petek, 22. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

DomovPlaninske poti

Slovenska planinska pot (SPP)

gb_flag

SLOVENSKA PLANINSKA POT V ŠTEVILKAH:

spp_foto_matej_ogorevc_1SLOVENSKA PLANINSKA POT na mapzs_gumb_500x156


Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. Označena je s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji - s Knafelčevo markacijo (rdeč krog z belo piko) in dodano številko 1. Slovenska planinska pot je s svojim nastankom vzpodbudila tudi nastajanje drugih planinskih obhodnic, ki se danes množično razprostirajo po celi Sloveniji.

Je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Po njenem zgledu so se podobne poti uveljavile tudi drugod po svetu, čeprav so ji sprva očitali, da ne ustreza planinstvu. Nastala je na pobudo Ivana Šumljaka, idejnega in operativnega snovalca. Šumljak jo je sprva imenoval magistrala, a je že ob odprtju leta 1953 dobila ime Slovenska planinska transverzala, ki se je nato leta 1991 preimenovala v Slovensko planinsko pot.

Slovensko planinsko pot dopolnjuje Razširjena Slovenska planinska pot (40 točk), ki nas popelje po ostalih zanimivih delih Slovenije.Kdo je bil Ivan Šumljak, idejni oče Slovenske planinske poti?

ivan_sumljak_spomenik_pri_mariborski_koci_foto_zdenka_mihelic

Ivan Šumljak (1899-1984) je bil učitelj, vsestranski planinec, pisec, kronist, slikar, fotograf, predavatelj, vodnik, organizator, markacist, društveni odbornik ... 

O nastanku transverzale je povedal: »S tovariši sem se lotil dela. Premarkirali smo vse Pohorje ... To slemensko pot smo zaznamovali s Knafelčevo markacijo in številko ena. Ko sem nekoč počival na Črnem vrhu, zadovoljen z opravljenim delom, se mi je porodila misel: Kaj če bi pot s številko ena še podaljšali? Na Uršljo goro, Smrekovec, Raduho, Savinjske Alpe, Karavanke, Julijce, Kras, tja do morja in prek Notranjske, Dolenjske zopet na Štajersko, nazaj v Maribor. Tako bi popotnik spoznal ves lepi planinski svet. Zamisel sem sporočil PZS 28. junija 1951 ...«

Foto: Zdenka Mihelič 


Doslej je Slovensko planinsko pot uspešno prehodilo že več kot 10.000 planincev. Od tega seveda največ slovencev, sledijo državljani republik nekdanje Jugoslavije ter nemškogovorečih dežel. Pred prejemniki pa zasledimo celo državljane Izraela, Avstralije in Združenih držav Amerike. V evidenci PZS je leta 1958 kot prvi prejemnik častnega znaka za prehojeno pot sicer vpisan Predrag Pašič (PD Železničar Beograd). 

PDF Prvi prejemniki znaka Slovenska planinska pot

Število podeljenih častnih znakov Slovenske planinske poti

Leto 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Vsi podeljeni
znaki
Podeljeni
znaki:
116 167 178 147 120 111 147 123 140 178 127 118 10.745

Število podeljenih znakov Razširjene slovenske planinske poti

Leto 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Vsi podeljeni
znaki
Podeljeni
znaki:
42 83 108 83 80 76 89 42 72 106 54 52 2889

spp_znacka_m rspp_znacka_m
Znački Slovenske planinske poti in Razširjene slovenske poti

PDF 
Pravilnik za podelitev častnega znaka SPP in RSPP

Slovenska planinska pot spodbuja sistematično pridobivanje planinskega in gorniškega znanja ter izkušenj 
 
Začetnik si na Slovenski planinski poti sistematično pridobiva planinsko in gorniško znanje, veščine in izkušnje. Ko prehodi vso pot, je že izkušen, razgledan gornik, z utrjenimi duhovnimi dobrinami, ki jih taka pot daje, oblikuje in ohranja. Slovenska planinska pot tako ni namenjena zgolj zbiranju žigov, na kar je opozoril že njen snovalec: »Prijatelj, hodi počasi! Transverzalo res lahko opraviš v enem mesecu, a hodi rajši pet let. Potem boš imel več od nje, mnogo, mnogo več. Častni znak te bo že počakal!«spp_pzs_trasa_2019_1

