ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

DomovVarneje v gore

Priporočila za varnost na visokogorskih turah

caa_logo_2

Varneje na visokogorske ture

10 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA)

Ture v visokogorju ponujajo veliko priložnosti za doživljanje narave, druženje in pustolovščine. Naslednja priporočila naj pripomorejo k učinkovitemu soočenju s številnimi nevarnostmi v alpskem svetu. Praktičnih veščin se naučite na tečajih gibanja v visokogorju, izkušnje pa pridobivajte postopno.

1. V gore zdravi in z dobro kondicijo

Visokogorske ture se odvijajo na velikih višinah in zahtevajo zelo dobro telesno pripravljenost. Zaradi intenzivne obremenitve srca in ožilja, pa tudi mišic in sklepov, zahtevajo dobro zdravje in realno oceno lastnih sposobnosti. Nikar ne hitite in izberite tempo, ki mu vsi lahko sledijo.

2. Upoštevanje aklimatizacije
Nad 2500 metri telo potrebuje čas, da se prilagodi nadmorski višini. Počasen vzpon in postopno višanje nadmorske višine prenočišča so odločilnega pomena. Sestop je najboljše zdravilo za simptome višinske bolezni kot so glavobol, vrtoglavica ali slabost.

3. Skrbno načrtovanje
Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in trenutnih razmerah. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj nevihte, sneg, veter in mraz bistveno povečajo nevarnost nesreč. Načrtujte alternativne poti, kontrolne točke in izhode v sili.

4. Na turo v manjši skupini
Na izbiro ture vplivajo sposobnosti, izkušnje, želje in velikost skupine. Idealna velikost skupine je od 2 do 6, več ljudi pomeni večje tveganje! Samostojna tura ni priporočljiva. Udeleženci naj bodo vedno seznanjeni s podatki o cilju in poti v obe smeri.

5. Ustrezna oprema
Prilagodite opremo ciljem in pazite, da nahrbtnik ni pretežak. Pred padcem in padajočim kamenjem se zavarujte z uporabo vrvi in čelade, pred zdrsom na ledenikih in snežnih pobočjih se zavarujete z uporabo cepina in derez. S seboj vzemite zaščito pred soncem, za nujne primere pa: komplet prve pomoči, bivak vrečo, mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi 112) in čelno svetilko.

6. Preverjanje trenutnih razmer
Ker se zaradi podnebnih sprememb umikajo ledeniki, tali sneg in viša nadmorska višina ledišča, se povečuje nevarnost podorov kamenja in padcev v ledeniške razpoke. Pomembno je, da se na turo odpravimo pravočasno, sproti presojamo vremenske in terenske razmere ter temu ustrezno prilagajamo izbiro poti.

7. Orientacija na terenu in odmori
Na brezpotju, na ledenikih in ob zelo slabi vidljivosti lahko orientacija postane težavna. Zato je pomembno, da znamo uporabljati zemljevid, višinomer, kompas, mobilno aplikacijo ali GPS. Če ste negotovi, se takoj vrnite. Hrana in primerna tekočina sta potrebni za ohranjanje čilosti in koncentracije.

8. Na ledeniku se navežite; kjer grozi nevarnost padca, se zavarujte
Skalnati grebeni, ledeniki, snežna in ledna pobočja zahtevajo visoko raven strokovnega znanja tehnik gibanja, varovanja in reševanja. Pred padci v ledeniške razpoke se zavarujte z gibanjem v ledeniški navezi. Opozorilo za gibanje po strmem terenu: sočasno vzpenjanje naveze je nevarno tudi že pri blagih strminah.

9. Zanesljiv korak je ključnega pomena
Padci zaradi zdrsa ali spotika so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo ali utrujenost močno vplivata na vašo zbranost in na zanesljivost vašega koraka. Za varno uporabo derez in cepina je potrebno intenzivno usposabljanje.

10. Spoštovanje narave in okolja
Visokogorje predstavlja dragocen prostor za gibanje v edinstvenem naravnem okolju. Uživajte v tej svobodi in spoštujte občutljivo gorsko okolje! Bodite obzirni do drugih in podprite planinska društva pri skrbi za naravo in okolje.

Priporočila so bila sprejeta na skupščini CAA 2015 v Brixnu, posodobljena v letu 2018 v Torinu.


Združenje planinskih organizacij alpskega loka - CAA

Osem vodilnih planinskih organizacij v državah na območju Alp, med katerimi je tudi PZS, tesneje sodeluje že od leta 1995. Iz sprva neformalne oblike sodelovanja je leta 2004 nastalo formalno Združenje planinskih organizacij alpskega loka (Club Arc Alpin - CAA).

CAA, ki preko svojih članic združuje preko 2 mio planincev, promovira planinstvo ter skrbi za izmenjevanje informacij in primerov dobre prakse med članicami. Na področju Alp koordinira in predstavlja skupne interese osmih planinskih organizacij na področju planinstva, varstva gorske narave ter urejanje alpskega prostora s poudarkom na sodelovanjem v organih Alpske konvencije. Dejavnost združenja se v pretežni meri izvaja v:

  • komisiji za koče in poti,
  • komisiji za planinske športe, usposabljanje in varnost ter
  • komisiji za varstvo narave in urejanje alpskega prostora.

 Članice Združenje planinskih organizacij alpskega loka - CAA:

clanice_caa_logo


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
Mala šola planinstva
Napotki za obiskovalce gora - Varneje v gore poleti
Kako varneje v gore poleti?
Kako varneje v gore pozimi?
Priporočila za varnejše pohodništvo in planinarjenje
Priporočila za varnost na zelo zahtevnih planinskih poteh
Priporočila za varnost na visokogorskih turah
Priporočila za turno kolesarstvo
Priporočila za športno plezanje
Priporočila za varnejše športno plezanje v dvoranah
Priporočila za varno balvaniranje na umetnih stenah
Priporočila za varnejše turno smučanje
Zdravi v gore
Klopi - zaščita in preventiva pred okužbami
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih