PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 20. julij 2021, ob 8. uri

Kateri ukrepi veljajo pri prenočevanju v planinskih kočah v Sloveniji?

Slovenija je raj za planince. Po slovenskih gorah in hribih je speljanih 10 tisoč kilometrov planinskih poti, ki vodijo do 179 planinskih koč in zavetišč. Za obisk in prenočevanje v planinskih kočah veljajo od 15. julija določena pravila za omejitev širjenja epidemije koronvirusa.
Planinske koče so po večini odprte (na spletni strani www.pzs.si/koce.php si pred obiskom preverite odprtost), ki poleg prenočevanja nudijo tudi gostinske dejavnosti, kot sta priprava in strežba jedi.

Alja_ev_dom_v_Tamarju_manca_Ogrin
Aljažev dom v Vratih je vključen v rezervacijski sistem. (Foto: Manca Ogrin)

Ko se boste torej odpravili na pot in imate namen prenočevati v koči, je najprej potrebno poklicati oskrbnika in rezervirati prenočevanje. Trenutno je v Sloveniji v rezervacijski sistem preko spleta vključenih 14 planinskih koč (več na slednjem linku), za vse ostale koče pokličite oskrbnike in se dogovorite za prenočevanje.
Še vedno je obvezna uporaba maske v zaprtih javnih prostorih.
Za spanje v koči je potreben pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani - PCR test ne sme biti starejši od 72 ur, HAG test ne sme biti starejši od 48 ur).
 Potrebno si je razkužiti roke pred vstopom in ob izstopu v prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost.
Načrtujte pot.
V gore se odpravite z nahrbtnikom z nujno planinsko opremo.

Za obisk gora velja načelo postopnosti od manj zahtevnega do zahtevnejšega; od nižjega do višjega. Prva planinska tura naj ne bo Triglav, prihranimo si ga poznejši del poletja, ko bomo dobro uhojeni in bolje fizično pripravljeni.
Okusno hrano in osvežilno pijačo dobite v planinski koči, v nahrbtniku je zgolj malica in nekaj tekočine.
→ Obujte lahke, poletne planinske čevlje. Svetujemo visoke, lahko polvisoke, sploh za noge nevajene hoje po planinski poti.

planinci_Foto_Barbara_Kelher
Foto: Barbara Kelher
V gore se odpravite zgodaj, ob štirih, petih in se na ta način skušajte izogniti poletnim nevihtam, ki jih spremljajo strele.
Smeti nesite v dolino in jih odložite v koše za smeti.
Pri prečenju planinskih pašnikov upoštevajte življenjski prostor živali, ki se tam pasejo. Opazujte jih od daleč. Če imate s sabo pasje kosmatinčke, jih privežite na povodec.
Če pridete do pretrgane jeklenice in pot ni varna za prečenje, obrnite; če se ne počutite dobro ali pa imate slab dan; se usedite, zadihajte, poglejte naravo okrog sebe in se z nasmehom vrnite; če izgubite markacije, se vrnite po isti poti nazaj.

Pripravila Barbara Gradič Oset

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15113 23. 10. 2021