PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 10. december 2019, ob 9. uri

Lučka Rakovec finalistka Mladih upov 2019 - glasujte zanjo do 12. decembra

Med 20 finalisti akcije Mladi upi, mladimi nadarjenimi posamezniki s področja športa, umetnosti, znanosti in parašporta, je tudi 18-letna športna plezalka Lučka Rakovec, evropska prvakinja 2019 v težavnostnem plezanju in tekmovalka na mladinskih olimpijskih igreh Buenos Aires 2019. Z glasovanjem do 12. decembra do 12. ure ji lahko pomagamo priplezati na vrh!
18-letna Lučka Rakovec (PK FA) je najmlajša članica slovenske reprezentance v športnem plezanju in ena od dveh Slovenk, ki sta krojili zgodovino tega športa z nastopom na olimpijskih igrah za mlade, ko so prvič vanje vključili tudi športno plezanje. Je ena najbolj perspektivnih športnih plezalk v Sloveniji ta hip. V naporne treninge je pripravljena vložiti veliko truda, posledično pa se uspehi vrstijo drug za drugim. Četudi so ji olimpijske igre Tokio 2020 za las spolzele iz rok, ima v mislih že OI Pariz 2024, potem ko je letos osvojila naslov evropske prvakinje v težavnostnem plezanju in pred domačimi navijači v Kranju s težavnostnim bronom premierno stopila na oder za zmagovalke v članski konkurenci.

Od 20 finalistov jih bo najmanj 6, ki jih bo izbrala strokovna komisija, prejelo finančna sredstva za razvoj svojega talenta, enemu izmed njih pa boste s svojim glasom pomagali prav vi! Glasovanje poteka do 12. decembra 2019 do 12. ure na spletni strani Mladi upi >>>. Za glasovanje, ki je mogoče enkrat dnevno, se je treba registrirati. Prejemniki finančnih sredstev bodo znani 15. decembra 2019 po 15. uri.

lucka_rakovec_mladi_upi_foto_mateja_jordovic_potocnik
Za Lučko Rakovec lahko svoj spletni glas oddate do 12. decembra >>> (foto Mateja Jordovič Potočnik/Mladi upi)

S športnim plezanjem se je seznanila v drugem razredu osnovne šole, čeprav je svoje plezalne sposobnosti kazala, še preden je dobro shodila. "Od tistega dne, ko sem prvič prišla v telovadnico s plezalno steno, to je bilo na moji osnovni šoli, je moje življenje povezano s športnim plezanjem. To je bila ljubezen, ki traja še danes, ko sem stara 18 let. In, ko se ozrem nazaj, nikoli ne bi storila drugače, plezanje je moje življenje, moja strast, moj način premagovanja težkih trenutkov, moje sproščanje," pravi Lučka.

Pred štirimi leti se je z nastopi na tekmah evropskega pokala in svetovnega mladinskega prvenstva začela vključevati v vrhunski šport in osvojila že nešteto medalj. Sama pravi, da je do zdaj najbolj ponosna na svojo udeležbo na olimpijskih igrah mladih v Argentini, kjer je bila ena od dveh Slovenk, ki sta se udeležili tekmovanja. "Te igre so bile tudi prelomnica za športno plezanje, saj je bilo plezanje prvič na programu olimpijskih iger. In za vedno bom v zgodovini športnega plezanja v Sloveniji zapisana kot ena izmed prvih dveh slovenskih tekmovalk udeleženk v športnem plezanju," pravi mlada športnica. Zaradi tega je dodatno motivirana, da se še bolj posveti treningom in se uvrsti tudi na olimpijske igre v Parizu 2024.


-------------------------
Povezane novice:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13929 15. 7. 2024