PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 12. september 2018, ob 22.15 uri

Paraplezalca Tanja Glušič in Gregor Selak v finalu SP Innsbruck 2018

Oba predstavnika slovenske paraplezalne reprezentance na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju, Tanja Glušič in Gregor Selak, sta si z odličnim nastopom v kvalifikacijah priplezala uvrstitev v finale, ki je na sporedu v četrtek popoldne.
Vzporedno s svetovnim prvenstvom v športnem plezanju poteka tudi svetovno paraplezalsko prvenstvo. Slovenske barve pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika zastopata Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2 in Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3.

Gregorju Selaku (Društvo za razvoj plezalne kulture), nekdanjemu članu mladinske plezalne reprezentance, so leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot nadaljuje kot paraplezalec. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Parizu leta 2016 je 29-letni Škofjeločan dosegel bronasto kolajno, v torkovih kvalifikacijah v Innsbrucku pa se z vrhom v prvi smeri in tretjo najvišjo višino v drugi smeri s tretjim mestom že uvrstil v finale. V finale se uvrstijo štirje najboljši tekmovalci, v kvalifikacijah se je najbolje odrezal branilec naslova Francoz Romain Pagnoux.

innsbruck_gregor_selak_kvalifikacije_sytse_van_slooten
Tako Gregor Selak (na fotografiji) kot Tanja Glušič napredujeta v finale SP s tretjim dosežkom v kvalifikacijah (foto Sytse van Slooten)

Gluho-slepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne) je v močni konkurenci na sredinih kvalifikacijah prav tako dosegla vrh prve smeri in tretjo najvišjo višino druge smeri, kar jo skupaj z japonsko tekmico uvršča na tretje mesto. 22-letna Prevaljčanka je leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Gijónu osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, v Parizu pa ni nastopila. Na Tirolskem v finale kot vodilna vstopa Britanka Abigail Robinson.

Glušičevo finale čaka v četrtek ob 12.30, Selaka pa ob 14.30. Prenos finala lahko v živo spremljate na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Uspešno v finalu!

Manca Čujež
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12844 3. 7. 2022