PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 13. april 2020, ob 9. uri

Gorniški film doma (7) Čopov steber - Prvič pozimi

Čopov steber v zimi 1968 je bil veliki finale Triglavske stene in uvod v glasbo sten vseh gorstev sveta. Danes tri prvenstvene smeri na tretji Zemljin pol (Makalu-Everest-Lotse) nosijo slovenska imena. V domačih stenah pa bo legendarni Čopov steber večno pripovedoval zgodbo o požrtvovalnosti, tovarištvu in vzdržljivosti svojih prvopristopnikov: Staneta Belaka - Šraufa, Aleša Kunaverja in Antona Sazonova - Tonača. Film iz arhiva Aleša Kunaverja in prijateljev na ogled postavlja Youtube kanal Plezarna.
Prvi "zimski Čop" je doslej najdaljša in najtrša zgodba v naših stenah, obenem pa je to tudi eno najlepših dejanj slovenske Gorske reševalne službe. Sedemdeset reševalcev iz vse Slovenije se je zgrnilo v plazovite triglavske strmine, kjer je pet dni neusmiljeno snežilo, a trije alpinisti so kljub temu po osmih dneh presrečni zavriskali vrh stene. To so bili: Stane Belak - Šrauf, Aleš Kunaver in Anton Sazonov - Tonač.

Stane Belak - Šrauf (1940-1995) je bil prvi Slovenec na vrhu prvega slovenskega osem tisočaka (Makalu 1975). Štiri leta pozneje je stal na vrhu Everesta. Aleš Kunaver (1935-1984) je bil vodja prvega rodu slovenskih himalajcev. Vodil je šest odprav, na katerih so v petnajstih letih (Trisul 1960-Makalu 1975) naši alpinisti iz himalajskih začetnikov zrasli v najboljše alpinistično moštvo na svetu. Ta dosežek v svetovni zgodovini alpinizma nima primerjave. Anton Sazonov - Tonač (1937) je gorski reševalec in gorski vodnik, bil je član šestih odprav v tuja gorstva in vodja odprave na Trisul in na Spitzberge, leta 2020 je prejel priznanje PZS za življenjsko delo v alpinizmu.

Čopov steber v zimi 1968 je bil veliki finale Triglavske stene in uvod v glasbo sten vseh gorstev sveta. Danes tri prvenstvene smeri na tretji Zemljin pol (Makalu-Everest-Lotse) nosijo slovenska imena. V domačih stenah pa bo legendarni Čopov steber večno pripovedoval zgodbo o požrtvovalnosti, tovarištvu in vzdržljivosti svojih prvopristopnikov. Izjemno dejanje, ki že samo po sebi pove dovolj. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam omogočili, da ob zanimivi slikovni, video- in avdiopredstavitvi lahko vzpon podoživimo tudi danes - poleg akterjev vzpona še Dušici Kunaver, Tonetu Sazonovu - Tonaču (še enkrat) in Borku Radeščku ter Radovanu Riedlu in Francetu Zupanu. (vir: Plezarna)

movie_symbol_of_video_camera_318_70088

Dokumentarni film Čopov steber - Prvič pozimi iz arhiva Aleša Kunaverja in prijateljev si lahko ogledate na Youtube kanalu Plezarna.


https://www.pzs.si/novice.php?pid=14254 25. 1. 2022