PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 16. oktober 2023, ob 9. uri

Šepet samotnih stezic z Jano Remic

Gore so ji dale ogromno. Veselje ob hoji. Svobodo. Sonce, zvezde, modro nebo, veter, viharje, dež in sneg. Pogum in strah, negotovost in odločnost, smeh in radost ob srečanjih, zaupanje, vero, da so ljudje dobri. Mir, občutek miru in popolnosti. Vse te občutke je Jana Remic ujela tudi med platnice knjige Šepet samotnih stezic. Svoje zgodbe in gorska doživetja je predstavila na Radiu Ognjišče in v Gorenjskem glasu, 14. novembra jih bo tudi v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica.
Rdeča nit čudovite knjige Šepet samotnih stezic, ki te posrka v središče dogajanja, da skupaj z avtorico zavonjaš planinske trate in slišiš ptičji napev, pa čeprav v naslanjaču, so sončni vzhodi. Tisti čudoviti trenutki zgodnjih ur poletja ali mrzlih jesenskih in zimskih dni, ki preženejo tegobe in črne misli, ko grabijo po duši slehernika. Vzhod svetlobe avtorica mojstrsko prenese v svet čustev, ki si jih včasih prikrivamo, in le blesk oči in kotički ust izdajajo pravo razpoloženje. A vedno, res vedno ob čudovitih barvah prebujajočega se dneva črnina duše izgine in ostane le hvalnica naravi in nerazložljiva notranja sreča. Opisi vsakega prekipevajočega dneva, ko tudi slabo vreme - dež, oblaki in sneg - predstavlja vir lepote in ustvarja domišljijske oblike, vabi na stezice in brezpotja trav in skalnih otočkov.

sepet_samotnih_stezic

Jana Remic (1965) iz Kranja je bila rojena kot prva od treh otrok v družini. V rani mladosti se je zaljubila v naravo, v svež vetrc in neskončno skrivnost porajanja, rasti, življenja. Vsaki njeni odločitvi v življenju je botrovala ljubezen do življenja v naravi. V zgodnji dobi odraslosti se je tej pridružila še ljubezen do dveh hčerk. Zanimanje za celo paleto doživetij in znanj jo je vodilo v različne zaposlitve, od tovarne Rašica, dela v gradbeništvu, z otroki, pa do Planinskega društva Radovljica, kjer je bila vodnica Planinske zveze Slovenije. Zdaj je samostojna podjetnica. V vsakem obdobju njenega življenja je bil pogoj za sprejem zaposlitve, da je imela čas tudi za svoji dve hčeri in gore. Ko sta se dekleti osamosvajali, je proste trenutke izkoristila za svoja najlepša in najbogatejša doživetja v gorah. Povsem zaljubljena v domače Julijce, v Zahodne Julijce in Karavanke je sčasoma obiskala tudi nekaj gor v tujini. Vpijala je lepote gora, nekoliko drugačne, kot so doma, na dosegu roke. A ob vrnitvi je vedno pohitela v znana pobočja in zatrdila: "Povsod je lepo, naše gore pa so najlepše!"

Janino ustvarjanje je ob izidu knjige novinarka Suzana P. Kovačič predstavila v Gorenjskem glasu >>> Janin šepet samotnih stezic

Z Jano se je v oddaji >>> Doživetja narave na Radiu Ognjišče pogovarjal voditelj Blaž Lesnik

O doživljanju narave, življenja, iskanju svobode, smisla, lepot in miru se je ob izidu knjige Jana razgovorila v pogovoru z Barbaro Gradič Oset na spletni strani PZS >>> Jana Remic napisala knjigo za vse, ki ljubijo gore in naravo.

Jana Remic bo svojo knjigo Šepet samotnih stezic v torek, 14. novembra 2023, predstavila v Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica

Toplo vabljeni, da prisluhnete edinstvenemu Šepetu samotnih stezic!
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16642 15. 7. 2024