PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 14. avgust 2020, ob 15. uri

Marjan Zupančič ne bo več podiral rekorda SPPja

Najstarejšo slovensko vezno pot Slovensko planinsko pot je v manj kot tednu dni prehodil oziroma bolje rečeno pretekel gorski tekač Marjan Zupančič in postavil nov osebni, kot tudi rekord poti.
Slovensko planinsko pot, ki je dolga 617 kilometrov in ima 80 kontrolnih točk, povprečen planinec prehodi v 37 dneh, a gorskemu tekaču in lovcu na rekorde Marjanu Zupančiču uspe prej hitreje. Leta 2015 je postavil rekord poti, saj jo je pretekel v sedmih dneh, osmih urah in desetih minutah. 49-letni pravosodni policist pa se je odločil, da bo letošnje leto pravo za nov rekord. S pomočjo kolegov in ekipe mu je seveda uspelo. 617 kilometrov in 45 tisoč višinskih metrov je pretekel v šestih dneh, 12 urah in 58 minah, kar je kar 19 ur hitreje kot leta 2015 oziroma osem ur hitreje, kot je načrtovala njegova ekipa.

Zakaj ste se ravno letos odločili, da boste podirali svoj rekord?
Ker so letos zaradi epidemije koronavirusa odpovedana vse tekmovanja, smo se skupaj z organizatorji Alpe Adria trail cup odločili, da ponovno poskusim preteči Slovensko planinsko pot.

Kako ste pred začetkom pohoda nabirali kondicijo?
Na pot se nisem posebej pripravljal, sem treniral za tekmovanja za Trail Runing ter gorske teke sem pa že več kot trideset let v tekmovalnem ritmu....

Kdaj in kaj je bilo na poti najhuje?
Na poti mi je bilo najtežje že drugi dan v Kamniško-Savinjskih Alpah in sicer ponoči med Ojstrico in Kamniškim sedlom, ko mi je nagajal želodec. Trikrat nas je še dobil dež in slabo vreme, vendar smo s prijatelji skupaj premagali tudi to.

Poleg fizičnega napora je potrebna dobra psihična priprava. Ali vas je kdaj vmes zlomilo?
Na pot sem se letos podal že tretjič, zato sem približno vedel, v kaj se spuščam ter kaj me čaka. Vse težave smo rešili skupaj z podporno ekipo Alpe Adria trail cup ter prijatelji na poti. Na celotni poti se je zamenjalo oziroma sodelovalo več kot stopetdeset prijateljev.

Koliko km ste naredili na dan?
Dnevno sem pretekel približno sto kilometrov.
marjan_zupan_i_2

Koliko v tem času trpel vaš želodec?
Odvisno od težavnosti terena ter višinske razlike.

Koliko ste spali na poti?
Na celi poti sem spal štirikrat po približno štiri do pet ur.

Kakšni so bili odzivi na poti?
Na poti smo srečevali pohodniki in planince. Vsi so pozitivno spremljali dogodek, me je pa pozitivno presenetil velik odziv medijev. S tem se je tudi povečal pritisk name ter odgovornost, da moram priti do cilja.

Na kaj bi opozorili vse tiste, ki se podajo na SPP?
Tisti, ki se na pot še podajajo, jim svetujem, da je varnost na prvem mestu in šele potem ostalo. Hribi bodo počakali. Sam se že 35 let aktivno ukvarjam s športom in redno zahajam v hribe.

Mislite, da se rekord še lahko izboljša?
Sam se na pot po nove rekorde ne bom več podajal. Bom pa verjetno še kdaj šel po poti obuti spomine ter bolj počasi nabirat žige v dnevnik Slovenke planinske poti.

marjan_zupan_i_4Lastnica ženskega rekorda na Slovenski planinski poti je ultratekačica Katja Kegl Vencelj, ki je Marjana spremljala nekaj časa na poti. (foto: osebni Arhiv)


V naslednjih dneh bomo izpostavili še nekaj oseb, ki jih je letos navdahnila Slovenska planinska pot. Spremljajte nas!

Barbara Gradič Oset

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14485 16. 7. 2024