PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 4. maj 2015, ob 11. uri

Alpinistična odprava Aljaska 2015 krenila na pot

Danes, 4. maja 2015, je proti Aljaski krenila alpinistična odprava Planinske zveze Slovenije, ki jo sestavlja naveza Aleš Česen in Luka Lindič. Njun cilj je prva ponovitev smeri Cartwright connection v severni steni gore Hunter (4442 m) z direktno varianto v zgornjem delu.

Alpinistična odprava PZS: ALJASKA 2015

Trajanje odprave: od 4. 5. do 9. 6. 2015

Vodja: Aleš Česen (Alpski gorniški klub)
Član: Luka Lindič (AO PD Celje - Matica)

Kakšen je cilj odprave? Zakaj vaju je pritegnil?
Cilj odprave je severna stena Mt. Hunterja. Rada bi opravila prvo ponovitev smeri Cartwright connection z direktno varianto v zgornjem delu. Prva plezalca sta smer preplezala v "big-wall" slogu s "portaledgom" in žimarjenjem drugega v navezi, midva pa bi jo rada preplezala v lahkem alpskem slogu in poskusila opraviti tudi prvo prosto ponovitev. Pritegnila sta naju estetska linija in zahtevno strmo plezanje.

Zakaj sta izbrala Aljasko?
Zdi se, da je to ena izmed najboljših lokacij za plezanje velikih alpskih sten. Dolg dan v tem delu leta pa omogoča dobro preizkušanje v plezanju v enem zamahu.

Bosta oba prvič plezala na Aljaski? Katere prejšnje izkušnje bodo najbolj dragocene?
Oba bova prvič na Aljaski. Izkušnje, ki sva jih pridobila med plezanjem sten podobnih dimenzij bodo zagotovo najbolj dragocene.

Opišita, prosim, območje, kamor se odpravljata.
Bivala bova na ledeniku Kalhitna, ki je prav tako izhodišče za Denali. Bazni tabor bova postavila v bližini letališča na ledeniku Kalhitna, od koder imava približno dve uri dostopa do vznožja severne stene, kjer želiva plezati. V bližnji okolici je še nekaj predvsem lažjih vrhov, za aklimatizacijo pa je videti najprimernejši Mini Moonflower, saj je že sam plezalsko zanimiv.

Kako so potekale vajine priprave?
Večinoma sva se pripravljala z dolgimi turami v Alpah.

cesen_lindic_foto_piotr_drozdz

Aleš Česen in Luka Lindič s svojima najzvestejšima podpornicama, Polono in Veroniko (foto Piotr Droždž)

Aleš Česen (Alpski gorniški klub) se s plezanjem ukvarja že od otroštva, pozneje ga je pritegnil tudi alpinizem. Na prvi večji odpravi v Kirgiziji (Tien Shan) je bil leta 2003. Z bratom Nejcem sta leta 2004 v parku Yosemite (ZDA) plezala v velikih stenah: El Capitan in Half Dome. Leta 2005 se je udeležil odprave v Himalajo, na Kula Kangri (Tibet), dvakrat je bil tudi na odpravi v Karakorumu – Trango Towers (2006) in Charakusa (2008). Leta 2015 je prejel nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja z Luko Lindičem in Markom Prezljem.

Luka Lindič (AO PD Celje - Matica) je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma, ki kljub mladim letom kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. Udeležil se je več odprav: K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (Mera peak za aklimatizacijo, na Makaluju dosežena višina 8200 m, 2011), Phola Gangchen (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013), Hagshu (prvenstvena smer v severni steni Hagshuja, 2014, za katero je prejel zlati cepin 2015).

Odpravo, ki jo financira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Aleš in Luka, srečno!

Manca Čujež

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10108 20. 6. 2024