PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 8. november 2019, ob 14.40 uri

Frischaufov dom na Okrešlju po požaru popolnoma uničen

Vzrok požara, ki je uničil Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m), priljubljeno planinsko kočo nad Logarsko dolino, še ni znan, saj so zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju danes prekinili ogled kraja pogorišča. Uničena planinska koča je velik udarec za Planinsko društvo (PD) Celje Matica in nasploh slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah na trasi Slovenske planinske poti.
Da je Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) pogorel, so v Planinskem društvu Celje Matica izvedeli sedmega novembra popoldne, saj zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma nihče ni opazil požara. V tem času v koči ni bilo nikogar, oskrbnik ga je ob koncu letošnje sezone zapustil tretjega novembra in napovedal njegovo obratovanje ob koncih tedna z lepim vremenom. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Celje, so "zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju prekinili z ogledom kraja pogorele koče. Z ogledom bomo nadaljevali takoj, ko nam bodo vremenske razmere to dopuščale."

okreselj_pozar2_foto_rock_osep
Frischaufov dom na Okrešlju je po požaru popolnoma uničen (foto Rock Ošep)

Potem ko je pred dvema letoma pogorel Kocbekov dom na Korošici (1808 m), ki ga prav tako upravlja PD Celje Matica, so Kamniško-Savinjske Alpe ostale še brez najpomembnejše planinske koče na Slovenski planinski poti (SPP) nad Logarsko dolino, kjer bo odslej planincem na voljo le še Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m, PD Kamnik) in zunaj trase SPP Koča na Klemenči jami pod Ojstrico (1208 m, PD Solčava), ki pa sta odprti večinoma le v času poletne planinske sezone.

"Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil," je razložil predsednik PD Celje Matica Brane Povše in dodal: "Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane. Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res."

okreselj_pozar3_foto_rock_osep
Le še goli zidovi in zvita pločevina Frischaufovega doma na Okrešlju (foto Rock Ošep)

Nadaljnjim ukrepom se bodo posvetili na izredni seji upravnega odbora PD Celje Matica, ki bo prihodnji teden in se je bo udeležil tudi predstavnik Planinske zveze Slovenije. "Novica o pogorelem Frischaufovem domu na Okrešlju nas je pretresla, saj je bila to najpomembnejša planinska koča v tem delu Kamniško-Savinjskih Alp, tudi zaradi lege na Slovenski planinski poti. To je velik udarec za PD Celje Matica in nasploh slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih koč na tem območju. Ko bodo znani rezultati preiskave, bomo sedli skupaj in se odločili o naslednjih korakih. Ker je pred vrati zima, kaže, da pred pomladjo ne bomo mogli narediti ničesar na pogorišču, zato bomo v dolini urejali, kar bo mogoče. Brez resne pomoči države pa žal ne bomo mogli odpraviti posledic, kar je za obisk gora v tem delu Slovenije izredno pomembno," je dejal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Frischaufov_dom_na_Okreslju_foto_Manca_Ogrin Frischaufov dom na Okrešlju je bil priljubljena planinska točka nad Logarsko dolino (foto Manca Ogrin)

Dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino je bil priljubljena planinska točka, dosegljiva po planinski poti od slapa Rinka, sicer pa izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo in Mrzlo goro. Slovenski planinci so planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908. Večkrat je bila prenovljena in dograjena, imela je 80 ležišč in v zadnjih treh letih je doživela novo temeljito prenovo.

Manca Ogrin

https://www.pzs.si/novice.php?pid=13842 21. 7. 2024