PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 16. september 2020, ob 0. uri

Evgen Bavčar na Čavnu, kamor so se povzpeli gibalno ovirani ter slepi in slabovidni

Prvo nedeljo v septembru na Čavnu tri v enem, tri akcije na eni koči. Gluhi so stregli na koči, ki so jo osvajali planinci akcije Gibalno ovirani gore osvajajo in pohodniki akcije Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti, ki so jo začeli letos februarja.
Akcija GOGO je potekala na štirih kočah v petih delih. Toliko kot je dni v letu je bilo udeležencev v akciji Gibalno ovirani gore osvajajo na štirih kočah. Prostovoljci, spremljevalci in pohodniki skupaj so na petih pohodih skupaj premagali preko 1000 km. Obiskali so Tamar, Boč, Čaven in Gradišče.
Planinsko društvo Ajdovščina nam je pripravilo dobrodošlico na izhodišču pohoda za slepe in slabovidne na Iztokovo kočo na Malih Golakih. Glasba je bila enkratna, rogljiček slasten in sok osvežujoč. Česa takega še nismo doživeli, to je bilo pravo presenečenje. Tako se je dan že začel posebno in korak je lahkotno stekel proti koči.
GOGO_pin_PZS_Caven_5
Tudi skupina pohodnikov akcije GOGO, ki je začela pot kasneje na drugem izhodišču je bila deležna enakega presenečenja.

Prostovoljci akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, so že v zgodnjih urah pripravljali vse potrebno za prihod gostov.

Naslednje presenečenje je bil parašportnik Matej Arh, ki je švignil mimo pohodnikov GOGO in so ga ujeli na koči, ko je že naredil potep po okoliških poteh.
Po dobro utrjeni gozdni poti so se med pogovorom vzpenjali do koče. Na razgledni točki so uživali v razgledu, ki ga je opisala Tanja Princes.

»Uživali smo v družbi članov PD Ajdovščina. Gostoljubje, ki so nam ga podarili je naredilo dan še lepši. Prelep je občutek, ko čutiš iskrenost in veselje ob skupnem druženju in veš, da to ni obveznost, temveč iskrena želja sodelovati in pričarati domačnost in doživetje tudi nam, ki sicer ne vidimo prelepih razgledov, čutimo pa toplino kraja in ljudi.
Srčno upam, da ste tudi vi, člani Planinskega društva Ajdovščina, ki ste bili z nami, uživali in vam bo kak trenutek ostal v lepem spominu. Društvu želimo še naprej uspešno delovanje, članom pa še veliko lepih doživetij v gorah in, da se še večkrat srečamo!« je zapisala planinka.

Pohod je bil tudi čas za smeh, klepet in pogovor. Planinka, ki za pomoč pri hoji potrebuje spremljevalca, saj ne vidi se je razgovorila, kaj ji pomenijo pohodi v hribe, kaj je za njo nagrada, ko pride na cilj? Rekla je tako:»Za vas, ki vidite je nagrada lep razgled, za mene je nagrada to, da lahko grem na pohod, da zmorem, da se nadiham svežega zraka, da poslušam in začutim marsikaj, kar vi, ki vidite sploh ne opazite. Vesela sem, ko sem od hoje utrujena. da čutim bolečine, ker je pač hoja v hribe napor. Vse to je meni nagrada in sem vesela, ker spoznavam ljudi, ki nam želite pomagati ...«

Pin_OPP_Caven_GSPK_SPP GOGO_pin_PZS_Caven_6
Dekle pri listanju jedilnika v kretnjah in mlad prostovoljec sedi na klopi za mizo, kjer sedijo odiskovalci, arhiv Pin/OPP

Na koči so postregli prostovoljci akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) in ni bilo omejitve, koga strežejo. Jedilniki so bili pripravljeni v brajici in kretnjah. Slepi so lahko samostojno naročali s pomočjo prilagojenega jedilnika. V pomoč za je bil tudi komunikacijski valjček sporočevalček, ki sporoča naročilo, plačilo ali ne potrebujem ničesar - uživam. Več o akciji lahko preberete na povezavi tukaj.

»Prostovoljcev v akciji GSPK je tokrat na Čavnu bilo pet, trije natakarji in dve tolmački. Obiskovalcev je bilo veliko, komunikacijskih ovir pa večinoma ni bilo. Preden bi se pridružili gibalno ovirani ter slepi in slabovidni, smo se lahko ustavili pri kaki mizi, kjer so spraševali po informacijah o akciji in prosili, da bi jih naučili kako kretnjo. Najmlajši so se pri tem še največ zabavali. Nekaterim pohodnikom smo tudi dodelili ime v kretnji. Skupina pohodnikov je povedala, da je prišla na Čaven, ker je vedela, da bo akcija, ena izmed njih pa je na telefonu imela tudi aplikacijo spletnega slovarja slovenskega znakovnega jezika, tako da je v kretnji znala povedat vse kar je želela. Ko pa je prišla ura kosila in za otvoritev je bil gneča pri serviranju hrane in pijače. Otvoritev je spremljala tudi tolmačka slovenskega znakovnega jezika. Z oskrbnikom koče Dejanom ter ekipo smo se ujeli, če pa bi imeli nekaj več časa, bi se lahko boljše spoznali. Z delom smo zaključili ko hrane v kuhinji ni bilo več! Zaključek akcije, kjer se bodo zbrali prostovoljci, ki so sodelovali v akciji čez celo leto bo na Mrzlici, 3. in 4. oktobra.« Martina Sosič 

GOGO_pin_PZS_Caven_3 GOGO_pin_PZS_Caven__1_
Govorci pred Koči Antona Bavčerja na Čavnu, arhiv Pin/OPP

V kratkem programu, ki so ga pripravili prostovoljci so svoje besede namenili predsednik PD Ajdovščina, parašportnik Matej Arh, ki je povedal, da mu gore veliko dajejo in da so mu tudi nekaj vzele. Zbrane je pozdravil, predsednik DGN severne Primorske, direktor generalnega sponzorja H-bit d. o. o. in zaključil ambasador Evgen Bavčar, ki se je zahvalil, za povabilo k sodelovanju v akciji.
Ob spremljavi orglic sta planinski ubrano zapeli pesem Življenje je lepo. In čutili smo lepoto od znotraj. Za kulturni del so s pesmijo poskrbele tudi skavtinje. Za prevod v ktretnje je poskrbena tolmačka slovenskega znakovnega jezika.
Zahvaljujemo se občini Ajdovščina za vso medijsko podporo in urejeno cesto na Čaven. Tudi z električnim invalidskim vozičkom je bilo brez težav prispeti do koče.

GOGO_pin_PZS_Caven__2_ GOGO_pin_PZS_Caven_4
Dekleti pojeta pred mikrofonom in slika terase pred kočo, arhiv Pin/OPP

Dogajanje na koči je spremljala tudi novinarka Primorskih novic Alenka Tratnik. Izpod njenega peresa je nastal članek, ki je dosegljiv na povezavi tukaj.

Izjave obiskovalcev, Čaven 6. september 2020:

»Super akcija! Letos v hribe še raje hodim, sploh na lokacije, kjer poteka akcija. Vredno truda, da si zgoraj v veseli družbi. Pridem še! Podpiram akcijo in si želim  še več podobnih akcij!«

»90 nas je z lepimi občutki zapustilo Kočo Antona Bavčerja na Čavnu. Lahkotno smo hodili, pa ne le zato, ker nas je pot vodila navzdol, ampak ker smo bili polni lepih vtisov, novih prijateljstev in klepet je vodil v smer, da bomo spet skupaj dosegali cilje.«


 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14552 15. 4. 2024