PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 1. december 2015, ob 12.30 uri

Prijateljstvo v zraku ali spomin na MAKALU 1975

Če je Jakob Aljaž 7. avgusta leta 1895 Slovence simbolno povzdignil na sam vrh slovenske dežele, jih je šesta jugoslovanska alpinistična odprava v začetku oktobra pred 40 leti povzdignila v sam svetovni vrh alpinizma.
V četrtek, 26. novembra 2015, smo v Slovenskem planinskem muzeju podoživeli ta zmagoslavni trenutek in v spominskem večeru skupaj s še živečimi člani takratne odprave in njihovimi sorodniki ter gosti obudili spomin na prelomnico v zgodovini himalajskih odprav. Večer je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim planinskim muzejem pripravil častni konzul republike Nepal v Sloveniji Aswin Kumar Shrestha, ki je poskrbel za zelo pester, etnološko obarvan kulturni program. V družbi predsednika Planinske zveze Nepala Angtsheringa Sherpe je vsem članom odprave in sorodnikom preminulih članov podelil tudi častna priznanja.

Gostje so nas v svojih govornih nastopih opozorili tudi na pomen ustanovitve šole za nepalske gorske vodnike v Manangu, katastrofalne posledice potresa v Nepalu in na kratko predstavili vtise z letošnje, jubilejne odprave Manang 2015.

Večer je minil v prijetnem prijateljskem vzdušju, prenapolnjenem s številnimi nostalgičnimi spomini udeležencev in obiskovalcev. Posebno presenečenje je bil film, ki se je predvajal v ozadju dogodka in ga je prav na tej odpravi posnel Radovan Riedl, posredovala pa ga je Televizija Slovenija. Ob tem so spomini kar vreli na dan, celo kakšna "mičkena" solzica je orosila kakšno oko. Film bomo v muzeju javno, "na velikem platnu" predvajali v petek, 29. januarja 2016 ob 18. uri.

Radi bi se zahvalili vsem soorganizatorjem dogodka, izvajalcem, udeležencem in obiskovalcem za ta čudovito izpeljan večer. V dvorani, ki premore 80 sedišč in okoli 20 stojišč, se nas je zvrstilo kar okoli 150.

S spominom na Nepal bomo nadaljevali tudi v januarju prihodnje leto saj pripravljamo poleg že omenjenega filmskega večera še potopisno predavanje Mance Čujež o popotresnem Nepalu (22. 1.), s Francijem Kokaljem pa se bomo podali z motorjem čez Pamir (15. 1.). V januarju bomo gostili še razstavo Miti in legende Triglavskega narodnega parka.

Natalja Štular, Elizabeta Gradnik, Nika Langus

Povezana novica:
40 let od vzpona na Makalu, prvi slovenski osemtisočak

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10617 28. 11. 2021