PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 22. maj 2019, ob 8.30 uri

Živeti gore | fotografska razstava Irene Mrak

Avtorica fotografij dr. Irena Mrak je raziskovalka, profesorica na Visoki šoli za varstvo okolja, alpinistka in podpredsednica Planinske zveze Slovenije. V poklicnem in zasebnem življenju se posveča goram, pri čemer nastajajo tudi čudovite fotografije.
Vabimo na odprtje fotografske razstave

Živeti gore

četrtek, 23. maja ob 11. uri; 
Razstavišče Gaudeamus, Visoka šola za varstvo okolja Velenje


Dr. Irena Mrak (1973) je iz geografije diplomirala, magistrirala in doktorirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot Fulbrightova
štipendistka je bila na podoktorskem študiju na univerzi Montana v ZDA. Živi v Tržiču, deluje kot raziskovalka in predavateljica. Na Visoki šoli za varstvo okolja je nosilka predmeta Načrtovanje in razvoj zavarovanih območij na dodiplomskem študiju in predmetov Trajnostni razvoj zavarovanih območij, Sonaravni turizem in rekreacija ter Projektno in raziskovalno delo na magistrskem študiju. Je članica več strokovnih teles in združenj, nosilka ali sodelavka znanstvenih projektov in avtorica številnih znanstvenih ter strokovnih objav.

Kot geografinja proučuje gorske ekosisteme, opozarja na njihovo posebno občutljivost in se dejavno zavzema za varstvo gorske narave. Med njenimi alpinističnimi dosežki je več kot 800 preplezanih smeri v Sloveniji, Evropi, Južni Ameriki in Aziji. Njena posebna ljubezen je Himalaja, ki pa bi bila ob vzponu na Makalu leta 2014 zanjo skoraj usodna.

Himalajska nesreča je pustila posledice na njenem vidu, zato zanjo še toliko bolj velja, da je fotoaparat njeno tretje oko. Trenutno uporablja dve »tretji očesi«: Nikon D80 Digital SLR in Nikon Coolpix W300.

Fotografski arhiv Irene Mrak je zelo obsežen, naša razstava pa se osredotoča na izbrane podobe gorskih pokrajin, ki jih je doživela. Na Ireninih fotografijah opazimo občutek za kompozicijo, predvsem pa iz njih razberemo tankočutno zaznavanje in občudovanje dela stvarstva, ki ji pomeni največ.

PDF Vabilo

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13439 2. 12. 2021