PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 21. september 2015, ob 15.05 uri

Dan odprtih vrat Doma na Uršlji gori v okviru EU projekt, moj projekt

V soboto, 19. septembra 2015, je v okviru Dnevov odprtih vrat – EU projekt, moj projekt na 1680 metrih nadmorske višine potekala predstavitev projekta Obnove in posodobitve Planinske postojanke oziroma Doma na Uršlji gori.
dom_na_urslji_gori_eu_projekt_foto_petra_gregorcPlaninsko društvo Prevalje, ki je leta 2014 praznovalo 95-letnico, vrsto let oskrbuje in vzdržuje planinski dom na Uršlji gori. Z namenom dobrega počutja in zadovoljstva obiskovalcev Uršlje gore se je društvo pred leti (2010) odločilo pristopiti k obnovi Doma na Uršlji gori, ki ga vseskozi oskrbuje in vzdržuje.

S pomočjo pridobljenih nepovratnih sredstev v okviru EU projekt - moj projekt je bila posodobljena kopalnica, zamenjan točilni pult, mize in stoli, narejena demit fasada ter zamenjana kritina s trapezno pločevino. Z obnovo je bil tako narejen velik prispevek k čistosti okolja, varčevanju z energijo, ohranitvi kulturne dediščine, ne nazadnje k dobremu počutju obiskovalcev - planincev, ki obiščejo Uršljo goro.

V društvu beležijo povečano število gostov iz leta v leto. Glede na ocene društva to pomeni rast števila obiskovalcev za cca. 5000 vsako leto. Razlogov je več: odlična lega na meji med Koroško in Savinjsko regijo, nezahtevna rekreacijska pot do koče, raznoliki dogodki na Uršlji gori in v cerkvi Sv. Uršule, povečanje atraktivnosti pohodništva med vsemi generacijami ter promocija izvedene operacije in promocija Uršlje gore v raznovrstnih turističnih projektih. Obnova je prav gotovo dosegla ali celo presegla zastavljene cilje. Pridobljenih je bilo 33.000 EUR nepovratnih sredstev, kar znaša 56,35 % skupne vrednosti (58.548,13 EUR) upravičenih stroškov investicije.

Na dan predstavitvenega dogodka je bil, kljub slabšemu vremenu z meglo, vrh koroške lepotice, dobro obiskan; v dopoldanskem času je več kot 60 obiskovalcev (do konca dneva skoraj 100) z zanimanjem prisluhnilo promocijskim predstavitvam in z veseljem spilo brezplačen topel čaj z medom.
 
Petra Gregorc,
v vlogi koordinatorja EU projekt, moj projekt
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10462 4. 10. 2022