PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 19. avgust 2019, ob 12. uri

Jernej Kruder v kombinaciji SP predaleč od olimpijskih iger

Potem ko si je Janja Garnbret že včeraj zagotovila vozovnico za olimpijske igre Tokio 2020, se je danes v kvalifikacijah kombinacije svetovnega prvenstva v Hačiodžiju pomeril tudi Jernej Kruder, a se mu v močni konkurenci ni uspelo uvrstiti v jutrišnji finale oz. si priplezati mesta na olimpijadi prihodnje leto. Naslednja priložnost bo novembra v Franciji.
V boju za finale kombinacije in olimpijske kvote je po dekletih še moške čakal plezalni triatlon. V sedmih urah so nastopili v treh disciplinah - najprej v hitrosti, nato si jih čakali štirje balvanski problemi, kot zadnja smer v težavnosti. Končno uvrstitev je določil zmnožek uvrstitev v vseh disciplinah. Najbolje se je odrezal Nemec Alexander Megos (17) pred Avstrijcem Jakobom Schubertom (60) in Japoncem Tomoo Narasakijem (112).

sp_2019_jernej_kruder_kombinacija_foto_manca_ogrin
Jernej Kruder se je veselil vrha balvana v kvalifikacijah kombinacije, žal pa ne tudi vozovnice za olimpijske igre (foto Manca Ogrin)

Edini slovenski predstavnik v moški konkurenci Jernej Kruder (1638) je bil v hitrosti s časom 7,295 s trinajsti, na balvanih z dvema vrhovoma in tremi conami deveti in v težavnosti z višino 29+ štirinajsti, kar mu je prineslo uvrstitev na skupno 16. mesto. "Zelo sem utrujen in zadovoljen s svojim plezanjem, a tudi malo razočaran, saj se rezultatsko na koncu ni izšlo. Imel sem dovolj sreče v hitrostnem plezanju, res nesrečo pri balvanih in tudi v težavnosti nisem naletel na pravi stil smeri, tako da tudi tam rezultat ni bil dober in na žalost zmnožek na koncu ni bil dovolj dober, da bi se lahko danes kaj preveč veselil," je vtise strnil 28-letni Celjan.

Kruder je z mislimi že pri naslednji priložnosti za lov na olimpijsko vozovnico: "V naslednjih treh mesecih me čaka še veliko dela in veliko živcev bo šlo za to, saj imamo novembra v Toulousu naslednjo izbirno tekmo. Nič, glavo pokonci in upam, da bo tam bolje!" Na svetovnem prvenstvu na Japonskem je najuspešnejši slovenski kombinatorec svoj najboljši dosežek zabeležil v svoji paradni disciplini, balvanskem plezanju, kjer se je uvrstil na 10. mesto.

sp_2019_kombinacija_kruder_foto_manca_ogrin
Kruder z mislimi že pri naslednji kvalifikacijski tekmi za OI v Franciji (foto Manca Ogrin)

"V moški konkurenci so razlike zelo majhne, vse gre na nož. Jernej mislim, da je dal od sebe vse, kar je lahko dal, in pristal na 16. mestu, kar pomeni, da se bo za olimpijsko vstopnico boril na dodatnih kvalifikacijah v Franciji konec novembra. Kot sem povedal že za punce, dolg dolg dolg urnik tekmovanj je tudi pri njemu terjal davek, ampak ne glede na vse mislim, da se je res dobro boril," je Kruderjev nastop ocenil trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda

Edina slovenska športna plezalka, ki si je že zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto, je Janja Garnbret (Šaleški AO), ki jo po napornih tekmovalnih dneh in dveh osvojenih naslovih svetovne prvakinje - v balvanskem in težavnostnem plezanju - v Hačiodžiju jutri čaka še finale kombinacije. V ženski konkurenci so nastopile še tri kombinatorke: Mia Krampl (AO PD Kranj) si je priplezala 14. mesto, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) 16. in Lučka Rakovec (PK FA) 17. mesto.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:

------------------------
Medijske objave:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13657 25. 6. 2024