torek, 9. avgust 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

Planinske poti

Mreža planinskih poti je razpredena po vsej Sloveniji, skupna dolžina vseh planinskih poti pa znaša nekaj čez 10.000 km. Planinska društva vzdržujejo tudi 80 veznih planinskih poti - obhodnic. Za oboje skrbijo za to usposobljeni markacisti Planinske zveze Slovenije.

mapzs_sletni_banner_186x130_2022

  186x130_planinske_poti_2022


kpp_pzs_dan_slovenskih_markacistov_2018_foto_katarina_kotnik
Markacisti PZS vsako leto urejanju planinskih poti zanesenjaško namenijo skoraj 32.000 prostovoljnih ur. Foto: Katarina Kotnik

Vse večje število ljudi v gorah, večje količine snega, hudi nalivi in neurja dnevno uničujejo planinske poti. Enako posamezniki, ki na obstoječih poteh delajo bližnjice in s tem odpirajo možnosti intenzivnejši eroziji. Planinske poti je zato potrebno ves čas vzdrževati. Najboljša dela obsegajo košnjo, čiščenje grmovja, ki preraste pot, zahtevnejše je načrtovanje poti, največ truda, znanja in že tudi alpinističnih izkušenja pa zahteva nadelavanja zelo zahtevnih planinskih poti.


V prvi vrsti gre za entuziazem, dobro voljo in veliko srčnost vseh markacistov PZS. Dobro oskrbovana planinska pot pomeni varnejši korak obiskovalcev gora in predvsem manj možnosti za nesreče ob predpostavki, da so planinci primerno obuti in opremljeni. Tudi zato Planinska zveza slovenije odpira pobudo Planinske poti za prihodnje generacije, želi nuditi podporo delu markacistov.

 Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POT5 na številko 1919

in prispevali boste 5 € za obnovo planinskih poti!Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Skrij vse komentarje (6)
Andrej Stritar, torek, 13. julij 2021, ob 18.15 uri
Pozdravljena!

Geopedia je (bila) res prijetno in koristno okolje, ki so nam ga njeni lastniki in upravljavci dali v brezplačno uporabo. Toda že pred časom so nas opozorili, da je ne bodo več posodabljali in nam priporočili, da si PZS poišče drugo rešitev. Zato smo sklenili pogodbo s podjetjem LUZ in sedaj gostujemo pri njih. Naše zeleno obarvane poti so sicer še na Geopedii, vendar opozarjam, da jih tam že dve leti ne vzdržujemo več in je zato njihova ažurnost pač vsak dan malce slabša!

maPZS je le del celotnega sistema, namenjen prikazu planinskih poti širši javnosti. Velik obsežnejši in bogatejši je naš novi portal PlanGIS, ki pa je namenjen "notranjim" uporabnikom, torej predvsem skrbnikom planinskih in drugačnih poti. V njem je sedaj že veliko več informacij kot pa jih je bilo v Geopedii. Tudi za vsek odsek poti je možno dobiti vse tehnične informacije. Dostop do PlanGISa je mogoč z geslom, ki ga lahko dobijo markacisti ali drugi zainteresirani člani društev.

maPZS črpa podatke iz PlanGISa. Odločili smo se, da z maPZS javnosti ponudimo prikaze in opise celotnih poti, tj. od izhodišča do cilja. Ti so lahko opremljeni tudi s slikami in opisi vmesnih točk. Zaenkrat smo take opise in slike dodali zgolj pri nekaterih poteh, večina ostaja zgolj s tehničnimi informacijami. Prav tako se zavedamo, da nabor prikazanih planinskih poti ni optimalen in da bi se dalo marsikje opisati boljše ture (recimo na Kočevsekm). 

Andrej Stritar
Urednik kartografije in maPZS na PZS
Andreja Erdlen, torek, 13. julij 2021, ob 14.10 uri
Hvala za vašo informacijo. Koč po navadi res ni problem najti. In še o tem, kako dobimo podobnosti (koordinate pomembnih točk) na poteh. Če želim iti po poti od Rutarskega gozda do Podbrda in kliknem na pot, mi ponudi podatke za celotno pot E7 po Sloveniji. O odseku Rutarski gozd-Podbrdo informacij ni. Pa bi bilo zanimivo, vedno me skrbi, če so oznake dovolj dobre. Podobno je tudi na Kočevskem, pri nekaterih odsekih ponudi kar "Malo Kočevsko pot" ali pa celo "Veliko Kočevsko pot". Geopedia se mi zdi še vedno veliko bolj uporabna - dokler jo še imamo - ali mi lahko poveste, kakšna je prednost vaše-naše aplikacije pred Geopedio?
Administrator PZS, torek, 13. julij 2021, ob 12.14 uri

Vaša ideja oz. predlog je vsekakor zanimiv. Res bi bilo koristno za katero koli točko na zemljevidu videti njeno koordinato in jo potem uporabiti kjer koli si želimo. maPZS počasi dopolnjujemo in bomo tudi ta predlog dali na seznam bodočih izboljšav. Ne moremo pa obljubiti kdaj bo to, saj imamo omejene tehnične in finančne kapacitete.

Sicer pa naj spomnimo, da je v maPZS na razpolago filter, s katerim lahko prikažete lokacije vseh vrst kot, ki jih imamo zabeležene v sistemu. Med njimi je 956 vrhov, 63 slapov, 182 planinskih koč, 179 ostalih koč ali gostišč, 70 bivakov, 107 lovskih koč, 253 planin in tako dalje. Vsega skupaj imamo ta hip shranjene podatke o 17837 kotah, število pa vsak dan raste.

Planinski pozdrav

Andreja Erdlen, ponedeljek, 12. julij 2021, ob 14.43 uri
Hvala za info. Podatki so predvideni le za izbrane pomembne točke. Npr. na 8 km poti je to izhodišče, cilj in še dve vmesni točki, razpotja. Ni pa se mogoče postaviti kamor-koli na pot, da bi prebral in si zapisal koordinate, kar je včasih zelo smiselno. Je v načrtu kakšna nadgradnja, da bomo lahko sami odločali, katere točke so za nas pomembne in razbrali koordinate?
Administrator PZS, ponedeljek, 12. julij 2021, ob 12.03 uri

Spoštovani,

prtedlagam, da za načrtovanje aktivnosti v gorah uporabljate našo lastno aplikacijo za raziskovanje in vodenje po planinskih poteh maPZS. Najdete jo na mapzs.pzs.si, naložite pa si jo lahko tudi na telefon. Več o njej najdete na naši spletni strani.

Informacije o določeni točki najdete tako, da kliknete na pot, nato na desni strani poskrolate proti dnu, kjer najdete seznam vseh pomembnih točk na tej poti (kote, križišča, znamenitosti, ...).

Untitled_1

Geopedia.si pa ugaša. Podatki že dolgo niso bili osveženi in kot taka tudi ni več primerna za pridobivanje točnih podatkov.

Planinski pozdrav 

Andreja Erdlen, četrtek, 8. julij 2021, ob 10.48 uri

Pozdravljeni,
spletna stran Geopedia.si ni več na voljo - ne vem, če je to samo danes? Na spletni strani PZS so prikazane poti, vendar ni mogoče prebrati točk - koordinat. Ali je na voljo kakšen zemljevid, na katerem bi bilo mogoče razbrati tudi koordinate za npr. križišča poti itd., kot je bilo to mogoče na portalu Geopedia.si?

Hvala za info, lep planinski pozdrav!

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
maPZS, prikaz planinskih poti
Stanje planinskih poti
Slovenska planinska pot (SPP)
Odkrijte najlepše pohodniške poti
Obhodnice
Komisija za planinske poti
Obvestila o stanju poti
Merila za dvonamensko rabo planinskih poti
Obveščanje o poškodbah na planinskih poteh
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih