PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 21. april 2012, ob 0. uri

SP v balvanih, Log 2012 - Slovenija ima 5 predstavnikov v polfinalu

Danes, 21. aprila 2012, se je na Logu ob 10. uri začelo drugo tekmovanje za svetovni pokal v balvanskem plezanju 2012. Dopoldne so potekale moške kvalifikacije, popoldne do večera pa še ženske, in Slovenija ima v POLFINALU kar 5 svojih reprezentantov: poleg že uvrščenih Klemna Bečana in Jerneja Kruderja so se v jutrišnji polfinale (ob 12. uri) uvrstile tudi Mina Markovič ter sestri Maja in Katja Vidmar.
Prirediteljica tekmovanja svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Slovenije - Log 2012 je Komisija za športno plezanje Planinske zveze Slovenije v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, organizator pa Športno plezalno društvo Korenjak.

Na drugi letošnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2012, ki poteka na Logu, beležijo organizatorji rekordno število tekmovalcev v vseh zgodovini tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju - na Logu nastopa kar 121 tekmovalcev (od prijavljenih 125), od tega 71 fantov in 50 deklet. V kvalifikacijah je vsakega izmed tekmovalcev (in tekmovalk) čakalo 5 kvalifikacijskih smeri, za katero je imel vsak tekmovalec na voljo po 5 minut. Odlično vzdušje in veliko gledalcev v športnem parku Log je tudi tekmovalke poneslo do tako želenih uspehov.

Najboljše so s kvalifikacijami med ženskami opravile naša reprezentantka in najboljša športna plezalka Mina Markovič, Britanka Shauna Coxsey, Japonka Akiyo Noguchi zmagovalka uvodne teme v letošnjem svetovnem pokalu v balvanskem plezanju minuli konec tedna na Kitajskem, in Avstrijka Anna Stöhr, zmagovalka lanske tekme na Logu in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2011. Vse štiri so preplezale vseh pet smeri v prvem poskusu in si delijo prvo mesto po kvalifikacijah. V polfinale pa sta se od naših štirih reprezentantk na tekmi uvrstili tudi Maja Vidmar in njena sestra Katja Vidmar, ki sta prav tako preplezali vse smeri do vrha (Maja v sedmih, Katja v desetih poskusih). Žal se Mateji Hohkraut, že večkrat državni prvakinji v balvanih ni uspelo uvrstiti naprej, poznala se ji je oslabitev po zdravstvenih težavah, ki jih je imela še ta teden. V jutrišnjem polfinalu bo nastopilo najboljših 20 tekmovalk.

Oglejte si FOTOGALERIJO.

Moške kvalifikacije: Na prvem mestu sta skupaj Avstrijec Jakob Schubert, zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2012 v kitajskem Chongqingu (minuli konec tedna) in Rus Dmitrii Sharafutdinov, aktualni svetovni prvak. Tretji je po kvalifikacijah Avstrijec Kilian Fischhuber, skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2008, 2009 in 2011. Polfinale sta si priplezala s tremi preplezanimi smermi tudi Klemen Bečan, lansko leto dvakrat srebrni na tekmah svetovnega pokala v balvanih in tretji v skupnem seštevku 2011 v kombinaciji, in Jernej Kruder. V polfinale se je uvrstilo prvih dvajset tekmovalcev. Jure Bečan in Urban Primožič sta dosegla dva izmed petih vrhov smeri, Domen Škofic enega, tako se jim ni uspelo prebiti v jutrišnji polfinale. Več na spletnem mestu Planinske zveze Slovenije (skupaj z izjavami Jerneja in Klemna).

IZJAVE:
Naša najboljša športna plezalka Mina Markovič, lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, zmagovalka zadnje tekme SP v balvanskem plezanju 2011 v Münchnu in šesta na tekmi SP minuli konec tedna na Kitajskem, je po uvrstitvi v polfinale dejala: »Na tekmi sem se počutila zelo dobro. Imela sem res dober občutek v smereh, bila sem bolj samozavestna. Balvani so mi bili precej lahki. Pričakovanja? Želim si jutri še naprej tako plezati kot danes in imeti prav tako dober občutek. Če mi to uspe, bom zelo zadovoljna.«

Maja Vidmar, lani tretja v svetovnem pokalu v težavnosti, je o svojem plezanju danes in uvrstitvi dejala: »Nisem imela kakšnih pričakovanj, želela sem le dobro plezati, kot znam, in to mi je tudi uspelo. Zadovoljna sem s svojim plezanjem. Tako bi rada nadaljevala tudi jutri.« Maja, na tekmi SP na Kitajskem te ni bilo. »Ne, na Kitajsko nisem šla, ker balvani niso moja prioriteta, usmerila sem se v težavnost. A tekme na domačih tleh vsekakor ne gre spustiti :).«

O kvalifikacijskih smereh v ženski konkurenci je vodja postavljavcev smeri Francoz Jacky Godoffe dejal: »Smeri so bile morebiti res malo prelahke za tako močno konkurenco deklet. Na splošno pa sem zadovoljen, to so vendarle najboljše športne plezalke sveta v balvanih.«

URADNI REZULTATI KVALIFIKACIJ svetovnega pokala v balvanskem plezanju Log 2012
ŽENSKE (Vir: IFSC):
1. Shauna Coxsey (VB) - 5/5 (5 vrhov v 5 poskusih)
1. Mina Markovič (SLO) - 5/5
1. Akiyo Noguchi (JAP) - 5/5
1. Anna Stöhr (AVT) - 5/5
9. Maja Vidmar (SLO) - 5/7
15. Katja Vidmar (SLO) - 5/10
35. Mateja Hohkraut (SLO)- 1 vrh

Skupaj tekmovalo 50 tekmovalk, v polfinale se jih je uvrstilo prvih 20.

MOŠKI (Vir: IFSC):
1. Jakob Schubert (AVT) - vseh pet smeri do vrha (5 vrhov)
1. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - vseh pet smeri do vrha
3. Kilian Fischhuber (AVT) - 5 vrhov
15. Klemen Bečan (SLO) - 3 vrhovi
18. Jernej Kruder (SLO) - 3 vrhovi
31. Urban Primožič (SLO) - 2 vrhova
39. Jure Bečan (SLO) - 2 vrhova
65. Domen Škofic (SLO) - 1 vrh

Skupaj tekmovalo 71 tekmovalcev, v polfinale se jih je uvrstilo prvih 20.

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi preko spletne IFSC TV.

A najlepše boste tekmo in vzdušje doživeti na samem prizorišču.
Vabljeni k ogledu tekme na Log in vzpodbujanju tekmovalcev! Vstop prost.

PROGRAM za nedeljo, 22. 4. 2012:
10.00-11.00 Izolacija, polfinale (moški, ženske)
12.00-14.30 Polfinale - moški, ženske
15.00-17.30 Izolacija, finale (moški, ženske)
18.30 Predstavitev finalistov in ogled smeri
19.00 FINALE

Zdenka Mihelič
-----------------------------------------------------------------------
Povezane novice:
SP v balvanih, Log 2012 - 2 Slovenca v polfinalu po moških kvalifikacijah
SP v balvanih, Log 2012 - Klemen uspešno startal!
SP v balvanih, Log 2012 - še par ur do začetka!
SP v balvanskem plezanju Log 2012 - prihajajo najboljši plezalci v balvanih, udeležba rekordna
Intervju: Jacky Godoffe, vodja postavljavcev smeri

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6902 11. 4. 2021