PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Planinsko društvo Radovljica

VrstaPlaninsko društvo
MDOMDO PD Gorenjske
 
Naslov Ulica Staneta Žagarja 2B
4240 Radovljica
 
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
46,348779
14,170552
 
Naslov za
pošiljanje pošte
Ulica Staneta Žagarja 2B
4240 Radovljica
 
Društvena pisarnaUlica Staneta Žagarja 2B
4240 Radovljica
Telefon
Uradne ureOb sredah med 15. in 17. uro.
 
E-poštainfo@pdradovljica.si
Splethttp://www.pdradovljica.si
Telefon+386 (0)4 5315 544
 
PredsednikValentin Rezar
Tajnik
 
Davčna št.SI 3582863
Matična št.5162173000
TRRSI56 07000 0000022982 (Gorenjska banka d.d.)
ObčinaRADOVLJICA
Upravna enotaRadovljica
Statistična regijaGorenjska regija
Opis
PLANINSKO DRUŠTVO RADOVLJICA
V letu 2020 smo zabeležili 125-letnico delovanja Planinskega društva Radovljica.

10. marca 1895 je bilo v Klinarjevi gostilni na Linhartovem trgu v Radovljici ustanovljena Radovljiška podružnica Slovenskega planinskega društva. Področje delovanje je obsegalo velik del Gorenjske, vse do Bele peči. V prvih letih so predvsem markirali poti in gradili  planinske koče.

Planinsko društvo Radovljica je bilo temelj za kasneje ustanovljena planinska društva na Gorenjskem. Zgradili so več planinskih koč, deseta je bila Pogačnikov dom na Kriških podih, ki je še dandanes ponos radovljiških planincev.

Društvo danes upravlja s tremi planinskimi postojankami in sicer z Valvasorjevim domom pod Stolom, z Roblekovim domom na Begunjščici ter z Pogačnikovim domom na Kriških podih.

V društvu uspešno deluje več odsekov, v katerih se lahko udejstvujejo posamezniki različnih interesov in starostnih skupin. Za najmlajše se najdejo aktivnosti v športno plezalnem odseku in v mladinskem odseku, ki predstavlja kar četrtino članstva v društvu. Športno plezanje se med mladimi vse bolj uveljavlja, omeniti moramo Vito Lukan, ki na tekmovanjih dosega odlične rezultate. Večina mladih v društvu pa se z veseljem udeleži planinskih pohodov za otroke, ki se izvajajo vsak mesec med šolskim letom.

Mladi se lahko aktivno udejstvujejo tudi v alpinističnem odseku in čeprav vsi ne postanejo odlični alpinisti, je nabrano znanje od spremljanja vremenskih situacij do različnih snežnih in drugih razmer v naravi resnično bogastvo nabranih izkušenj, ki gorniku lahko koristijo vse življenje. Naši alpinisti plezajo odmevne smeri v Alpah, Himalaji in Andih.

Vse člane društva vabimo tudi k sodelovanju v markacijskemu odseku, kjer v zadnjih letih nujno potrebujemo sodelavcev, saj naše društvo skrbi za kar 60 km planinskih poti, ki jih je stalno potrebno čistiti, vzdrževati in popravljati.

Vsi se nam lahko pridružijo tudi na planinskih pohodih, ki jih organizira vodniški odsek. Izbira ciljev je zanimiva in marsikaterega vrha naši zvesti pohodniki ne bi sami obiskali nikoli.

Prav tako lahko odrasli sodelujejo pri upravljanju naših treh postojank. Vzdrževanje le-teh, sodelovanje pri organizaciji raznih dogodkov ali pa pomoč pri nošenju na Roblek v zimskih mesecih- za vzdrževanje kondicije; vsepovsod se nam lahko pridružite.

Torej je Planinsko društvo Radovljica tesno povezano z življenjem v Radovljici in širši okolici.

Prav vsak, ki je sodeloval v preteklosti ali ki sodeluje danes je pripomogel k uspešnemu delovanju društva.

Delo društva smo opisali v zborniku 120 let radovljiškega planinstva 1895-2015.

Predstavili smo zgodovino društva v sliki in besedi, naše tri planinske postojanke ter delo odsekov. Poudarek je bil na delu zadnjih desetih let. 

Danes članstvo v našem društvu narašča in spada v eno največjih v Sloveniji in je največje športno rekreativno društvo v občini Radovljici. Teritorialno ni omejeno in je odprto za vključitev  zainteresiranih planincev vseh starosti.

Društvo dobro sodeluje s sosednjimi planinskimi društvi, Meddruštvenim odborom Gorenjske, Planinsko zvezo Slovenije, lokalno skupnostjo in sorodnimi lokalnimi društvi. Sodelujemo in soustvarjamo prireditve in tekmovanja, ki jih organizirajo zgoraj omenjena društva. Sami smo organizatorji nekaj tradicionalnih akcij in prireditev, ki se dogajajo po naših planinskih postojankah  ali pa jih organizirajo odseki.

Na področju interesnih dejavnosti in športa delujejo:
Mladinski odsek, Športno - plezalni odsek, Vodniški odsek, Alpinistični odsek in Turno kolesarski odsek

Na področju gospodarske dejavnosti delujejo:
Gospodarski odsek, Markacijski odsek in Odsek za založništvo in informiranje

V društvu sodeluje veliko prostovoljcev, ki so jim te aktivnosti v osebno zadovoljstvo. S svojim delom sodelujejo pri graditvi društva, za katerega si želimo predvsem, da bi bil planincem prijazen. Seveda je dobrodošel vsak, ki bi se želel prostovoljno priključiti  našim dejavnostim.


Članstvo


  A B S+Š P+0 OPP SKUPAJ
Članstvo 2010 33 490 65 225 10 823

Organizirane dejavnosti 2010
Mladinski odsekDA
Markacijski odsekDA
Vodniški odsekDA
Odsek za varstvo gorske narave
Alpinistični odsekDA
Športno-plezalni odsekDA
Odsek za turno kolesarjenje
Odsek za tekmovalno turno smučanje

Organi


Dejavnosti


Sekcije

  • Gospodarski odsek
  • Športno plezalni odsek
  • Alpinistični odsek
  • Mladinski odsek
  • Vodniški odsek
  • Markacijski odsek
  • Odsek za založništvo in informiranje
  • Turno kolesarski odsek
  • Odsek za varstvo gorske narave

Poti in koče

Pogačnikov dom na Kriških podih, 2050 m Julijske Alpe
Roblekov dom na Begunjščici, 1657 m Karavanke
Valvasorjev dom pod Stolom, 1181 m Karavanke

https://www.pzs.si/drustva.php?pid=152 25. 6. 2024