ponedeljek, 18. januar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji
DomovPodpiram planinstvo

Ustanova Sklad Okrešelj

Gorski reševalci so po hudi nesreči, ko se je pri usposabljanju reševalcev letalcev na Okrešlju 10. junija 1997 smrtno ponesrečilo pet reševalcev, na zboru reševalcev 18. aprila 1998 ustanovili Ustanovo Sklad Okrešelj za pomoč otrokom ponesrečenih gorskih reševalcev. V nesreči so izgubili življenja: Jani Kokalj (zdravnik reševalec letalec), Mitja Brajnik (IGRS in reševalec letalec), Luka Karničar (reševalec letalec in GV), Rado Markič (reševalec letalec), Boris Mlekuž (IGRS in reševalec letalec). Za GRS Slovenije je bila to najhujša nesreča v tedaj 85-letni zgodovini. Brez očetov je ostalo 13 otrok.

Namen Ustanove
je nepridobiten, dobrodelen in trajen. Omogoča finančno pomoč in štipendiranje otrok reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu.

Med najpomembnejše naloge Ustanove spadajo:
  • gmotna pomoč družinam pri šolanju otrok v osnovni šoli ter njihovo štipendiranje v času srednješolskega in visokošolskega izobraževanja,
  • prostovoljno zbiranje sredstev za šolanje otrok ponesrečenih reševalcev,
  • razpisovanje štipendij za tiste študijske smeri, ki lahko pripomorejo k večji varnosti obiskovalcev gorskega sveta,
  • razpisovanje diplomskih in drugih študijskih nalog, katerih namen je raziskovanje gorskih nesreč, izboljševanje reševalnih orodij in sredstev ter iskanje varnejših metod dela pri reševanju ponesrečenih v gorskem svetu.

Od vsega začetka sklad finančno podpira tudi FIHO (Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji). Finančni del Ustanove Sklada Okrešelj vodi računovodstvo PZS. PZS ima v Skladu Okrešelj že od ustanovitve dalje tudi svojega predstavnika.

Planinska zveza Slovenije Skladu pomaga z vodenjem financ ter z ocenjevanjem in delno pomočjo nagrajevanja diplomskih nalog na temo varnega gibanja v gorskem svetu. Prav tako pozivamo posameznike, da si zagotovijo nalepko PODPORNIK in stem izrazijo pripadnost pomagati upravičencem pomoči in štipendistom.

Nalepko Podpornik dobite na
:
postajah in društvih GRS,
- v pisarni GRZS na Bleiweisovi cesti 34 v Kranju
- ter v nekaterih planinskih kočah.

Nalepko dobite v zameno za prostovoljni prispevek, s katerim prispevate finančna sredstva izključno za  
Ustanovo Sklad Okrešelj.


GRZS_Okreselj_plakat_kor4_1

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Skrij vse komentarje (2)
Meta Štrukelj, ponedeljek, 29. julij 2019, ob 1.51 uri

Glede na to, kako aktivni so (morajo biti) naši gorski reševalci, bi omenjene nalepke oz. podporo lahko malce bolj promovirali in jo predvsem naredili bolj dostopno. Letos sva imela srečo, da sva že ob novem letu  na Kredarici dobila priložnost za nakup, a v preteklosti ni bilo vedno tako, posebej pa se tudi nisva trudila, da bi nalepki iskala na GRZS. Domnevam, da je takšnih »komodnežev« (sicer zapisanim goram in altruizmu) še mnogo, zato kar korajžno, z malo več osebnega pristopa in zavzetosti – hujšega kot »ne hvala« se ponudniku ne more zgoditi.

Predlagam tudi sodelovanje s Petrolom, OMW in ostalimi ponudniki  storitev, ki jih potrebujemo na poti v gore. V dolini Vrat najbrž parkirajo ljubitelji gora in vsakdo obvezno plača parkirnino, kaj, če bi bil vljudno pozvan še k prostovoljstvu? Bilo bi neprecenljivo, če bi Sklad Okrešelj presegel in širil namene, za katere je bil ustanovljen, seveda s strogimi humanitarnimi usmeritvami. Lepšega in večjega spomenika tragično preminuli ne bi mogli imeti.

Kako z nakupom nalepke še lahko pomagamo? S ponosom nalepimo znak podpornika  na naš avto in morda  nagovorimo  tudi druge!

Špela Gjerek , ponedeljek, 15. julij 2019, ob 18.05 uri
Mislim, da je podpornikov  čisto  premalo,, glede na obiskovalce gora,,in  ljudem samim,ki nam pomagajo,, pomagajmo tudi mi njim♥️????♥️
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
SMS donacije za obnovo planinskih poti
Donacije
Sponzorstva
Ustanova Sklad Okrešelj
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih