PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 14. februar 2014, ob 0. uri

Zlati cepin 2014 – znani nominirani vzponi, tudi slovenski

22. podelitev Zlatega cepina Piolets d'Or za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2013 bo potekala od 26. to 29. marca 2014 v francoskem Chamonixu in Courmayeurju (Italija). Znan je širši seznam nominiranih vzponov, med katerimi zasledimo tudi slovenske.
Piolets_d_Or_logoV letu 2013 so, pravijo v organizacijskem odboru Zlatega cepina 2014, videli izjemne vzpone v gorskih območjih po vsem svetu, tako v Patagoniji, Aljaski, v Alpah, Karakorumu in Himalaji. Številne odprave so s svojimi vzponi pokazale odličen slog in visokimi vrednotami (etičnimi, medsebojnimi, naravovarstvenimi ...), tako da bo tudi letos izbira težka. Medtem ko je uspeh odprave velikokrat odvisen od pogojev, vremena in časa/časovne uskladitve, pa ne smejo odprave podcenjevati srčnosti, drznosti in poguma, radovednosti in talenta plezalcev v odpravi. Vzponi leta 2013 - tudi izvrstni SLOVENSKI - dokazujejo, da vse skupaj odlično usklajujejo in upoštevajo različne generacije lanskoletnih alpinističnih odprav. Širši izbor poteka vse od lanskega leta, sedaj pa je izbrana mednarodna žirija, ki bo med vsemi vzponi izbrala nominirane vzpone za najvišjo nagrado v svetu alpinizma, alpinističnega Oskarja - Zlati cepin 2014.

V letu 2012 sta Zlati cepin prejela naša Luka Stražar in Nejc Marčič za smer Sanjači zlatih jam, poleg te smeri pa je bila nominirana še ena slovenska smer: Raz zaupanja odprave Kitajska 2011 v Xuelian Nort East.

Za Zlati cepin 2014 v prvem, širšem izboru alpinističnih vzponov leta 2013 zasledimo tudi slovenske plezalce z odličnimi vzponi:
  • Južna Amerika, Fitz Roy (3405 m), prvenstvena smer The Real Kekec, plezala Luka Krajnc in Tadej Krišelj. Več o vzponu TUKAJ >>>, v poročilu odprave in TUKAJ >>>>.

  • Kitajska, Ice Tooth/ Ledeni zob (Kang Ri, 6240 m), plezali: Luka Lindič, Nejc Marčič, Luka Stražar, Marko Prezelj, Martin Žumer naše ekipe odprave PZS - SMAR 'Phola Gangchen 2013'. Več o odpravi TUKAJ >>> in TUKAJ >>>.

  • Nepal, Kang Nachugo (6737 m), ne do vrha; smer Monsoon, dolžina 1500 m, 2 dneva, težavni odseki snega in ledu do 75°, plezala Domen Kastelic in Santiago Padros. Več o vzponu TUKAJ >>>.

Oglejte si celoten veliki seznam nominiranih vzponov 2013 za Zlati cepin 2014 >>>.

Zlati_cepin2014_juryMednarodno žirijo sestavljajo (slika desno):
George Lowe (ZDA),
If Erri de Luca (ITA),
Catherine Destivelle (FRA),
Denis Urubko (RUS), prejemnik Zlatega cepina in večkrat že nominiran zanj.
Sungmuk Lim (KOR),
Karin Steinbach (NEM).

ZAKAJ nagrada Zlati cepin?
Pomen Zlatega cepina je najboljše opisal predsednik strokovne žirije Michael Kennedy leta 2012: »Podelitev nagrade Zlati cepin strokovna žirija ne vidi kot tekmovanje, ampak kot praznovanje alpinizma, predanosti, vrednot. Z našo odločitvijo za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu želimo navdušiti vse mlade alpiniste po vsem svetu, da pristopajo k alpinizmu in plezanju s strastjo, s spoštovanjem do gora, narave, soplezalcev ter s ponižnostjo, skromnostjo. Alpinizem ni tekmovanje, alpinizem se rodi v srcu, ki iz njega izhaja.«

Zlati cepin 2014 za življenjske dosežke - nagrada Walterja Bonattija:
Šesti prejemnik Zlatega cepina za življenjske dosežke na področju alpinizma, ki se od leta 2012 imenuje Nagrada Walterja Bonattija - Bonattiju v spomin, bo prejel ameriški alpinist John Roskelley.

Zlati cepin za življenjske dosežke podeljujejo alpinistom, ki so skozi svojo alpinistično pot navduševali in dali zagona tudi mlajšim, novim generacijam; v skladu s kriteriji, konvencijo ...

Prvi prejemnik Zlatega cepina za življenjske dosežke je bil Walter Bonatti, in sicer leta 2009, drugi Reinhold Messner leta 2010, tretji leta 2011 Doug Scott, v letu 2012 je to nagrado prejel francoski alpinist Robert Paragot, leta 2013 pa avstrijski alpinist Kurt Diemberger z izjemnim opusom smeri v Alpah in drugod posvetu, tudi v Himalaji (Gešrbrum II, K2, Broad Peak, Everest, Makalu, Manaslu ...).

John Roskelley - ameriški alpinist, rojen leta 1948, živi v Spokanu v državi Washington. V Evropi ni bil prav dobro poznan vse do tedaj, ko je revija Mountain objavila njegov portret z naslovom 'Who is this man?' (Kdo je ta mož?). John Roskelley je v svojem času zbral veliko težkih vzponov na visokih višinah. Leta 1976 je dokazal, da je kralj v neizmerni severozahodni steni Nanda Devi, 7816 m. Zgodbe pripovedujejo o njegovi vzdržljivosti, učinkovitosti na nadmorski višini, in njegovem izjemnem značaju.


Dosedanji prejemniki Zlatega cepina

Slovenski prejemniki Zlatega cepina:
prvi Zlati cepin na sploh je šel v roke Slovencema Marku Prezlju in Andreju Štremflju za prvenstveni vzpon po južnem stebru osemtisočaka Kangčendzenge (8476 m) leta 1991.
leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v SZ steni Ama Dablam (6812m) v Nepalu. 
leta 2007 je nagrado Zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, in sicer skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m) leta 2006.
- istega leta (2007) je prejel Zlati cepin po mnenju občinstva še Pavle Kozjek.
leta 2012 sta Zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v letu 2011 prejela Luka Stražar in Nejc Marčič.

Še več pa je bilo predlaganih in nominiranih alpinističnih vzponov naših alpinistov (Prezelj in Štremfelj sta bila nominirana leta 1996 za vzpon v Patagoniji leta 1995, Prezelj je bil nominiran tudi leta 2002 (za vzpon v 2001), Humar pa za leti 1999 in 2004).

Leta 2012 je bil za 20. Zlati cepin poleg z Zlatim cepinom nagrajene smeri Sanjači zlatih jam nominiran tudi vzpon v Xuelian North East (smer Raz zaupanja, plezali Aleš Holc, Peter Juvan, Igor Kremser).

VIDEO povabilo - trailer za Zlati cepin 2014:


Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=9067 1. 12. 2022