PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 30. junij 2017, ob 15.10 uri

Sedem Slovencev v polfinalu EP Val di Fassa 2017

Za našimi reprezentanti so uspešne kvalifikacije evropskega prvenstva v težavnostnem plezanju v italijanskem Campitellu di Fassa. Od enajstih Slovencev se je v polfinale prebila sedmerica: Janja Garnbret, Mina Markovič, Vita Lukan in Mia Krampl v ženski ter Domen Škofic, Martin Bergant in Jernej Kruder v moški konkurenci. Sobotni polfinale in finale lahko v živo spremljate prek spleta.
Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnosti Slovenijo zastopa 11-članska posadka slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je danes uspešno nastopila v kvalifikacijah. V jutrišnji polfinale se je uvrstila sedmerica: štiri dekleta in trije fantje.

Najuspešnejša v kvalifikacijah in edina z vrhovoma obeh kvalifikacijskih smeri v ženski konkurenci je bila Janja Garnbret (Šaleški AO), aktualna svetovna prvakinja, evropska podprvakinja ter skupna zmagovalka svetovnega pokala 2016 v težavnosti. Med najboljšimi je bila tudi branilka naslova evropske prvakinje Mina Markovič (ŠPK Plus), ki si je v kvalifikacijah priplezala peto mesto. V polfinale sta se uvrstili tudi novinki na članskem evropskem prvenstvu, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) s 14. in Mia Krampl (AO PD Kranj) s 16. mestom, ki sta nase opozorili že z žlahtnimi odličji v mladinski konkurenci.

V moški konkurenci si je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), skupni zmagovalec svetovnega pokala 2016 v težavnosti, z enim kvalifikacijskim vrhom priplezal drugo mesto, z obema vrhovoma je bil od njega boljši le Francoz Romain Desgranges. V polfinale sta napredovala tudi Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), 16. oz. 23. v kvalifikacijah. 

slovenska_reprezentanca_v_sportnem_plezanju_ep_tezavnost_2017
Slovenska izbrana enajsterica na evropskem prvenstvu 2017 v težavnosti: spredaj športne plezalke Janja Garnbret, Urška Repušič, Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Veronika Meke in Tjaša Kalan, zadaj plezalci Martin Bergant, Domen Škofic, Jernej Kruder in Milan Preskar, ob strani trenerji Urh Čehovin, Luka Fonda in Gorazd Hren. (foto SCT)

Tik pod robom polfinala je s 27. mestom ostala Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) je dosegla 33. in Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) 39. rezultat med 59 tekmovalkami v težavnosti. V moški konkurenci 65 tekmovalcev je Milan Preskar (PK Škofja Loka) zasedel 47. mesto.

"Za nami so uspešne kvalifikacije. Predvsem Janja in Domen, ki sta bila malo v negotovosti glede forme, sta dobila lepo potrditev pripravljenosti, Janja je edina, ki je preplezala obe smeri do vrha, tudi Domen je zelo zadovoljen z drugim mestom. Mina je bila peta, plezala je dobro, a ne popolno, zato verjamem, da bo v polfinalu lahko stisnila še kaj več. Zelo sem zadovoljen tudi z mladinkama, Vito in Mio, medtem ko so Tjaša, Urška in Veronika odplezale slabše, kot sem upal. Poleg Domna je pri fantih Martin pokazal, da je dobro pripravljen, prav tako Kruder, sicer balvanist, ki je odplezal nad mojimi pričakovanji, Milan pa je imel malo smole. S celotnim izkupičkom in
sedmimi polfinalisti sem zadovoljen, čeprav sem še od katere od deklet pričakoval, da sodi v polfinale," je nastope svojih varovancev ocenil Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Polfinale in finale sta na sporedu v soboto, 1. julija, v živo ju lahko spremljate prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje.

 Urnik EP v težavnostnem plezanju Val di Fassa 2017

 Sobota, 1. julij
 11.15 polfinale ženske in moški (prenos V ŽIVO
 21.00 finale ženske in moški (prenos V ŽIVO)
 sledi podelitev medalj

Nekaj reprezentantov je danes tekmovalo tudi v hitrostnem plezanju, predvsem zaradi uvrstitve v kombinaciji disciplin. Garnbretova je dosegla 32., Repušičeva 38., Markovičeva 41. mesto, Kruder 34. in Škofic 40. mesto. Sezona evropskih prvenstev se bo sklenila avgusta, ko bo v Münchnu finale svetovnega pokala v balvanih in prvenstvo stare celine v, poleg težavnosti in hitrosti, tretji disciplini tekmovalnega športnega plezanja. Kombinacija vseh treh disciplin bo na sporedu poletnih olimpijskih iger Tokio 2020.

Uspešno naprej!

Manca Čujež

EP_2017_bener

-------------------------
Povezana novica:
Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko

------------------------
Medijske objave:
S kvalifikacijami začetek EP v težavnosti (STA)

Garnbretova brezhibna v kvalifikacijah, Škofic z drugim dosežkom (STA)
Janja Garnbret edina do vrha - in to dvakrat! (Delo)
Sedem Slovencev v polfinalu Campitella (Delo)
Plezalci na evropskem prvenstvu (Gorenjski glas)
S kvalifikacijami začetek EP v težavnosti (Primorski dnevnik)

Sedem naših v polfinalu EP (Friko.si)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11885 15. 4. 2024