PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 17. avgust 2019, ob 12.15 uri

Pet Slovencev napredovalo v kombinacijo SP v Hačiodžiju

Šesti tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju na Japonskem je bil v znamenju hitrostnega plezanja, kjer je Janja Garnbret s časom 9,1 s postavila nov osebni in ženski državni rekord. V kvalifikacije kombinacije svetovnega SP napredujejo poleg prve favoritinje Garnbretove še Mia Krampl, Lučka Rakovec, Vita Lukan in Jernej Kruder.
V hitrostnem plezanju, ki ni slovenska paradna disciplina, se je na Japonskem pomerilo sedem slovenskih kombinatorcev. Med dekleti je bila najhitrejša Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je s časom 9,157 za 31 stotink izboljšala svoj osebni rekord v hitrosti in postavila nov najboljši slovenski ženski dosežek v tej disciplini. Med 83 tekmovalkami je bila druga najboljša Slovenka Lučka Rakovec (PK FA) na 47. mestu (10,774 s), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) se je uvrstila na 65. (14,511 s) in Mia Krampl (AO PD Kranj) na 69. mesto (15,119 s).

V moški konkurenci se je najbolje odrezal Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki je s časom 7,569 s dosegel 50. mesto med 96 tekmovalci, Anže Peharc (AO PD Kranj) se je s časom 9,009 s uvrstil na 76. in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) s časom 9,786 s na 83. mesto.

Zmnožek rezultatov v vseh treh diciplinah (balvani, težavnost in hitrost) je odločil tudi o dvajseterici v ženski in moški konkurenci, ki si je priplezala nastop v kvalifikacijah kombinacije. Za prvo favoritinjo Garnbretovo, ki je na Japonskem že postala svetovna prvakinja v balvanskem in težavnostnem plezanju, ni bilo dvoma o napredovanju, med dekleti pa ji bodo delala družbo še Kramplova (napredovala je kot 6. v kombinaciji), Rakovčeva (11.) in Lukanova (20.). Med fanti bomo imeli v kombinaciji le enega predstavnika, najboljšega slovenskega kombinatorca Kruderja, ki si je zagotovil nastop v kombinaciji s skupno 17. mestom, žal pa se ni uspelo kvalificirati Škoficu (26.) in Peharcu (44.).

Dekleta kvalifikacije kombinacije čakajo že jutri, 18. avgusta, za medalje pa se bodo borile v torek, moški se bodo v kvalifikacijah pomerili v ponedeljek, finale pa je na sporedu v sredo. Dvajseterico torej čakajo tri preizkušnje v razponu sedmih ur, in sicer se bodo najprej pomerili v hitrosti, sledijo trije balvanski problemi, zadnja pride na vrsto smer v težavnosti.  V finale se jih bo uvrstilo osem z najnižjim zmnožkom rezultatov v posamezni disciplini, prvih sedem pa si jih bo zagotovilo vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020, kjer bo na sporedu enak format tekmovanja v tej kombinirani disciplini.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:

------------------------
Medijske objave:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13654 28. 11. 2021