S Slovensko planinsko potjo začenemo v Spodnjem Radvanju (Maribor), od koder se vzpnemo naPohorje, 60 kilometrov dolgo pogorje z najvišjo točko na Črnem vrhu (1543 m) ter s številnimi planinskimi kočami in smučišči. Nato se spustimo proti zahodu do Slovenj Gradca, nato pa sledi vzpon na koroški osamelec Uršljo goro, kateri sledita Smrekovec in Raduha. Mimo najviše ležeče kmetije na Slovenskem, kmetije Bukovnik (1327 m), se spustimo v Zgornjo Savinjsko dolino ter nadaljujemo proti Ojstrici skozi slikoviti Robanov kot, kjer prvič stopimo na vznožja visokih gora. Preko Moličke planine (1780 m) z obnovljeno drugo najstarejšo slovensko planinsko kočo, imenovano po Franu Kocbeku, se po počitku v Kocbekovem domu na Korošici vzpnemo na Ojstrico. Nato pa pot nadaljujemo pod Planjavo ter se preko Kamniškega sedla spustimo v slikovito krnico Okrešelj. Od tam se podamo na zahod vse do Kranjske koče na Ledinah, nato pa sledi vzpon na Koroško Rinko (Križ) in Skuto. Očaka Kamniško-Savinjskih Alp dosežemo preko Kokrskega sedlaGrintovcu (2558 m) pa nato sledi še vzpon na Jezersko Kočno ter spust proti Češki koči in nekoč zdravilnemu letovišču Jezerskem.

Od tam se odpravimo proti Kališču in naprej na Storžič, pa spet dol do Doma pod Storžičem in nazaj gor na Kriško goro. Spustom še ni konca, saj moramo priti še v Tržič, nekoč pomembno industrijsko mesto. Iz njega se zopet dvignemo dokler ne stopimo na teme Dobrče ter kasneje tudi na vrh sosednje Begunjščice. Velikanu Karavank sledimo mimo Roblekovega doma na Begunjščici. Na Stolu (2236 m), najvišjem vrhu Karavank, si lahko napis »Gore prijateljstva« preberemo v slovenščini in nemščini, od koder sledimo namišljeni meji med dvema sosednjima narodoma mimo visokogorskih planin vse do Golice, pod katero so obsežni travniki z znamenito narciso.

Ko se spustimo v dolino, pridemo na Dovje (704 m), kraj dolgoletnega delovanja župnika in domoljuba Jakoba Aljaž, avtora planinske himne Oj, Triglav, moj dom. V Mojstrani si ogledamo Slovenski planinski muzej, nato pa se po poti skozi dolino Vrata in mimo slapa Peričnik povzpnemo do vznožja znamenite in mogočne Stene (Triglavske severne stene), prespimo lahko v Aljaževem domu ali pa Domu Valentina Staniča pod Triglavom. Na vrh slovenskega očaka se lahko vzpnemo mimo Kredarice (2515 m) z našo najvišjo kočo, lahko pa izberemo tudo Dom Planika ali Kočo na Doliču. Na Triglav prav z vsake koče vodijo zelo zahtevne poti, zato se primerno opremimo (čelada, pas, ...) in kmalu že stojimo pri Aljaževem stolpu. Sledi sestop do prvih visokogorskih jezer na naši poti ter k Pogačnikovemu domu na Kriških podih. Sledi vzpon na mogočen Razor in še mogočnejši Prisank/Prisojnik. Z njegovega vrha stopimo na slikoviti Vršič, gorski prelaz med Gorenjsko in Primorsko, ki se lahko pohvali s kar tremi planinskimi kočami (Poštarski dom , Tičarjev domErjavčeva koča). Pot na Jalovec (2645 m), po mnenju številnih našo najlepšo goro, katere podoba je tudi v grbu Planinske zveze Slovenije, je sprva lahka, v zadnjem delu pa izjemno težka. Z njega se mimo Zavetišča pod Špičkom spustimo k izviru Soče, ter Kugyjevemu spomeniku. V Informacijskem središču TNP Dom Trenta se lahko izobrazimo o našem edinem narodnem parku, nato pa ozaveščeni stopimo Zasavski koči na Prehodavcih in Koči pri Triglavskih jezerih na proti. Kmalu stopimo na visokogorsko planoto Komno, kjer se obrnemo na zahod  proti Planinskemu domu pri Krnskih jezerih. Sledi vzpon proti Krnu, kjer tik pod nejgovim vrhom  v dnevnik odtzisnemo žig Gomiščkovega zavetišča na Krnu. Zapustimo zadnji dvotisočak na naši poti in se odpravimo na vrhove Peči oz. Spodnjih bohinjskih gora (Koča na planini RazorVogelRodicaDom Zorka Jelinčiča na Črni prsti), kjer zapustimo alpska pobočja ter stopimo na strmine predalpskih hribovij.

