PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 1. april 2022, ob 7.30 uri

V navezi | Dušan Kukovec in 70 let legendarnega Nejca Zaplotnika

Aprilska oddaja V navezi prinaša pogovor s prejemnikom priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu Dušanom Kukovcem, sicer pa je skoraj v celoti posvečena 70. obletnici rojstva legendarnega slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika. Vabljeni k poslušanju oddaje, ki je bila na sporedu 3. aprila 2022, v spletnem arhivu Prvega programa Radia Slovenija!
Aprilsko oddajo V navezi začenja pogovor s prejemnikom priznanja za življenjsko delo v alpinizmu - z Dušanom Kukovcem se je pogovarjal Jure K. Čokl. Alpinist, gorski reševalec, morjeplovec in svetovni popotnik Dušan Kukovec, rojen leta 1928, je z Janezom Resnikom že leta 1969 kot prvi Slovenec preplezal klasično smer v Eigerju. Starosta Šaleškega alpinističnega odseka in GRS v Celju je tudi eden najstarejših alpinistov in gorskih reševalcev pri nas.

Tokratna oddaja V navezi je skoraj v celoti posvečena 70. obletnici rojstva legendarnega slovenskega alpinista Jerneja Zaplotnika - Nejca, rojenega 15. aprila 1952. O njem se je Jure K. Čokl pogovarjal z vrhunskima alpinistoma Marijo in Andrejem Štremfljem, ki je z Nejcem kot prvi Jugoslovan in s tem Slovenec stal na Mount Everestu, ter Nejčevo ženo Mojco Zaplotnik Jamnik, ki se spominja njegove sočutnosti do ljudi, ki se je je dotaknil tudi v knjigi Pot.

Dr. Peter Mikša je Nejca Zaplotnika postavil ob bok največjim imenom svetovnega alpinizma in ovrednotil njegov plezalni opus. 

Oddaja prinaša tudi pregled dogajanja za gornike najbolj ključnih dogodkov minulega meseca in napoved vsega tistega, česar ne smete zamuditi aprila.

Vabljeni k poslušanju oddaje V navezi v spletnem arhivu Prvega programa Radia Slovenija!

------------------------
Povezani novici:
Najuspešnejši v 2021: Garnbret, Potočar, Kukovec, Petek, Stražar, Klančnik Pobežin in Kovačič
Dušan Kukovec, prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu 2022 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15614 5. 6. 2023