PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 10. oktober 2016, ob 18.50 uri

Slovenska turnokolesarska pot (STKP) - zloženka

Junija 2016 se je uradno odprla 1800 kilometrov dolga krožna Slovenska turnokolesarska pot (STKP), ki vodi po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 109 kontrolnih točk, skupni vzpon pa znaša skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Edinstven projekt pri nas in širše v Evropi lahko spoznate tudi v sveže izdani zloženki.
Osnovna trasa Slovenske turnokolesarske poti tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog turnih kolesarjev, vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. Speljana je tako, da pogosto vodi mimo železniških postaj, s čimer želimo spodbuditi obiskovalce, da se do izhodišč večdnevnih etap pripeljejo in tudi vrnejo z vlakom.

PDF SLOVENSKA TURNOKOLESARSKA POT - ZLOŽENKA (3,69 MB)
 
Kolesarji na poti spoznajo pestrost slovenske vzpete pokrajine in številne pomembne točke planinske, narodopisne in tehnične zgodovine, kot so: Slovenski planinski muzej, Kugyjev spomenik, Alpski botanični vrt Juliana, Informacijsko središče TNP Dom Trenta, rudnik Idrija, turistični rudnik in muzej Mežica, spomenik štirim srčnim možem v Bohinju, Pocarjeva domačija, kakor tudi Ljubljanski grad, Sečoveljske soline, Grad Snežnik, Grad Podsreda, Puhov muzej v Juršincih, Hiša Stare trte itd. Pot poteka skozi turistična mesta Bohinj, Kranjska Gora, Štanjel, Piran in stara mestna jedra Ljubljane, Maribora, Idrije in Brežic.

Pot poteka mimo 109 kontrolnih točk, kolesarji z odtisom žigov v Dnevnik STKP dokažejo obisk. Med kontrolnimi točkami je tudi 52 planinskih koč. STKP je razdeljena na 41 etap. Dnevnik je mogoče kupiti v spletni Planinski trgovini PZS, na voljo so tudi že na določenih kontrolnih točkah. Cena dnevnika: 3,50 EUR.

Zloženka STKP
je trenutno na voljo na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani, kmalu pa jo bo najti tudi na turnokolesarskih odsekih planinskih društev in
nekaterih kontrolnih točkah.

-------------------------
Povezane novice:
Slovenska turnokolesarska pot (spletna stran)
Slovenska turnokolesarska pot
Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti

Marko, Pia in Andrej prvi dokončali Slovensko turnokolesarsko pot
Migaj raje z nami! po Slovenski turnokolesarski poti
Studio ob 17:00 na Slovenski turnokolesarski poti

prenosGENERALI zavarovalnica d.d. je podprla vzpostavitev varnejše Slovenske turnokolesarske poti.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11301 21. 5. 2024