PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 17. september 2012, ob 0. uri

Alpinistična odprava Janak 2012 v četrtek na pot

V četrtek, 20. septembra, se z Brnika v Himalajo odpravlja alpinistična odprava Janak 2012, katere vodja je Miha Habjan (Akademski alpinistični odsek). Člani odprave so še letošnja prejemnika zlatega cepina Luka Stražar in Nejc Marčič, nominiranec za letošnji zlati cepin Igor Kremser, ter Matevž Jerman.
Trajanje odprave: 20. september (ob 18.05) - 11. november 2012 (prihod ob 11.20). Odhod je z letališča J.P. Ljubljana Brnik (prav tako se tja vrnejo).

Odpravo je financirala Planinska zveza Slovenije.

Člani odprave:
- Vodja: Miha Habjan, Akademski alpinistični odsek
- Luka Stražar, Akademski alpinistični odsek
- Nejc Marčič, AO PD Radovljica
- Igor Kremser, Akademski alpinistični odsek
- Matevž Jerman, AO PD Ljubljana-Matica

Dosedanje izkušnje članov, največji uspehi.
Vsi člani imamo izkušnje in uspehe iz Himalaje (prvenstvene smeri, vodenje odprav, nominacija za Zlati cepin 2012 (Kremser) in nagrada Zlati cepin 2012 (Marčič, Stražar)) ter številne preplezane smeri v domačih in ostalih Alpah, poleti in pozimi.

Na katerih odpravah so člani že bili?
Miha Habjan - Peru, ZDA (2 x), Pakistan, Indija, Tibet, Nepal (4 x)
Nejc Marčič - Peru, Pakistan, ZDA
Luka Stražar - Peru, Pakistan
Igor Kremser - Peru, Nepal, Kitajska
Matevž Jerman - Nepal (2 x)

Kateri so glavni cilji odprave?
Nova smer v zahodni steni, nova smer v južni steni s prvim pristopom na vzhodni vrh Janaka. Vse v alpskem slogu.

Zakaj ste izbrali ta cilj/gorovje, steno, vrh?
Področje Himalaje vzhodnega Nepala je eno najbolj odmaknjenih gorskih področij. Pristop na glavni vrh Janaka (7090 m) je bil opravljen le enkrat (2006 - Štremfelj, Zalokar - nova smer po JZ stebru), vzhodni vrh Janaka pa je še brez pristopa na vrh. V južni steni je že bilo opravljeno nekaj poskusov, nič do vrha. Zahodna stena Janaka je še nedotaknjena.
V južni steni sva Habjan in Štremfelj leta 2005 že poskusila, steno preplezala, nadaljevanje po grebenu, priti na vrh pa nama je preprečilo slabo vreme. Zaradi izkušenj iz 2005 to področje (Habjan) zelo dobro poznam.

Kakšno je to področje, kamor se odpravljate - opis, višine itd.
V dolinah severno od Lhonaka (tu bo naš bazni tabor (4600 m)) je mnogo pet- in šesttisočakov, ki so primerni za aklimatizacijo in plezanje v alpskem slogu. Janak je v neposredni bližini edini sedemtisočak. Področje je res odmaknjeno, dokaj slabo raziskano in obiskano ter kot tako ponuja pravo himalajsko avanturo. Že samo dostop do baznega tabora traja s Katmanduja vsaj 10 dni (z letalom, avtobus in peš).

Kako ste se pripravljali na to odpravo?
Priprave na odpravo potekajo že celo leto 2012. Pozimi plezanje snežno-lednih in kombiniranih smeri po Alpah, poleti plezanje daljših in težavnejših skalnih smeri po Alpah, kondicijske priprave.

Potek odprave, ki jo je financirala Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani, kjer boste lahko prebrali sporočila z odprave.

Fantje, srečno!

Pripravila Zdenka Mihelič
Vse fotografije arhiv alpinistične odprave Janak 2012

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7367 8. 10. 2022