sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 21. junij 2022, ob 0. uri, ogledov: 1437

Akcija gibalno ovirani gore osvajajo je osvojila srca planincev

Splošno | 
Odbor inPlaninec | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
»Ko začutiš srčno željo po doživetju gora, narave in družbe, ne išči izgovorov. Priključi se pisani, nasmejani in volje polni druščini planincev, ki jih povezuje akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) 2022. Ta akcija gibalno oviranim že tretje leto priporoča in omogoča aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. Letos jih je popeljala že na osem pohodov.«
»Gibalno ovirane spodbujamo, naj se podajo v naravo in družbo, novim dogodivščinam naproti,« pravi Stojan Rozman, vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo, ki se je s skupino 20 gibalno oviranih pohodnikov, njihovih svojcev, asistentov in prostovoljcev v soboto, 18. junija, podal od Celjske koče proti Svetini.

Vas Svetina velja za najlepšo slovensko gorsko vasico, znana je po romarski cerkvi Marije Snežne. Kljub dvema stopnicama so si pohodniki cerkev ogledali tudi od znotraj, prisluhnili so dobrodošlici župnika in domačinov, nato pa so se podali do Alminega doma na Svetini (772 m). Ti kraji namreč pripovedujejo zgodbo svetovne popotnice in etnografinje Alme M. Karlin.

GOGO_Svetina
Skupina inPlanincev pred cerkvijo na Svetini, arhiv inPlaninec

Luka Campolunghi je navdušen planinec in se je odločil, da bo opravil Slovensko planinsko pot: »Sedaj je že navada, da tudi slepi in slabovidni na inkluzijskih pohodih Skupaj v hribe primemo za gurtne in pomagamo gibalno oviranim na vozičkih z vlečenjem priti do cilja. To mi je v veliko veselje, da lahko skupaj raziskujemo hibe. Tovrstni pohodi so zelo dobrodošli, saj tako vzdržujemo kondicijo  in se srečujemo še z ostalimi invalidi /OPP in prostovoljci. Dan je bil zanimiv v odličnem vzdušju z obilo smeha in glasbe.«


Video utripu pred Alminim domom na Svetini

Druga večja skupina gibalno oviranih pohodnikov, med katerimi so bili predvsem slepi, slabovidni in nevrorazlični AMA, se je na pot podala iz Zagrada. Skupini sta se srečali na vrhu Svetine, kjer jih je pričakalo veliko obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, saj je tu potekalo mednarodno srečanje ljudskih godcev, pevcev in ljubiteljev ljudske glasbe. Takšno srečanje je namenjeno sodelovanju med skupinami, ohranjanju slovenske narodne pes in druženju tudi na mednarodnem nivoju.
Po prvem nastopu godbe na pihala je sledila zasedba Duo Simi, ki sta prvič v živo na inkluzijskem pohodu zaigrala himno Odločen korak - Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. Po pozdravnih nagovorih župana Občine Štore, župana Občine Pliberk in predstavnikov akcije Gibalno ovirani gore osvajajo se je druženje in rajanje nadaljevalo ob zvokih ljudskih godcev.

Duo_Simi_inPlaninec

Na sliki na odru stojita člana Duo Simi, moški za klavijaturo pred ktero je zastava Odločen korak in poje, ženska stoji na desni z mikrofonom v roki, arhiv inPlaninec

Alma M. Karlin je raziskovala svet in tudi udeleženci akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 (GOGO 2022) so ga raziskovali. Sobota je bila dan za obisk Svetine in Alminega doma na Svetini, v nedeljo pa jih je pustolovski duh popeljal v druge kraje.

Nedelja, 19. junija je sledil 1026 metrov visoki Ermanovec v osrčju Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. Zbor 18 gibalno oviranih inPlanincev je bil na Podlanišču, kjer so jih pričakali prostovoljci, ki so jim pomagali med vzponi in na zahtevnejših makadamskih odsekih poti. Med potjo pa so jih spodbujali tudi slikoviti razgledi na Blegoš, Črni Vrh, Ratitovec, Porezen, Bevkov vrh in Idrijsko hribovje.

Hodeči inPlaninci, med katerimi so bili tudi slepi in slabovidni, so do istega cilja prišli po nekoliko drugačni poti - po planinski poti izpred Kmetije na Ravan so se podali na Bevkov vrh in nato proti planinski koči na Ermanovcu, kjer so se poti vseh inPlanincev sklenile na travnati ravnici pred kočo, ki je poleg tipičnih planinskih jedi sladokusce presenetila s slastno gibanico, štrudlom in kremšnito.

SPP_Bevkov_vrh
Na sliki kolona pohodnikov in spremeljvacev pričenja pohod s kmetije na Bevkov vrh, arhiv inPlaninec

Zbrane so pozdravili predsednik Planinskega društva Sovodenj Lovro Telban, vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo Stojan Rozman in ambasador akcije GOGO Uroš Bitenc, ki je misel zaključil: »Vesel sem, da sem danes tu, to ni le vzpodbuda za vas, ampak tudi meni, da sem prišel danes v te čudovite kraje in z vami preživljam lepo nedeljo!«.

GOGO_Ermanovec
Na sliki osebe na vozički s prostovoljci hodijo po cesti, v ozadju se vzpenjajo zeleni pokošeni travniki, arhiv inPlaninec

InPlaninci so se obenem nasmejali šalam, slepi in slabovidni so zapeli svojo himno, zbrane pa je nagovoril tudi Miha Jazbec, pripadnik nevrorazličnih, ki je obenem prostovoljec slepim in gibalno oviranim ter dokaz, kako smo v simbiozi lahko raznoliki vsak v svoji lastni specifiki oviranosti in obenem drug drugemu podpora.

Za to, da je akcije GOGO v polnem zamahu in da se širijo tudi ostale akcije Odbora inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije, sta bila posebnega aplavza bila deležna Jurček Nowakk in Marjeta Čič, posebne zahvale pa prostovoljci, ki so spremljali gibalno ovirane ter slepe in slabovidne.

GOGO_na_Ermanovcu
Na sliki se inPlaninci približujejo zvonu zraven kapelice, arhiv inPlaninec

Ob odhodu so inPlaninci zazibali zvon ob bližnji kapelici, ki je pel kar precej časa ... Poleg lepih spominov bodo mnogim ostale tudi sledi zagorele kože, saj je ves čas prijetno pihljalo, sonce pa je obenem močno sijalo.

Na naslednji pohod se bomo podali avgusta. Pridružite se nam - vljudno vabljeni!


Pet partnerjev akcije GOGO 2022
Ponosni partnerji akcije GOGO 2022 smo:
• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije.

Pridružite se nam na naslednjih pohodih akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022:
27. avgust Velika planina
10. september Trdinov vrh
18. september "Pohod v neznano"
22. septemner Toško čelo
24. september Bohor
29. september Završki stolp

Ambasadorji in parašportniki akcije GOGO:

Akcijo podpirajo cenjeni ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Igor Plohl, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Žiga X Gombač.

Akcijo podpirajo krasni parašportniki: Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in Nataša Bartol.

Častni pokrovitelj akcije je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, kot generalni sponzor pa akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO 2022) podpira podjetje NiceHash.
Gora ne bi mogli obiskovati brez številnih prostovoljcem, s katerimi so vzponi sploh mogoči. Hvala vsem prostovoljcem, vsakemu posebej smo hvaležni,

ekipa GOGO 2022

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih