PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 5. april 2020, ob 9. uri

Gorniški film doma (5) Tista lepa leta

Iskrivi in dobrodušni devetdesetletnik Rado Kočevar pripoveduje, kako so ga pred skoraj petinsedemdesetimi leti tako očarale gore, da je postal eden najboljših alpinistov svojega časa, ki s svojim nekajletnim intenzivnim delovanjem, velikimi plezalnimi uspehi in potem nenadnim zatonom predstavlja svojevrsten fenomen v zgodovini slovenskega alpinizma.
Takoj po koncu druge svetovne vojne se je na Slovenskem izoblikovala generacija plezalcev, ki je korenito spremenila dotedanji pristop do slovenskega alpinizma. Zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje 6. stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. Ob vsem tem pa še vedno plezala tudi s predvojnimi vzorniki. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Centralnih Alp.

Rado Kočevar, Ciril Debeljak - Cic, France Zupan, Sandi in Danica Blažina ter mnogi drugi so bili tik pred tem, da dobijo vozovnico za Himalajo, a žal so obstali nekje vmes med slovenskimi Alpami in najvišjimi vrhovi sveta.

movie_symbol_of_video_camera_318_70088

Dokumentarni film Tista lepa leta si lahko ogledate v arhivu TV Slovenija.

tista_lepa_leta_2

Rado Kočevar je leta 2018 skupaj s Francetom Zupanom prejel priznanje Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu.

Planinska zveza Slovenije je izdala še knjigo Tista lepa leta: Spomini Rada Kočevarja. Avtorja sta Rado Kočevar in Mojca Volkar Trobevšek, nekaj odlomkov iz nadvse zanimive vsebine pa najdete tudi v spletni knjižnici S knjigo v gore:
koronavirus_pzs_bener
https://www.pzs.si/novice.php?pid=14229 23. 1. 2022