PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 11. april 2015, ob 0. uri

Skupščina PZS 2015 v znamenju visokih jubilejev in soglasnosti

V soboto, 11. aprila 2015, je v Sevnici potekala redna letna skupščina Planinske zveze Slovenije, ene najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji, zaznamovana z letošnjimi pomembnimi jubileji: 120. obletnico Planinskega vestnika in Aljaževega stolpa ter 110. obletnico ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva v Sevnici.
Slovenska planinska organizacija (Planinska zveza Slovenije in včlanjena društva) se je od leta 1893 do danes na temelju prostovoljstva razvila v eno najbolj množičnih in vsebinsko najbogatejših nevladnih organizacij v Sloveniji in vse do danes uspela ohraniti svoje osnovno poslanstvo – organiziranje različnih aktivnosti v gorskem svetu, skrb za planinsko infrastrukturo (planinske poti in planinske koče), varovanje gorske narave, skrb za varnost v gorah in skrb za planinsko kulturo. Planinska zveza Slovenije je v svoje članstvo leta 2014 sprejela tri nova društva: Plezalni klub Kamnik, Plezalni klub Rimske Toplice in Planinsko društvo Goričko Tromeja, tako da pod okriljem PZS trenutno deluje 283 društev s skoraj 54 tisoč člani različnih starostnih skupin.

Skupscina_galerija
Skupščino PZS so s kulturnim programom obogatili Planinska pevska skupina Encijan in mladi planinci iz OŠ Sava Kladnika Sevnica (foto Manca Čujež)

Za doživet in planinsko obarvan kulturni uvod v skupščino je z nastopom mladih planincev iz OŠ Sava Kladnika Sevnica in Planinske pevske skupine Encijan poskrbel gostitelj skupščine, Planinsko društvo Lisca Sevnica, ki letos praznuje 110. obletnico ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva v Sevnici. Ponosen, da v mestu ob Savi gosti planince z vse Slovenije, jim je dobrodošlico izrekel župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, zbrane je nagovoril predsednik PD Lisca Sevnica Rok Petančič, poleg tega sta bila predstavljena zgodovina in trenutni pomen revije Planinski vestnik, najstarejše slovenske revije, ki še vedno izhaja.

Na redni letni Skupščini PZS v Sevnici se je zbralo 120 delegatov, sklepčnost je bila 42,4-odstotna. Delegati planinskih društev so med drugim potrdili spremembo poslovnika o delu skupščine, vsebinsko in finančno poročilo za leto 2014, okvirni vsebinski in finančni program dela za leto 2016, predlog sprememb in dopolnitev Častnega kodeksa slovenskih planincev, se seznanili s postopkom sprejemanja programskih vodil in prejeli informacijo o začetku postopka za spremembo in dopolnitev statuta. »Današnja skupščina je minila v zelo delovnem in prijetnem vzdušju. Soglasno sprejetje vseh predlaganih sklepov je veliko priznanje vsem pripravljavcem gradiv in velika zaupnica za prihodnje delo,« je bil zadovoljen predsednik PZS Bojan Rotovnik.

skupscina_pzs_2015_foto_vinko_sesko
Udeleženci skupščine PZS v Sevnici, letos soglasni glede vseh predlaganih sklepov (foto Vinko Šeško)

Letošnjo skupščino sta poleg visokega jubileja domačega planinskega društva zaznamovali še dve pomembni obletnici, saj v letu 2015 praznujemo 120-letnico Planinskega vestnika in 120 let od postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. V Kulturni dvorani Sevnica je bila na ogled razstava o zgodovini, poslanstvu in dejavnosti najstarejše še izhajajoče slovenske revije, priložnostna prireditev Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh ob častitljivi obletnici bo v soboto, 18. aprila, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, pogovor s člani uredniškega odbora pa bo v okviru Noči knjige tudi 23. aprila na sedežu PZS v Ljubljani. 15. aprila 2015 mineva točno 120 let, odkar je Jakob Aljaž za en goldinar kupil vrh Triglava in avgusta 1895 tam postavil Aljažev stolp, ki še danes predstavlja ponos slovenskega naroda. V četrtek, 9. aprila, sta PZS in Tuš ustanovila sklad za ohranjanje Aljaževega stolpa in planinskih poti, razstava Narodnega muzeja Slovenije Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! pa bo letos potovala po Sloveniji. Natančno 120 let po postavitvi Aljaževega stolpa, torej 7. avgusta 2015, bo PZS skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami izvedla več prireditev, namenjenih počastitvi tega visokega jubileja kulturnega spomenika in simbola Slovencev.

