom do zdaj Alpinizem
  18. Festival gorniškega filma praznuje polnoletnost z najnovejšo domačo in svetovno gorniško filmsko produkcijo, v spremljevalnem programu pa z vrsto zanimivih gostov, kolikor jih v 18 letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in aktualno gorniško literaturo. Med 12. in 17. februarjem 2024 vse poti ljubiteljev gora vodijo v Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Metropol v Celju.  
3. 1. 2024, 16. BOFF: Občinstvo najbolj navdušili risi in drugačen plezalski podvig Splošno
  V Bovcu se je 30. decembra po treh večerih projekcij zaključila 16. izvedba festivala filmov o naravi in športih v njej Bovec Outdoor Film Festival (BOFF). Izmed 26 filmov – devetih domače in 17 tuje produkcije – je občinstvo znova izglasovalo svoja najljubša filma. Med domačimi je nagrado občinstva prejel film Skupaj za rise, med tujimi pa Eternal Flemme.
29. 12. 2023, Pirotehnika - NE! Varstvo gorske narave
  Približujejo se božično-novoletni prazniki in z njimi povezano pokanje in raznobarvno bliskanje na nebu. Mnogo je argumentov, ki dokazujejo, da uporaba pirotehničnih sredstev v narodni park in nasploh v naravno okolje ne sodi. Ogroža varnost človeka, onesnažuje zrak in okolje ter je moteča za prostoživeče in domače živali.
13. 12. 2023, Mikroplastika v visokogorskih jezerih Varstvo gorske narave
  Mikroplastika je odkrita že v vseh okoljih, vendar je njena prisotnost manj raziskana v okoljih, ki so bolj oddaljena od vpliva človekove dejavnosti kot je npr. visokogorje. Predmet tega magistrskega dela je raziskati ali so oz. v kolikšnem obsegu so delci MP prisotni v dveh visokogorskih jezerih – Dvojnem in Velikem jezeru v Julijskih Alpah. Vabljeni na predstavitev magistrskega dela Mateja Kovača z naslovom Mikroplastika v visokogorskih jezerih, ki bo danes, 13. decembra, ob 19. uri potekala prek spleta.
6. 12. 2023, Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi | zgibanka Varstvo gorske narave
  Planinska zveza Slovenije je v okviru projekta Vrh Julijcev pripravila novo zgibanko Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi, s katero pojasnjujemo razloge, ki so pomembni za varstvo vrst v gorah in hkrati nagovarjamo obiskovalce gora, kako se vesti v gorah pozimi. Držimo se označenih in ustaljenih poti ali prog. Izogibamo se predelom, ki jih živali uporabljajo za počivanje in prehranjevanje. Pomembno je, da ne povzročamo nepotrebnega hrupa, če nas spremlja pes, pa naj bo vedno na povodcu.
5. 12. 2023, Zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki Varstvo gorske narave
  Najbolj priljubljene turnosmučarske poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa, zato je Planinska zveza Slovenije s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki, na katerih boste živalim zagotavljali večjo mero miru.
1. 12. 2023, Za ohranjeno naravo ključno sodelovanje različnih sektorjev in spreminjanje navad ljudi Varstvo gorske narave
  Petletni projekt VrH Julijcev, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), je s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev omogočil devetim partnerjem izboljšano sektorsko sodelovanje in številne novosti s skupnim ciljem izboljšanja stanja izbranih zavarovanih vrst in njihovih življenjskih prostorov v območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. Med ključnimi rezultati projekta je 15 obnovljenih kalov na večinoma težko dostopnih planinah in pašnikih, označitev in uveljavitev 19 mirnih območij, prav tako pa so obnovili in na novo vzpostavili široko mrežo usmerjevalne infrastrukture za obiskovalce.
27. 11. 2023, Martin Šolar nočni gost na Radiu Slovenija Planinska organizacija
  Martin Šolar, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, direktor Kobariškega muzeja in ambasador Biosfernega območja Julijske Alpe, je bil 25. novembra 2023 nočni gost na Radiu Slovenija. Vabljeni k poslušanju pogovora v spletnem arhivu!
Prikazano: 1 - 20 od 598 zapisov
Stran  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
NAJBOLJ BRANE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih