PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 28. marec 2016, ob 12. uri

Urban Novak in Marko Prezelj ime tedna na Valu 202

Ime tedna sta postala Urban Novak in Marko Prezelj, alpinista, ki sta skupaj z ameriško-francosko navezo preplezala prvenstveno smer 6173 metrov visoke gore Cerro Kishtwar v Indiji. Za izjemen dosežek sta prejela zlati cepin, najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu.
Ime tedna na Valu 202 sta 28. marca postala Urban Novak in Marko Prezelj, alpinista, ki sta skupaj z ameriško-francosko navezo preplezala prvenstveno smer 6173 metrov visoke gore Cerro Kishtwar v Indiji. Za izjemen dosežek sta prejela zlati cepin, najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu.

Kandidatki sta bili tudi: igralki Stannia Boninsegna, ki so ji pri Združenju dramskih umetnikov Slovenije podelil odličje Marija Vera za življenjsko delo, ter Milena Zupančič, igralka, ki so ji pri društvu slovenskih režiserjev podelili nagrado Bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

"Gora se ti zapiči v glavo in je ne spraviš iz nje, dokler ne prideš na vrh,” je Prezelj poudaril v pogovoru za Val 202, Novak pa o odmevnosti zlatega cepina dodal: "Kolega mi je rekel, da do nagrade ni vedel, da mi to zares plezamo. Mislil je, da hodimo malo na izlete." Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na tej povezavi.


Zlati cepin že sedmič v roke slovenskih alpinistov
Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu, sta tudi slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta skupaj s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem oktobra lani preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar v Indiji. To je že sedmi zlati cepin za Slovenijo v 24-letni zgodovini podeljevanja nagrade za najvidnejši alpinistični vzpon. Mednarodna komisija bo aprila nagradila še dva vzpona v nepalski Himalaji in enega v Patagoniji. Nagrado za življenjsko delo v alpinizmu letos prejme Poljak Voytek Kurtyka, Prezelj pa bo postal prvi alpinist na svetu s četrtim zlatim cepinom. Preberite več.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=10860 18. 9. 2021