torek, 19. junij 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

02.11.2017 14:02
IVA ŠIBAV
POHVALA
Forum
Zadnji komentarji
02.02.2018 21:00
Boris Perko
Dom na Komni
Vsi komentarji
DomovPlaninske poti

GAEA+ APLIKACIJA za načrtovanje planinskih izletov

Spoštovane planinke, planinci,
pred vami je nova aplikacija za načrtovanje planinskih izletov, ki poleg registra planinskih poti vsebuje vse planinske koče, zavetišča in bivake. V kratkem pa bodo dodane tudi lokacije helidromov v gorskem svetu, slapov in slovenskih plezališč. Za podlago smo uporabili nove ortofoto karte, vse skupaj pa deluje na 3D bazi.

Poleg omenjenega je vanjo integriran tudi iskalnik poti po principu Google zemljevidov, ki vam na izbrane zahteve poda priporočene izlete. Vse planinske koče so povezane z bazo podatkov na naši spletni strani do katerih lahko pridete ob kliku na izbrano kočo.

Aplikacija je nastala s finančno pomočjo Ministrstva za gospodarstvo RS in Evropskih skladov za regionalni razvoj, projekt pa smo poimenovali Povečanje prepoznavnosti in uporabe slovenskih planinskih poti in planinskih koč.
logotip_EUlogotip_MG
logotip_PZS

logotip_STO

NAMESTITVENI PROGRAM, ki deluje v okoljih Windows, OSX in Linux, najdete s klikom na ikono poimenovano Sprehodite se po planinskih poteh (na prvi strani spletne strani PZS ali tu spodaj). Za delovanje potrebujete aktivno internet povezavo in nameščeno Javo (http://www.java.com/en/download/index.jsp), v kolikor te še nimate. Programu dovolite tudi prehod preko požarnih vrat, ko vas bo za to "vprašal".

PREDNOSTI aplikacije GAEA+ pred ostalimi je, da deluje na ortofoto bazi s 3D vizualizacijo in da je aktivno povezana z našo spletno stranjo, kar pomeni, da imate ves čas osvežene podatke planinskih koč in planinskih poti. Predvsem pa, da je brezplačna. V njej lahko po želji načrtujete izlete, raziskujete Slovenijo s pomočjo kvalitetnih ortofoto kart, pregledujete višinske profile poti in si ustvarite sliko zahtevnosti določene poti, ki so rangirane po obstoječi zahtevnosti: lahke planinske poti (rumena barva), zahtevne (oranžna barva) in zelo zahtevne (rdeča barva) planinske poti. Pot si lahko posnamete z orodjem "novo potovanje" ali pa si jo preprosto prenesete v svojo GPS napravo.

Seveda vas ob tem tudi opozarjamo, da so mogoča določena odstopanja od realnosti in kot pri vsakih tovrstnih aplikacijah velja previdnost ob realni uporabi na terenu. Aplikacijo bomo v prihodnje še razvijali in ji dodajali določene uporabniške možnosti. Ob tem so dobrodošle vse vaše sugestije in opažanja. Veseli bomo tudi, da nam sporočite morebitne napake. Vaša opažanja nam sporočite na e- naslov: 3dplaninskepoti@pzs.si.

V kolikor imate težave pri nameščanju aplikacije in z samim delom v njej, se lahko obrnete na Matjaža Šerkezija (041 663 446) ali na e- naslov: 3dplaninskepoti@pzs.si. Z veseljem vam bomo pomagali.

V kratkem bomo pripravili tudi navodila za uporabo in uporabniški film, ki vam bosta v pomoč.

Želimo vam prijetno raziskovanje slovenskega planinskega sveta in ob tem ne pozabite, da je to najlepše početi v naravi. Še posebej v čudovitih jesenskih dneh.

Lep planinski pozdrav,
Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZ


Objavljamo tudi odgovor podjetja XLAB glede težav, ki jih imajo nekateri uporabniki glede aplikacije GAEA+:

Pozdravljeni, uporabniki,

trenutno smo ugotovili, da imate najpogosteje enega od naslednjih dveh problemov:

1) Aplikacija se uspešno namesti, vendar se ob zagonu bodisi samodejno zapre bodisi ne prikazuje zemljevida.

V tem primeru gre za težavo z grafično kartico oz. gonilnikom zanjo, zato uporabnikom v prvem koraku predlagamo namestitev svežih gonilnikov grafične kartice, pri čemer je potrebno biti nekoliko pazljiv. V primeru, da gre za namizni računalnik, uporabite gonilnike proizvajalca grafične kartice. V primeru prenosnika pa je nujno potrebno najprej preveriti, če proizvajalec prenosnega računalnika ponuja gonilnike ter uporabiti njegove gonilnike.

2) Aplikacija se neuspešno namesti (poročate o tem, da se je namestil le en del).

Za ta primer smo 8. 11. 2011 pozno zvečer pripravili nov namestitveni program, ki preveri, če je pri prenosu namestitvenega paketa prišlo do napake in vas o tem obvesti. Prosim vse s to težavo, da ponovno poskusite prenesti namestitveni program z zgornje povezave in ponovno izvedite postopek namestitve.

V primeru, da tudi to ne pomaga, smo pri določenih uporabnikih uspeli z namestitvijo v uporabnikovo mapo, npr C:UsersGaeaPlus, kar izberete med samo namestitvijo, ko vas vpraša za pot.

Nekateri uporabniki poročajo tudi o delovanju v primeru 64-bitnih sistemov Windows 7, za kar še pripravljamo rešitev.

V primeru težav, predlagam, da nas kontaktirate tudi preko spletne strani http://www.gaeaplus.si/sl/kontakt, kjer omogočamo tako sporočilo preko elektronske poste kakor tudi možnost pomoči v živo.

Za nevšečnosti se vam opravičujemo in vas vabimo, da skupaj odpravimo vse težave in še izboljšamo aplikacijo GAEA+ PZS.

Srečno,
Gregor Berginc, XLAB


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (15)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
IZBERI
Kataster planinskih poti
Stanje planinskih poti
GAEA+ APLIKACIJA za načrtovanje planinskih izletov
Slovenska planinska pot
Odkrijte najlepše pohodniške poti
Obhodnice
Komisija za planinske poti
Obvestila o stanju poti
Merila za dvonamensko rabo planinskih poti
Obveščanje o poškodbah na planinskih poteh
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih