PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 23. februar 2018, ob 9. uri

Že več kot 50 okolju in družinam prijaznih planinskih koč

Na 7. konferenci planinskega gospodarstva, ki je bila 3. februarja 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je PZS podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča ter podaljšala veljavnost že podeljenih certifikatov, s katerimi se lahko skupno pohvali 51 planinskih koč.
Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so gostoljubna postojanka planincev večinoma v toplejših mesecih, več kot tri četrtine, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih, pa je stalno ali občasno odprtih tudi pozimi. Za spodbudo k manjši okoljski obremenitvi gorskega sveta ter privabljanju otrok in staršev na koče Planinska zveza Slovenije podeljuje certifikata okolju (od leta 2012) in družinam prijaznina planinska koča (od 2013), s katerima se lahko skupno pohvali že 51 slovenskih koč, tudi novinke, ki so certifikate prejele februarja na 7. konferenci o planinskem gospodarstvu.

Planinske koče s svojim obratovanjem pomenijo tudi obremenitev za okolje, zato je potreben kompromis med udobjem in skrbjo za okolje, saj tuši, ogrevane sobe in velik izbor jedi povzročijo več odpadkov ter večjo količino odpadnih vod, porabo energije in potrebo po transportu. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Obisk gora z otroki je hkrati priložnost za varnejše uvajanje najmlajših v gorski svet, za odrasle pa za drugačno doživljanje gora.

certifikat_dppk_oppk_foto_manca_cujez
Znak družinam in okolju prijazne planinske koče (foto Manca Čujež)

Za pridobitev certifikata okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje, obiskovalcem pa certifikat sporoča, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči. Osebje družinam prijaznih planinskih koč se v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; otrokom prilagojena opremljenost koče (otroški stolčki, podstavki, varovala, otroški kotiček z igrali itd.) in prilagojene otroške porcije; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

2018_Dobitniki_cetifikata_OPPK_foto_Dusan_Prasnikar
Letošnji prejemniki certifikata okolju prijazna planinska koča z Dragom Dretnikom in Bojanom Rotovnikom (foto Dušan Prašnikar)

Certifikat okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so v začetku februarja iz rok predsednika PZS Bojana Rotovnika in vodje Svetovalne pisarne PZS Draga Dretnika prejeli:

Veljavnost certifikata okolju prijazna planinska koča imajo podaljšane naslednje koče: Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Planini pri Jezeru (PD LPP), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič), Poštarski dom na Vršiču (PD PTT Ljubljana), Roblekov dom na Begunjščici (PD Radovljica) in Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).

2018_Dobitniki_certifikata_DPPK_foto_Dusan_Prasnikar
Prejemniki certifikata družinam prijazna planinska kolča za obdobje 2018-2021 (foto Dušan Prašnikar)

Letošnji prejemniki certifikata družinam prijazna planinska koča so:

Podaljšanje veljavnosti certifikata družinam prijazna planinska koča so prejeli: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Blegošu (PD Škofja Loka), Koča na Planini pri Jezeru (PD LPP), Koča na Planini Razor (PD Tolmin), Koča pri Jelenovem studencu (PD Kočevje), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica), Kosijev dom na Vogarju (PD Železničar Ljubljana), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič) in Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).

>>> Seznam vseh koč, prejemnic certifikatov, je objavljen na spletni strani PZS.

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12401 19. 7. 2024