PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 31. maj 2017, ob 12. uri

#SlovenijaPleza na mariborski soboti s športnimi legendami

Mariborska koča stoji sredi mističnih pohorskih gozdov. Je priljubljena izletniška točka, zato do koče vodijo številne poti. Vse so lahke in označene, glede na vašo telesno pripravljenost in starost vaše planinske družbe, pa izberite tisto, ki vam najbolj ustreza. Izbira je precejšnja. Za vsakogar nekaj. Tudi za tiste, ki bi se želeli poskusiti v športnem plezanju. #SlovenijaPleza v soboto, 3. junija 2017, na Gremo v hribe na Mariborski koči na Pohorju.
Gremo v hribe v sodelovanju s Planinskim društvom Maribor Matica vabi, da se do cilja v soboto, 3. junija, sprehodite po Šumljakovi poti. Ta se začne pri Gostilni Poštela oziroma ulici Pot na okope v Sp. Radvanju, kjer tudi parkirate. Pot sovpada z začetno točko Slovenske planinske poti, ki povezuje slovenski gorski svet od Maribora do Ankarana. Zložno se vzpenja skozi gozd do zaselka Habakuk, kjer zavije na kolovoz. Kmalu prispete do informativne table, ki opozarja na prazgodovinsko najdišče Poštela. Po gozdnatem grebenu nadaljujte vse do zgornje postaje smučarske žičnice Poštela in sledite markacijam do cilja. Pot vam bo vzela približno 3 ure kvalitetno preživetega časa.

Če na poti ne boste preglasni in vas v življenju spremlja prav posebna sreča, morda srečate avtohtone pravljične prebivalke Pohorja – pohorske vile. V davnih časih so svoje zavetje našle prav v temnih pohorskih gozdovih, ki so jim poseben čar dajala barjanska jezerca in z mahovo odejo prekrite jase. Okoli jezer so vile gojile čudovite vrtove s planinskimi rožami, kamor so radi zahajali prijatelji gozdnih vil, črede gamsov, srn in drugih živali. Ko so Pohorje pričeli naseljevati ljudje, so se vile morale umakniti. Ostale pa so zdravilne rastline, ki jih lahko nabirate še danes.

Na začetku poti kot tudi ob poti in na cilju vas bodo čakali predstavniki PD Maribor Matica, ki vas bodo usmerjali ter kontrolirali, če ste pot zares prehodili. Saj veste, v hribih ne ubiramo bližnjic, najbolj pa cenimo tovarištvo in iskrenost.

MariborskaKoca_majhnaNa cilju pri Mariborski koči vas bo ekipa Gremo v hribe čakala vse od 8. ure dalje. Med 8. in 16. uro bodo zbirali podpise v častni Zlatorogovi vpisni knjigi. En podpis šteje 1 eur, ki ga bo Pivovarna Laško v vašem imenu donirala PD Maribor Matica. Donacijo bodo namenili markiranju in vzdrževanju planinskih poti po Pohorju, Kozjaku in Svečinskih goricah. Ker nam je mar. Ker si želimo, da se planinska kultura širi in razvija, da se planinska skupnost pomlajuje. To pa lahko storimo le z dobro delujočimi glasniki slovenskega planinskega gibanja, zagnanimi planinskimi društvi, dobro vzdrževanimi planinskimi potmi in dobro oskrbovanimi planinskim kočami.

Pester pa bo tudi družabni in izobraževalni program za mlade in mlade po srcu, zato dogajanja na Mariborski koči ne gre zamuditi:

8.00
16.00: Zbiranje podpisov v Zlatorogovi častni vpisni knjigi, kjer en podpis šteje 1 euro za nadaljne učinkovito delovanje PD Maribor Matica. V vašem imenu donira Pivovarna Laško.

10.00–15.00: Nagradne družabne igre #gremovhribe (v nagradni sklad prispeva tudi blagovna znamka Salomon)

10.00–14.00: #SlovenijaPleza | športno plezanje na plezalnem stolpu v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (varovanje in oprema zagotovljeni)

10.0014.00: Otroške ustvarjalne delavnice Izdelaj svojo markacijo in Sitotisk na tekstil

10.30: Delavnica Prva pomoč v hribih

11.00: Delavnica učenja osnov orientacije v naravi in uporabe kompasa (učenje osnov potrebnih za uspešen SiOL-ov Lov na zaklad)

12.00–12.15: Hribski »TALK« s športnimi legendami
  • Bojan Ban, direktor NK Maribor
  • Goran Janus, glavni trener skakalne reprezentance
  • Dejan Zavec, boksar

12.15–12.45: Družabne igre s športnimi legendami

13.00: Iskanje SiOL-ovega zaklada #najplaninskakoča

V soboto, 3. junija, zato ne manjkaj na Mariborski koči!

#gremovhribe #slovenijapleza #nalegende #najboljpašenavrhu

-----------------------
Povezani novici:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=11818 24. 5. 2024