ponedeljek, 4. marec 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

DomovPredstavitev

Andrej Brvar

Častni član PZS od leta 2004

Andrej Brvar (1953) je za svoje delo v športnih organizacijah prejel Zlati znak ZSMS (1979) ter nagrado OF (1986). Za uspešno delo v planinski organizaciji pa Srebrni znak Planinske zveze Jugoslavije (1981), zlati znak mladinskega vodnika (1982), zlati častni znak PZS (2001) in plaketo Štirje srčni možje (2003)Naziv častni član PZS je prejel na Skuščini PZS, dne 24. maja 2003.


Andrej Brvar je že od gimnazije naprej aktiven v planinskih in športnih organizacijah. Kar dvakrat je bil načelnik Mladinske komisije (1975-1977 in 1979-1981), podpredsednik Planinske zveze Slovenije, v letih med 1990 in 2001 pa predsednik Planinske zveze Slovenije.

Ko je kot deseti predsednik prevzel vodenje Planinske zveze Slovenije so se okoliščine delovanja popolnoma spremenile. Nove razmere, odraz družbenega dogajanja ob demokratizaciji, osamosvajanju ter takratnih težkih gospodarskih razmerah, so planinski organizaciji narekovale dva globalna cilja: planinstvo ne sme izgubiti pridobljenega položaja ter ugleda v družbi, hkrati pa naj gore ostanejo dostopne čim več ljudem, pri čemer naj planinska množičnost dobi večjo kakovost. Veliko večino (planinsko) tranzicijskih vprašanj se je reševalo razvojno; vzporedno se je glede odprtih vprašanj in problemov vodil širok društveni dialog, katerega rezultat so Vodila pri delu Planinske zveze Slovenije in planinskih društev. Z njihovim sprejetjem je stekel proces preoblikovanja Planinske zveze Slovenije v sodobno, z alpskimi narodi primerljivo organizacijo prostovoljcev, ki se je uspešno vključila v mednarodne planinske organizacije, gostila generalno skupščino Mednarodne zveze planinskih organizacij (UIAA) ter bila soustanoviteljica Združenja planinskih zvez alpskega loka (CAA).

V tem času se je planinstvo uveljavilo tudi v medijih (televizijski oddaji Gore in ljudje ter Razgledi s slovenskih vrhov, rubrike v dnevnih časopisih). Na področju alpinizma je bil končan projekt osvajanja vseh osemtisočakov, slovenski alpinizem pa je z dvema zlatima cepinoma še naprej tvoril sam svetovni vrh. V začetku devetdesetih let je PZS začela z ekološko sanacijo planinskih koč in za to pridobila finančno in strokovno mednarodno pomoč, v Bavšici pa je bilo leta 1999 zgrajeno Planinsko učno središče Bavšica.

Andrej Brvar je ves čas predsednikovanja, polnih enajst let, zastopal Planinsko zvezo Slovenije v številnih državnih, mednarodnih in drugih organih, kjer je izboljševal zavedanje, da je planinstvo najbolj množična športno rekreativna dejavnost v Sloveniji. Pri tem ga je vodilo tudi prizadevanje o ne vpletanju političnih strank v civilno družbo.

Po končanem predsednikovanju je ostal aktiven na področju športne politike. Predsedoval je Odboru za šport, bil član sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij ter se vsesplošno zavzemal za večji delež javnih financ na področju športa za vse. Od leta 2010 je predsednik Nadzornega odbora PZS.


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
Zgodovina
Pravni akti, pravilniki in obrazci
Povezave
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih