četrtek, 13. maj 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
03.05.2021 11:24
Janez Juvan
Franci Savenc
Vsi komentarji
DomovPredstavitev

Novi koronavirus - ukrepi in priporočila PZS

 

 


Vse obiskovalce gora pozivamo, naj se glede na trenutne razmere aktivnostim v gorah prilagodijo, si izbirajo manj obljudene in lažje poti, da ne bo prihajalo do pretirane zgoščenosti obiskovalcev na posameznih območjih. Tudi izkušnja bo precej lepša, saj je tudi v primeru, da se ne med rekreacijo v naravi ne more zagotoviti medsebojne distance vsaj 2 m, predpisana uporaba mask oz. zaščit za usta in nos.

Pozivamo, da se ne izpostavljajmo nevarnostim gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja.
Upoštevajte, da so nekatere planinske koče zaprte, druge imajo odprte terase, tretje pa lahko po novem nudijo tudi prenočevanje. Pri vsem tem je potrebno dosledno upoštevati varnostne napotke (maske, distanca...). Embalažo in smeti odnesite s seboj v dolino.

Pazite nase in na druge. S tem lahko vsak pripomore, da se stanje čim prej normalizira.

PZS_znak_napis_desno_m_mini
VELJAVNI UKREPI

Veljajo naslednje omejitve:
 • Obvezna uporaba maske v zaprtih javnih prostorih.
 • Dovoljeno zbiranje do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.
 • Dovoljeno je zbiranje do 100 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih ob posebnih omejitvah.
 • V statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. V Pomurski, Goriški, Koroški, Osrednjeslovenski in Obalno-kraški statistični regiji se pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov.
 • Omogočeno je ponujanje nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot (potrošniki lahko koristijo namestitev z negativnim rezultatom testa (PCR ali HAG, ki ni starejši od 48 ur) ali dokazilom o prebolelosti oziroma o cepljenju).
 • Dovoljena je samostojna ali vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter vodena brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev.
 • Dovoljeno je izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu z največ 10 udeleženci. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev. Udeleženci in strokovni delavci morajo biti tedensko testirani.
 • Športna vadba oz. treningi se lahko izvajajo kontaktno za vse starostne in kakovostne skupine športnikov brez izjem, ob upoštevanju priporočil NIJZ in panožnih protokolov.
 • Dovoljeno je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog (svetujemo, da predhodno preverite informacije o delovnem času in odprtosti).
 • Odprte bodo tudi galerije, muzeji, knjižnice, cerkve in arhivi (svetujemo, da predhodno preverite informacije o delovnem času in odprtosti).

ŠPORTNA DEJAVNOST

IZVAJANJE ŠPORTNE VADBE ŠPORTNIKOV (TRENINGOV)

Športna vadba športnikov (treningi) je dovoljena vsem registriranim športnikom ne glede na starosti in kakovost oz. konkurenčnost. Treningi so dovoljeni tako v zaprtih prostorih, kot na zunanjih površinah oziroma na prostem.

Treningi športnikov so dovoljeni če se izvajajo v t.i. mehurčkih oziroma v zaključenih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe. Mehurček se zagotavlja zgolj v prostorih, v katerih poteka trening.

Kot registrirane športnike se upošteva tudi športnike, ki izpolnjujejo vse pogoje iz 32. člena ZŠpo-1 razen pogoja »potrjeni nastop na tekmovanju uradnega tekmovalnega sistema« (imetnike tekmovalne licence pri nacionalni panožni športni zvezi). Tu njim se dovoli izvajanje športne vadbe in športnih tekmovanj skladno z določili Odloka, ki veljajo za registrirane športnike.

IZVAJANJE ŠPORTNIH TEKMOVANJ

V vseh športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov v Republiki Sloveniji, ne glede na kakovostni nivo tekmovanja ali starostno kategorijo športnikov.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja.


IZVAJANJE ŠPORTNO REKREATIVNE DEJAVNOSTI

Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Takšna športno rekreativna vadba je dovoljena v zaprtih prostorih in na zunanjih površinah oziroma na prostem.

Med izvajanjem športne vadbe je potrebno upoštevati priporočila NIJZ glede vzdrževanja minimalne medosebne razdalje (vsaj 2 metra). Minimalno predpisano razdaljo med vadečimi je potrebno razumeti tako, da je to razdaljo možno vzdrževati ves čas izvajanja vadbe.


UPORABA ŠPORTNIH OBJEKTOV

Za izvajanje športno gibalne dejavnosti oziroma športnih programov, ki jih odlok dovoljuje, se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, odprti in zaprti športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.


OBRATOVANJE ŽIČNIŠKIH

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljeno. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog je dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od sedmih dni, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Testiranje ali predložitev negativnega rezultata testa PCR ali testa HAG ni potrebno za:

 • Kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov v smučarskih disciplinah.
 • Uporabnike, če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia's Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.
 • Uporabnike, če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni.
 • Uporabnike, če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni.
 • Uporabnike, če imajo dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev.
 • Uporabnike, če imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

 

Potrdila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja, Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.


TESTIRANJA NA PRISOTNOST VIRUSA SARS-COV-2

Odlok predpisuje obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 za naslednje skupine uporabnikov športnih programov in sicer za:

 • športnike in člane njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ki jih odlok dovoljuje ter drugo osebje, ki sodeluje pri izvedbi teh tekmovanj (sodniki, delegati, čistilci, zdravniki, fizioterapevti, pobiralci žog... vsi, ki sodelujejo pri izvedbi tekmovanja), in
 • strokovne delavce v športu, ki vodijo programe športne vadbe (izvajalci treningov športnikov in izvajalci športno rekreativne vadbe), ter
 • udeležence in izvajalce programov usposabljanj.

 


PDF Nujne informacije glede izvajanja organiziranih aktivnosti

IZVAJANJE USPOSABLJANJ STROKOVNIH DELAVCEV V ŠPORTU
Dovoljeno je izvajanje javnoveljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu.

Največje dovoljeno število oseb pri usposabljanju je 10. Omejitev števila udeležencev usposabljanja je potrebno razumeti tako, da:

 • pri izvajanju usposabljanja na daljavo, ni omejitve števila udeležencev,
 • pri izvajanju usposabljanja v fizični obliki (npr. teoretičnega dela v učilnici ali praktičnega dela v telovadnici) je poleg največ 10-ih udeležencev usposabljanja lahko dodatno navzoč tudi predavatelj.

Strokovni delavci v športu oz. predavatelji in udeleženci, se morajo testirati skladno z določili za testiranje strokovnih delavcev v športu, ki vodijo programe športne vadbe.

koronavirus_sum

navodila_higiena_rok_zdravstveni_delavci_1

koronavirus_maske_2

OSTALE UPORABNE IN POMEMBNE INFORMACIJE
Obvezna je maska oz. zaščita ust in nosa na vseh zaprtih in v avtomobilih, če se skupaj vozijo osebe, ki niso v skupnem gospodinjstvu.

DEJAVNOSTI PLANINSKIH KOČ
V statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

V statističnih regijah Pomurska, Goriška, Koroška, Osrednjeslovenska in Obalno-kraška se pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov.

S ponedeljkom, 26. aprila 2021 se vseh statističnih regijah sprošča ponujanje nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot (potrošniki lahko koristijo namestitev z negativnim rezultatom testa (PCR ali HAG, ki ni starejši od 48 ur) ali dokazilom o prebolelosti oziroma o cepljenju).


POMEMNO:

 

 V času epidemije strokovna služba PZS deluje z omejitvami. Zaradi večjega obsega dela od doma prosimo, da nas kontaktirate izključno preko elektronske pošte.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
Zgodovina
Pravni akti, pravilniki in obrazci
Povezave
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih