PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 11. april 2024, ob 14. uri

Kolbl in Kovačič za konec sezone znova med top 10 v mešanih štafetah

S tekmo mešanih štafet se je 10. aprila v Cortini d’Ampezzo končala sezona svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju. Člana slovenske reprezentance Rea Kolbl in Luka Kovačič sta v mešanih štafetah znova osvojila 9. mesto in tako že četrtič v tej sezoni poskrbela za slovensko uvrstitev med najboljših 10 v tekmovalni disciplini, ki bo premierno na zimskih olimpijskih igrah 2026. Poleg šprintov, v katerih so Kolbl, Ana Čufer in Maj Pritržnik dobro nastopili dan prej.
Cortina d'Ampezzo je bila od 6. do 10. aprila prizorišče finalne tekme svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju. Med 125 tekmovalci iz 26 držav so odlično nastopili tudi slovenski reprezentantje. Sklepno dejanje letošnje tekmovalne sezone je v Italiji 6. aprila začela tekma v vzponu, dan pozneje je bila na sporedu posamična preizkušnja, na kateri so Rea Kolbl, Luka Kovačič in Klemen Španring dosegli najboljši rezultat v tej sezoni. Po dnevu počitka so bili 9. in 10. na sporedu še šprinti in mešane štafete, disciplini, ki bosta tudi na olimpijski premieri tekmovalnega turnega smučanja na ZOI Milano-Cortina 2026. 

cortina_slo_reprezentanca_foto_skimostats
Člani slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Maj Pritržnik, Rea Kolbl, Luka Kovačič in Klemen Španring uspešni na finalni tekmi sezone 2023/24 v Cortini d'Ampezzo (foto Skimostats)

V šprintih sta v Italiji zmagala Francoza Emily Harrop in Thibault Anselmet, ki sta oba tudi osvojila kristalni globus kot skupna zmagovalca svetovnega pokala v tej disciplini. Slavila tudi na sklepni tekmi sezone v mešanih štafetah, medtem ko je skupna zmaga romala v Italijo - k Albi de Silvestro in Michelu Boscacciju. Člani slovenske reprezentance so v šprintih najvišje posegli do četrtfinala, kjer je nastopila Rea Kolbl, v mešanih štafetih pa sta z Luko Kovačičem poskrbela za še eno slovensko uvrstitev med najboljših 10. To je že četrto deveto mesto v tej disciplini za slovensko reprezentanco v pravkar končani sezoni in hkrati tudi največji slovenski uspeh v tej disciplini, ki sta ga Kolbl in Klemen Španring dosegla na prvi tekmi svetovnega pokala 2023/24 novembra v Val Thorensu v Franciji.

"Zaključek sezone je bil tudi v olimpijskih disciplinah enkraten. V šprintu se mi je spet uspelo uvrstiti v četrtfinale, kjer sem v svoji skupini končala peta, kar je bilo dovolj za 24. mesto. Šprinti sicer niso moja najboljša disciplina, jih pa kljub temo zelo rada tekmujem in sem s končnim top 30 mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala zelo zadovoljna. Mešane štafete so bile pa prav zimske; z 20 stopinj Celzija se je spustilo na ničlo in celo tekmo snežilo, tako da je bila atmosfera poslednje tekme čisto drugačna kot pretekli teden. Z Luko sva dala vse od sebe ter si priborila 9. mesto, ki je letos glede na konkurenco nekako najboljši dosegljiv rezultat. Naslednje leto pa zagotovo merimo tudi dosti višje. Res sem z vsemi tekmami zelo zadovoljna na tej zaključni postaji sezone," je zadovoljna Rea Kolbl (Društvo za razvoj turnega smučanja), 32-letna Ljubljančanka, letos novinka v slovenski reprezentanci, saj je še lani tekmovala za Združene države Amerike.

cortina_kolbl_kovacic_foto_maurizio_torri_ismf
Rea Kolbl in Luka Kovačič sta v mešanih štafetah znova osvojila 9. mesto in tako že četrtič v tej sezoni poskrbela za slovensko uvrstitev med najboljših 10 v tekmovalni disciplini, ki bo premierno na zimskih olimpijskih igrah 2026. (foto Maurizio Torri in ISMF)

Kolbl in Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja) sta si v mešanih štafetah v finalu A znova prigarala 9. mesto, že tretjič skupaj v tej sezoni, in tako utrdila svoj položaj med 10 najboljšimi mešanimi štafetami v svetovnem pokalu. "Sezona zaključena z 9. mestom v mešanih štafetah, kar je super rezultat. Celotno sezono bi tudi označil kot uspešno. Prvi del mi je nekoliko ponagajalo zdravje, nato pa se je vse skupaj rezultatsko obrnilo v pozitivno smer. Prišlo je nekaj rednih uvrstitev okoli 20. mesta, s čimer sem bil nekako zadovoljen, čeprav sem si želel priti tudi do deseterice, za kar pa je zmanjkalo moči - vendar je po drugi strani treba biti realen, da je moška konkurenca vsako leto številčnejša in tudi veliko močnejša in bolj zgoščena. Treba je poudariti, da je med 10. in 30. mestom v moški konkurenci vse skupaj razporejeno v nekaj minutah - ampak to šport naredi večji in bolj relavanten, kar si vsak športnik verjetno tudi želi. Kljub temu da je sezone konec, pa sem vsaj z enim očesom že na prihajajoči, kjer si zares želim narediti korak naprej, nekaj dodati in poseči tudi po višjih mestih," je z mislimi na naslednjo črto pod letošnjo sezono potegnil Luka Kovačič z Bleda, najizkušenejši član slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju.

V mešanih štafetah naj bi nastopila tudi Ana Čufer in Klemen Španring (oba TSK LiMa), a je Čuferjeva žal zbolela, dan prej pa je še zadnje atome moči porabila na tekmi v šprintih, na kateri je osvojila 30. mesto. "Glede na težave na tekmi v vzponu sem z malo več strahu kot po navadi štartala šprinte, kjer sem dala vse od sebe in kvalifikacije odlično izpeljala. Na žalost sem imela kar nekaj smole v četrtfinalu z menjavami in sem s tem zapravila dobro uvrstitev. Naslednji dan pa žal nisem mogla nastopiti v mešanih štafetah, saj sem po šprintih zbolela. Kljub vsemu sem zadovoljna s svojo prvo sezono v turnem smučanju, na vsaki tekmi sem se nekaj novega naučila. Zdaj sledi počitek, potem pa že načrtovanje nove sezone," je dejala 27-letna Ajdovka, prav tako letošnja novinka v reprezentanci.

cortina_maj_pritrznik_sprinti_foto_maurizio_torri
Mladinec Maj Pritržnik se je za piko na i letošnji zelo uspešni mladinski sezoni v Italiji pomeril v članski konkurenci - v olimpijskih šprintih (foto Maurizio Torri)

V šprintih se je v članski konkurenci pomeril tudi mladinec Maj Pritržnik (TSK LiMa), ki se je zavihtel na 44. mesto med 70 tekmovalci. "Veseli me, da mi je uspelo letošnjo sezono zaključiti z uspešnim nastopom v članski kategoriji. Lahko bi rekli, da je bila to pika na i letošnji zelo uspešni mladinski sezoni. Dokazal sem si, da se lahko kosam z najboljšimi na svetu in vem, da imam še veliko prostora za izboljšave. Tako da motivacije za trening v poletnem in jesenskem pripravljalnem obdobju zagotovo ne bo manjkalo. Najprej pa - kot se spodobi - nekaj dni počitka po naporni sezoni," je piko na i pristavil 19-letnik z Dobrne, najperspektivnejši slovenski tekmovalni turni smučar leta 2023. 

"Letošnja sezona je bila najuspešnejša v zgodovini slovenskega turnega smučanja. Uspehi so se začeli že s prvo medaljo v zgodovini turnega smučanja Klare Velepec na evropskem prvenstvu v Franciji (Flaine-Chamonix). Tudi ekipno smo bili v Franciji na 7. mestu, kar je bil lep uspeh. Skupaj smo bili na desetih tekmah za svetovni pokal, od tega na štirih za mladinski in šest za članski. Številčno smo okrepili ženski del reprezentance in tudi rezultatsko so dekleta celo prehitela moške. Klara Velepec je v kadetski kategoriji osvojila štiri medalje na tekmah za svetovni pokal. Še posebej na zaključnih tekmah na Norveškem je potrdila svoj velik potencial, ko je osvojila tri medalje v treh disciplinah. V mešanih štafetah smo tako v članski kot mladinski kategoriji pristali skupno na 10. mestu," je črto pod letošnjo sezono potegnil selektor Robert Pritržnik in se že ozrl naprej: "Generalno sem z napredkom vseh reprezentantov zelo zadovoljen. V naslednji sezoni pa bomo usmerili vso energijo v olimpijski disciplini (šprint, mešana štafeta) in poskušali priboriti olimpijski nastop za eno mešano štafeto."

Manca Ogrin

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Rea Kolbl in Klemen Španring do največjega slovenskega uspeha v mešanih štafetah v SP
Kolbl, Kovačič in Španring po drugi tekmi SP v Andori zanosno v nadaljevanje sezone
Rea Kolbl in Luka Kovačič izenačila najboljši slovenski rezultat v olimpijskih mešanih štafetah
Luka Kovačič: Tekmovalno turno smučanje, izzivi v gorah in prihajajoče zimske olimpijske igre #podcast
Obe slovenski mešani štafeti deveti na tekmi SP v Val Martellu
Čufer in Kolbl v Schladmingu odlično v šprintih, Kovačič in Španring v vzponu
Kolbl, Kovačič in Španring v Cortini posamično do najboljše uvrstitve v sezoni
https://www.pzs.si/novice.php?pid=17014 16. 6. 2024