Po vzponu na Porezen sledi sestop do v soteski Pasice ukleščeno Bolnico Franja – pomnik pogumu in požrtvovalnosti upornikom fašističnega in nacističnega nasilja. Po njej sledimo poti po ključu »gori, doli, naokoli« in spoznamo še poti, ki vodijo mimo Ermanovca čez Bevkov vrhSivko do Koče na Hleviški planini. Tu zapustimo Idrijsko hribovje in stopimo v divji Trnovski gozd ter na njegov najvišji Mali Golak, kateremu sledi počitek v Koči Andreja Bavčerja na Čavnu. Na poti proti Sinjemu vrhu si lahko ogledamo Otliško okno, obzorja pa si nato razširimo na vrhu razglednega stolpa pri Pirnatovi koči na Javorniku. Sledi hrbet Nanosa, najprej s Furlanovim zavetiščem pri Abramu nato pa Vojkovo kočo na Nanosu. Na drugi strani primorske avtoceste obiščemo še Vremščico in se spustimo v podzemlje svetovno znamenitih Škocjanskih jam. Ko zopet ugledamo sonce se odpravimo še proti Artvižam od koder sledi vzpon k zadnji koči na naši poti proti morju – Tumovi koči na Slavniku. Vonj Jadrana je vedno močnejši, dosežemo ga, ko knjižico dopolnimo še z žigi SocerbaTinjanaAnkarana in poslednjega Debelega rtiča.

 

Tu knjižico pospravimo v žep in noge namočimo v prijetno morje – naša Slovenska planinska pot je s tem končana!

POMEMBNO: V kolikor žiga zaradi kakršnih koli razlogov ne morete odtisniti v dnevnik, velja kot dokazilo tudi fotografija z vrha/kontrolne točke. Na fotografiji mora biti jasno razviden obraz osebe in kontrolna točka (npr. koča, objekt z vrha, ...).

Izpolnjen in z žigi napolnjen dnevnik pošljite na naslov Planinska zveza Slovenije, p.p. 214, Ob železnici 30a, 1001 Ljubljana. Dnevnik bo nato pregledal potrjevalec. V primeru pravilno izpolnjenega dnevnika, vam v roku dveh mesecev po oddaji dnevnika, pošljemo dnevnik in častni znak za prehojeno Slovensko planinko pot. Dnevnik lahko oddate in/ali prevzamete tudi osebno v naših prostorih (v času uradnih ur).Iz Planinske trgovine:

Dnevnik:
Vodnika:
   Planinski zemljevidi:


Spremembe na trasi Slovenske planinske poti:
  • Žig za Bolnico Franja se nahaja v skrinjici na drogu ob planinski poti, ki vodi od parkirišča pri bolnici Franja proti zaselku Poljane.Planinske obhodnice


Seznam vseh obhodnic najdete na www.obhodnice.pzs.si.Planinska obhodnica je planinska vezna, krožna ali točkovna pot, ki je vpisana v javno evidenco o planinskih poteh in izpolnjuje vse spodaj naštete pogoje:
  • v celoti ali večinoma je speljana po ozemlju Republike Slovenije;
  • ima svojega skrbnika, ki je planinsko društvo ali kaka druga oblika organiziranosti znotraj PZS, ki izpolnjuje pogoje za skrbnika;
  • je brezpogojno odprta za javnost. Po njej lahko hodi vsakdo, seveda na lastno odgovornost;
  • čas in vrstni red obhoda sta praviloma nepomembna, kar pomeni, da lahko pohodnik začne hoditi kadarkoli in kjerkoli: na začetku, na koncu ali na sredini poti. Dokončanje poti je časovno neomejeno, kar pomeni, da lahko pohodnik opravi pot v enem dnevu ali več letih;
  • mora imeti svoj dnevnik. Če pohodnik zadosti predpisanim pogojem in odtisne predpisane žige v dnevnik, prejme posebno priznanje. Za prejem priznanja zadostuje enkraten obhod. Za vsak nadaljnji obhod prejme obhodnik enako ali priznanje višje stopnje;
  • skrbnik vodi evidenco o potrjenih dnevnikih in podeljenih priznanjih.

V Sloveniji imamo skupno nekaj več kot 10.000 km planinskih poti. Neverjetno dejstvo, ki je osupljivejše tudi zato, ker za vse planinske poti v Sloveniji skrbijo prostovoljci – markacisti. Združeni so v markacijskih odsekih planinskih društev ter v Komisiji za planinske poti PZS. 

