PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 19. marec 2015, ob 0. uri

Luka Lindič in Marko Prezelj v Tarči o vrhunskem alpinizmu

Luka Lindič, zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma, je v oddaji Tarča na TV Slovenija 19. marca 2015 v živo spregovoril o vrhunskem alpinizmu, v novinarskem prispevku je nastopil tudi Marko Prezelj.
Oddaja Tarča je v pričakovanju športnega praznika v Planici tokrat v središče postavila Slovenijo, državo svetovnih prvakov. "V Tarči se bomo tokrat vprašali, kako iz tako majhne države, kot je Slovenija, pride toliko vrhunskih športnikov, kaj bo za njihovo delo prinesla obnova Planice? Pa tudi, kaj je tisto, kar športnika naredi vrhunskega, zakaj športne zmagovalne miselnosti ne moremo večkrat prenesti na družbo?" so ustvarjalci oddaje zapisali v napovedi oddaje.

Poleg tekmovalnih športnih panog, v katerih slovenski športniki v zadnjem času nizajo izjemne dosežke, so na TV Slovenija pozornost namenili tudi vrhunskemu alpinizmu. Gost voditelja Boštjana Anžina v studiu je bil najuspešnejši alpinist leta 2014 in prejemnik zlatega cepina 2015 Luka Lindič (AO PD Celje Matica), zadnja leta nedvomno eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma, ki kljub mladim letom kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. V novinarskem prispevku, ki ga je pripravil novinar Borut Janc, je nastopil tudi vrhunski alpinist, gorski vodnik, fotograf in vodja slovenske mladinske alpinistične reprezentance Marko Prezelj (AO PD Kamnik), prvi alpinist na svetu, ki bo zlati cepin prejel že tretjič.

Oddajo Tarča, ki je bila na sporedu 1. programa TV Slovenija v četrtek, 19. marca, si lahko ogledate v spletnem arhivu TV Slovenija.

Na spletnem portalu MMC RTV Slovenija lahko preberete tudi intervju z Luko Lindičem. Za rubriko Uspešna Slovenija se je z njim pogovarjal novinar Tomaž Okorn.

Voditelj Boštjan Anžin je v studiu gostil nekdanjega predsednika Smučarske zveze Slovenije Primoža Ulago, smučarsko tekačico Vesno Fabjan, vodjo panoge biatlon Tomaža Šušteršiča, športnega psihologa dr. Mateja Tuška, alpinista Luko Lindiča in Roka Cudermana s Petrola. Gostje na vklopu v živo v oddajo so bili komentator Andrej Stare, vodja organizacije tekmovanj v Planici Drago Bahun in direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej.

Manca Čujež

----------------------
Povezane novice:
Zlati cepin 2015 Lindiču, Prezlju in Česnu za vzpon na Hagshu
Marko Prezelj kandidat za Ime tedna na Valu 202
Krajnc, Krišelj in Lindič v Patagoniji: Blockbuster prvenstveno in Cerro Torre prek Adel
Najvišja priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu in športnem plezanju za leto 2014 prejeli Anastasija Davidova, Luka Lindič, Mina Markovič, Jernej Kruder in Peter Mežnar
Alpinistična odprava "Hagshu 2014" - poročilo
Nova težka prvenstvena smer Lindiča, Prezlja in Česna v indijski Himalaji
PDF Skrivnostni Hagshu: Prvenstvena smer v deviški steni (1,2 MB) (Planinski vestnik 12/2014)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=10014 19. 9. 2020