PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 15. oktober 2019, ob 12.10 uri

Slovenci dvojni dvakratni balkanski prvaki v planinski orientaciji

Slovenske ekipe so na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji, ki je bilo od 11. do 13. oktobra na Igmanu v Bosni in Hercegovini, dosegle dve prvi in dve drugi mesti ter ekipni pokal za skupno drugo mesto. V štirih starostnih kategorijah so se pomerili planinci iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije. Dveh naslovov balkanskih prvakov so se veselili v PD Poljčane, podprvaki v kategoriji juniorjev so postali planinci iz PD Borovnica, med seniorji pa člani PD Šoštanj.
Potem ko je pred tremi leti mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji na Pokljuki gostila Planinska zveza Slovenije in so se planinci predlani pomerili v Srbiji in lani v Severni Makedoniji, je pod okriljem Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU) prvenstvo letos organizirala Planinska zveza Bosne in Hercegovine. Na Igmanu nad Sarajevom se je drugi oktobrski konec tedna v planinski orientaciji preizkusilo 23 ekip iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije, od koder se je na balkansko prvenstvo uvrstilo šest ekip, najuspešnejših na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju, ki je bilo maja na območju občin Nazarje, Mozirje, Šoštanj in Velenje.

bmumoc2019_igman_foto_gvido_spanring
Četrto balkansko prvenstvo v planinski orientaciji na planini Igman nad Sarajevom (foto Gvido Španring)

Tekmovanje, ki predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi, še posebej v gorskem svetu, je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v štirih starostnih skupinah: pionirji (do 15 let), juniorji (do 18 let), seniorji (od 18 do 45 let) in veterani (nad 45 let). Tekmovalci z zemljevidom in kompasom v rokah so se na planini Igman pomerili na dnevni in nočni preizkušnji, obvladovanju razvedanja na terenu pa so morali dodati še teoretično znanje prve pomoči in planinskih vsebin.

bmumoc2019_pdpoljcane_foto_robert_belec
Planinsko društvo Poljčane najuspešnejše v BIH z dvema naslovoma balkanskih prvakov v planinski orientaciji (foto Robert Belec)

Planinsko društvo Poljčane, zadnja leta skorajda nepremagljivo v planinski orientaciji v Sloveniji, je tudi v Bosni in Hercegovini pokazalo dobro pripravljenost in se veselilo dveh naslovov balkanskega prvaka v planinski orientaciji. V kategoriji juniorjev so slavili Klemen Španring, Jernej Rupnik in Žan Skerbiš, letošnji slovenski državni prvaki. "Sodelovanje na tekmovanju je bilo zanimiva izkušnja. Pot do prizorišča je bila dolga, prav nasprotno pa tekmovalna proga. Ta je bila kratka, orientacijsko manj zahtevna in v velikem delu speljana po cestah. Predvsem mi je bila všeč pokrajina, njihova hrana in prijazni gostitelji. Ogledali smo si tudi skakalnico na Igmanu, prizorišču olimpijskih iger leta 1984, ter na hitro tudi Sarajevo," je vtise strnil srednješolec Rupnik. 

bmumoc2019_juniorji_zmaga_foto_robert_belec
Poljčančani zmagovalci med juniorji in Borovničani drugi, na tretjem mestu ekipa iz Srbije (foto Robert Belec)

Iz PD Poljčane prihajajo tudi zmagovalci v kategoriji seniorjev Nejc Belec, Jaša Gričnik, Špela Belec in Rok Skerbiš, ki je povzel dogajanje na Igmanu: "Člani naše ekipe smo po rezultatih testov sicer upali na kvečjemu tretje mesto, saj smo ekipa, ki pri orientaciji igra na hitrost. Dnevna tekma je bila dolga okoli deset kilometrov, manj od pričakovanega, nočna pa okoli štiri, kar je bilo pričakovano. Všeč nam je bil tudi sistem točkovanja, ki je po našem mnenju pravičen - najhitrejši dobi 100 dodatnih točk, drugi 80 ... Manjkalo ni niti zabave in v splošnem je tekmovanje potekalo sproščeno in v športnem duhu."

bmumoc2019_seniorji_foto_janez_kugonic
Ekipa PD Poljčane (desno) na vrhu bakanskega prvenstva tudi med seniorji, ekipa PD Šoštanj na drugem mestu (foto Janez Kugonič)

Poljčančani so imeli na vrhu slovensko družbo, med juniorji drugouvrščeno ekipo PD Borovnica, ki so jo sestavljali Klara Levec, Anže Mali, Gašper Mali, Franci Suhadolnik in Gašper Suhadolnik, med seniorji pa so se naslova balkanskih podprvakov v planinski orientaciji veselili člani PD Šoštanj Mitja Domajnko, Žiga Kugonič, Jan Ostervuh in Janez Kugonič, ki je povedal: "Zelo smo veseli, da smo se lahko udeležili balkanskega prvenstva v planinski orientaciji, zato bi se zahvalil PZS, pohvala pa tudi organizatorjem. Tekma je potekala v prijateljskem vzdušju vseh reprezentanc. Sama proga ni bila preveč zahtevna, tako da na njej nismo imeli težav in tudi rezultat ni izostal. Upamo, da se uvrstimo tudi naslednje leto." Na tretje mesto med juniorji se je uvrstila ekipa iz Srbije in med seniorji ekipa iz Črne gore, v tej kategoriji je bila druga slovenska ekipa iz PD Borovnica šesta.

bmumoc2019_pokal_narodov_ana_suhadolnik_foto_robert_belec
Slovenija je osvojila pokal za skupno drugo mesto, ki ga je prevzela načelnica Mladinske komisije PZS Ana Suhadolnik (foto Robert Belec)

Med pionirji, kjer Slovenci nismo imeli predstavnikov, so slavili mladi planinci iz Bosne in Hercegovine, med veterani pa Srbi, tretja slovenska ekipa iz PD Poljčane se je v najstarejši kategoriji uvrstila na peto mesto. Slovenija je osvojila tudi ekipni pokal za skupno drugo mesto, ki ga je prevzela Ana Suhadolnik iz PD Borovnica, načelnica Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, pod okriljem katere imamo na sončni strani Alp že več kot 60-letno tradicijo planinskih orientacijskih tekmovanj. "Na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji sem bila tokrat tretjič, a prvič kot načelnica, kar je bila zame velika sprememba. Čutila sem večjo odgovornost ter skrb do soudeležencev, njihovega počutja in varnosti. Hvaležna sem jim za vso podporo, pa tudi sicer sem ponosna nanje. Krasno so se odrezali," je piko na i pristavila Suhadolnikova. Ekipno zmago je slavila Srbija, tretje mesto pa Severna Makedonija.

FOTOGALERIJO si lahko ogledate na FB strani Mladinske komisije PZS >>>.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

-----------------------
Medijske objave:
Dva naslova v Poljčane (Večer/Gore-ljudje)

------------------------
Povezane novice:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13786 18. 7. 2024