PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 8. november 2019, ob 8.20 uri

Pogorel Frischaufov dom na Okrešlju

Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m), planinski dom PD Celje Matica nad slapom Rinka v Logarski dolini, je pogorel do tal. Kdaj je zgorel, še ni znano, danes pa bodo policisti opravili ogled kraja dogodka in poskusili ugotoviti vzrok požara.
Da je Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) pogorel, so v Planinskem društvu Celje Matica izvedeli včeraj, 7. novembra, popoldne. Vzrok požara še ni znan, saj v koči ni bilo nikogar, oskrbnik ga je ob koncu letošnje sezone zapustil 3. novembra in napovedal njegovo obratovanje ob koncih tedna z lepim vremenom. Potem ko je pred dvema letoma pogorel Kocbekov dom na Korošici (1808 m), ki ga prav tako upravlja PD Celje Matica, so Kamniško-Savinjske Alpe ostale še brez ene najpomembnejših planinskih koč na tem območju.


okreselj_pozar2_foto_brane_povse
Od Frischaufovega doma na Okrešlju so po požaru ostali le še zidovi (foto Brane Povše)

Kot je po ogledu pogorišča povedal Brane Povše, predsednik PD Celje Matica, bi dom lahko zgorel v sredo, saj je v četrtek pogorišče še tlelo, zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma pa nihče ni opazil požara. Višina škode še ni znana, bo pa zagotovo zelo velika, saj je planinski dom povsem uničen. Danes bodo policisti opravili ogled kraja dogodka in poskusili ugotoviti vzrok požara. Naslednji koraki še niso znani, PD pa v prihodnjih dneh načrtuje sejo upravnega odbora.

Frischaufov_dom_na_Okreslju_foto_Manca_Ogrin
Frischaufov dom na Okrešlju je bil priljubljena planinska točka nad Logarsko dolino (foto Manca Ogrin)

Dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino je bil priljubljena planinska točka, dosegljiva po poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Večkrat je bila prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč v domu in šest v zimski sobi, kot je povedal Povše, pa so v zadnjih treh letih zamenjali streho, popolnoma prenovili sobe, uredili kuhinjo, jedilnico in sanitarije.

Manca Ogrin

------------------------
Povezani novici:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13841 19. 9. 2020