IMG_5031
Letos praznujemo 120. obletnico Planinskega vestnika in Aljaževega stolpa ter 110. obletnico ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva v Sevnici (foto Manca Čujež)

Pred skupščino sta v Kulturni dvorani Sevnica za društvene delavce potekali delavnici Status društva, ki deluje v javnem interesu, in pridobivanje sredstev iz dohodnine (v okviru projekta Mreža NVO za rekreacijo v naravi – Vsi v naravo) ter Priložnosti društev pri trženju izdelkov planinske trgovine, Planinskega vestnika in članarine, ob koncu skupščine pa je podpredsednik PZS Tone Jesenko zbrane povabil na letošnji dan slovenskih planinskih doživetij, ki s pestrim programom za planince vseh generacij in turne kolesarje 13. junija 2015 vabi na Krvavec.

Dokumentarno razstavo Skupaj v gorah, v kateri Hrvaška planinska zveza ob lanski 140. obletnici ustanovitve poudarja pomemben del svoje zgodovine, ki se nanaša na prijateljstvo, druženje in sodelovanje slovenskih in hrvaških planincev, so popoldne odprli na Gradu Sevnica, kjer bo na ogled do 10. maja 2015. V prijateljskem in delovnem vzdušju se je nadaljevalo tudi večerno srečanje najvišjih predstavnikov slovenske in hrvaške planinske organizacije na Tončkovem domu na Lisci.

Skupscina_galerija1

Na Skupščini PZS 2015 so povedali ...

Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica: »Počaščen sem, da v Sevnici gostimo Skupščino Planinske zveze Slovenije, saj imamo skupaj s Planinskim društvom Lisca Sevnica, ki letos praznuje 110 let od ustanovitve, skupni interes za razvoj Lisce kot športnega objekta in razvoj sonaravnega turizma v naši občini. Lisca je osrednja planinska točka v občini in verjamem, da bo čez pet do sedem let znova pridobila sloves atraktivnega planinskega območja med Celjem in Zagrebom. Planinstvo je kot narodnopovezovalna dejavnost zelo pomembna tudi v lokalni skupnosti, zato vabljeni, da obiščete Lisco in območje ob reki Savi.«

Rok Petančič, predsednik PD Lisca Sevnica: »Vesel sem, da je Planinska zveza Slovenije sprejela pobudo našega društva, da ob 110. obletnici ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva v Sevnici gostimo skupščino. Osrednja slovesnost bo 3. oktobra letos na Lisci, ko bomo obeležili ta visoki jubilej, povabil pa bi vas tudi na sevniški planinski maraton konec avgusta. Naj vas še obvestim, da poteka nadelava zelo zahtevne planinske poti na Lisco, ki bo prva tovrstna pot v tem delu Slovenije in tako priložnost za mlade planince za prvi stik s takšnimi potmi, ki ga sicer dobijo šele v visokogorju.«

Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez: »Planinska zveza Slovenije je največja družina v Združenju športnih zvez. Živite zdravo in pošteno ter verjamem, da to prenašate tudi v svoje okolje. Verjamem, da bomo del sredstev za društva na lokalni ravni namenili tudi vam in da bo dejavnost predsednika PZS Bojana Rotovnika kot predsednika strokovnega sveta OKS prispevala k našemu še boljšemu sodelovanju.«

Dr. Hrvoje Kraljević, predsednik Hrvaške planinske zveze: »Prinašam vam prisrčne pozdrave 30 tisoč registriranih hrvaških planincev, ki delujejo v 283 planinskih društvih Hrvaške planinske zveze. Povezanost slovenskih in hrvaških planincev ima dolgo in svetlo preteklost, ki se bo zagotovo obrestovala tudi v prihodnosti. To je videti tudi v razstavi Skupaj v gorah, ki bo do maja na ogled na Gradu Sevnica. Čestitam vam ob vseh letošnjih jubilejih in zaželim blaginjo slovenskemu planinstvu.«

Katica Garoska Acevska, predstavnica Balkanskega združenja planinskih organizacij in Planinske zveze Makedonije: »Čestitke in zahvala Planinski zvezi Slovenije za sodelovanje, saj je v Makedoniji pomagala pri usposabljanju za markaciste in planinske vodnike, v makedonščini je izšla tudi knjiga Bojana Pollaka Osnove gibanja v gorah in planinah. V imenu Balkanskega združenja planinskih organizacij in Planinske zveze Makedonije pa vas povabim, da nas obiščete.«

Manca Čujež

--------------------
Povezane novice:
Slovenski in hrvaški planinci v Sevnici skupaj v gorah in ob platnu
Srečanje vodstev slovenske in hrvaške planinske zveze na Lisci
Skupščina PZS - fotogalerija (foto Vinko Šeško)
Urejanje zelo zahtevne planinske poti na Lisco
PDF Pridobivanje sredstev prek namenitve dela dohodnine – delavnica za planinska društva (Veronika Vodlan) (661 KB)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10055 16. 6. 2024