Med temi potmi najdete kar 62 planinskih obhodnic, med njimi z rdečim krogom in rumeno piko označenima evropskima pešpotema E6 ( slovenski odsek med Radljami ob Dravi ter Strunjanom) in E7 (slovenski odsek med Kobaridom in Hodošem).

Ob Mednarodnem letu gora (2002) je osem planinskih organizacij alpskih držav združenih v Združenje planinskih organizacij alpskega loka (krajše CAA: Slovenija, Italija, Avstrija, Nemčija, Lihtenštajn, Francija, Švica in Monako) pripravilo več obhodnic pod skupnim imenom Via Alpina, ki delno ali pa v celoti prečijo gorovje Alp.

Markacisti pri popravljanju dela SPP s Kredarice na Triglav, foto Hinko Šolinc
Markacisti pri popravljanju dela SPP s Kredarice na Triglav, foto Hinko Šolinc

Vzdrževanje Slovenske planinske poti

Vsako leto markacisti pregledajo in opravijo markacijska dela na planinskih poteh, ki tvorijo Slovensko planinsko pot. Poskrbijo za čiščenje podrasti, obnovo markacij ter smernih tabel, čiščenje kanalov, opremljanje poti z varovali ter ostala sanacijska dela.

Sredstva za obnovo planinskih poti v veliki meri prispevajo planinska društva sama, v veliko pomoč pa so jim tudi sredstva Fundacije za sofinanciranje športnih organizacij ter donacij in prispevki različnih podjetij (Krka d.d., trgovine Tuš, Luka Koper, Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in ostali).

K vzdrževanju Slovenske planinske poti pa pripomorete tudi sami, saj od vsakega prodanega Dnevnika s Slovenske planinske poti 1 € namenjen vzdrževanju te obhodnice. V okviru Planinske zveze Slovenije poteka tudi akcija Droben prispevek za markanten vtis, v kateri s prispevkom 5 € pomagate za obnovo planinskih poti.

 Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POT5 na številko 1919

in prispevali boste 5 € za obnovo planinskih poti!

droben_prispevek_markanten_vtis-2018


Vsem planincem, obiskovalcem gora želimo srečno pot in varen korak na vseh njihovih poteh in vzponih.

Opozarjamo pa, da se v gore in na svoje planinske poti podajate primerno opremljeni, izbirajte poti primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, pred odhodom pa preverite tudi vremensko napoved, stanje poti in odprtost planinskih koč.

Na pot se odpravite dovolj zgodaj, o svojih poteh in načrtih pa obvestite domače. Na vrhovih in v planinskih kočah se vpisujte v vpisne knjige ter imejte vedno v mislih, da ste na vrhu šele na polovici poti - naš cilj je dom in ne vrh!

OBVESTILO UPORABNIKOM PLANINSKIH POTI: Uporabnikom planinskih poti priporočamo, da se na spletni strani stanje-poti.pzs.si, v bližnji planinski koči ali pri lokalnem planinskem društvu predhodno informirajo o dejanskem stanju planinskih poti. Če opazite poškodbe planinskih poti ali njihovo neustrezno urejenost (obledele markacije, zaraščenost ipd.), prosimo, da na naslov poskodbe.poti@pzs.si pošljete sporočilo, v katerem navedite, na kateri planinski poti ste opazili pomanjkljivost in pomanjkljivost opišite ter če je možno, dodajte tudi fotografijo.

OPOZORILO:
 Uporabniki uporabljajo planinske poti na lastno odgovornost. Uporabniki planinskih poti morajo pri uporabi planinskih poti ravnati samoodgovorno in odgovorno do drugih tako, da ne ogrožajo ali poškoduje sebe ali drugega. Uporabnik je dolžan planinsko pot uporabljati tako, da se po njej ter na in ob zemljišču, preko katerega poteka in na drugih nepremičninah ter favni in flori ob njej ne dela škoda. Prepovedano je omejevati dostop na planinske poti ter poškodovati, odstranjevati ali uničevati markacije, usmerjevalne table, skrinjice in varovalno opremo in druge oznake ali uporabljati neoznačene bližnjice.Pripravili: Matej Ogorevc, Zdenka Mihelič, Borut Peršolja in Slavica Tovšak

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (18)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
maPZS, prikaz planinskih poti
Stanje planinskih poti
Slovenska planinska pot (SPP)
Odkrijte najlepše pohodniške poti
Obhodnice
Komisija za planinske poti
Obvestila o stanju poti
Merila za dvonamensko rabo planinskih poti
Obveščanje o poškodbah na planinskih poteh
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih