PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 1. avgust 2018, ob 13. uri

Izboljšanje energetske učinkovitosti planinskih objektov: pohodni ekotabor od koče do koče

Pohodni ekotabor od koče do koče je bil namenjen mladim (študentom in dijakom), da spoznajo energetske in okoljske značilnosti objektov na primeru planinskih koč. Želja je, da udeleženci s tem postanejo ambasadorji ekoobjektov in pridobljeno znanje prenašajo na ostale člane društev, predvsem na mlajše generacije (osnovnošolce). Tabora se je udeležilo 12 mladih iz sedmih planinskih društev, od katerih ima šest društev tudi v lasti planinsko kočo.
Tabor je potekal od ponedeljka, 9., do srede, 11. julija 2018. Pot nas je vodila od Žirovnice preko osrednjega dela Karavank do Begunj, kjer se je končala. Za prevoz smo uporabili javni transport (iz Ljubljane in nazaj vlak in iz Begunj do Jesenic lokalni avtobus) in s tem v praksi uporabili trajnostno obliko mobilnosti.

Na poti smo si ogledali štiri planinske koče: Valvasorjev dom pod Stolom, Prešernovo kočo na Stolu, Dom pri izviru Završnice in Roblekov dom na Begunjščici. V načrtu je bil še ogled Planinskega doma na Zelenici, a je bilo vreme predeževno.

pohodni_ekotabor_valvasorjev_dom_foto_dusan_prasnikar
Udeleženci pohodnega ekotabora na Valvasorjevem domu pod Stolom (foto Dušan Prašnikar)

Najbolj obsežen sklop smo imeli prvi dan v Valvasorjevem domu pod Stolom. V popoldanskem času je bilo izvedena delavnica na temo energetske in okoljske učinkovitosti planinskih koč. V prvem delu je strokovni delavec PZS Dušan Prašnikar predstavil certifikat okolju prijazna planinska koča, ki se podeljuje kočam, ki v zadostni meri poskrbijo, da so koče prijazne do okolja. Skupaj smo pregledali in se pogovorili o kriterijih za dosego certifikata. Sledilo je predavanje o energetski učinkovitosti planinskih koč, ki je vključevalo ekonomiko energentov in enostavne energetske ukrepe. Delavnico je vodil energetski svetovalec mreže ENSVET Patricjo Božič. Delavnica je vključevala tudi ogled same koče z razlago energetske situacije v tej koči. Hkrati je Valentin Rezar, predsednik PD Radovljica, ki je lastnik koče, pojasnil tudi ostale okoljske vidike koče. Koča ima namreč pridobljen certifikat okolju prijazna planinska koča, tako kot tudi še dve koči na poti. Obsežnejši ogled in pogovor o okoljskih in energetskih značilnostih koče smo opravili še na Roblekovem domu na Begunjšici.

pohodni_ekotabor_predavanje_foto_dusan_prasnikar
Predavanje o energetski učinkovitosti planinskih koč (foto Dušan Prašnikar)

Poleg vsebinskega dela je bil pomemben del tabora tudi druženje, saj se večina udeležencev pred tem ni poznala in jih je tabor zbližal in jih še dodatno motiviral za obisk gora. Na poti smo osvojili Stol, najvišji vrh Karavank, in nekateri tudi vrh Begunjščice. Prvi dan pa smo skupaj stopili še do Ajdne, arheološke in razgledne točke. Zadnji dan na spustu v dolino nas je sicer delno spremljal dež, a to ni pokvarilo veselja ob prehojeni poti in novih spoznanjih.

Dušan Prašnikar,
vodja projekta
https://www.pzs.si/novice.php?pid=12967 16. 4. 2021